12 Δεκ 2018

Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα 

Ανοίγουν ξανά οι διαδικασίες παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ «Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για την 99ετή παραχώρηση του «Ξενία» και της ιαματικής πηγής στην Κύθνο, που είχε κριθεί άγονος τον περασμένο Ιούλιο, γιατί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η μοναδική προσφορά είχε κατατεθεί λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας. 

Οι ενδιαφερόμενοι, με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους τους στις 22 Μαρτίου 2019. 

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα. Το εμβληματικό συγκρότημα, που αναπτύσσεται σε έκταση επτά στρεμμάτων, βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Λουτρά, περίπου 13 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι της Κύθνου. 

 Στα όριά του αναβλύζουν δύο ιαματικές πηγές, η αλατούχα των Αγίων Αναργύρων και η σιδηρούχα του Κάκαβου, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο αντικείμενο του διαγωνισμού. 

Στο νησί λειτούργησαν οι πρώτες ιαματικές υποδομές στην Ελλάδα και το αρχικό υδροθεραπευτήριο κατασκευάστηκε το 1836 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Αμαλίας.

 Το 1871, στο παλιό κτίριο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, έγιναν προσθήκες με βάση τα σχέδια που είχε εκπονήσει ο Ερνέστος Τσίλερ, ο βασικός αρχιτέκτονας των νεοκλασικών της πρωτεύουσας.

 Σε διπλανή θέση και σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία, στη δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκε το διώροφο κτίριο με το υδροθεραπευτήριο. 

Το συγκρότημα συμπληρώνεται από τριώροφο ξενοδοχείο, που διαθέτει 46 δωμάτια με 96 κλίνες.

 Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...