Νέα τέλη στα μικρά σκάφη, σε ρυμουλκά και αλιευτικά πλοία, προκαλώντας τις αντιδράσεις ψαράδων και ευρύτερα του κλάδου επιβάλει η κυβέρνηση. Κίνηση που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά αλλά και όπως είναι λογικό αντιδράσεις από τη στιγμή που δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της αλιείας...
Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 57 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής του τέλους υπέρ του Δημοσίου...
Ειδικότερα, επιβάλλεται ετήσιο τέλος υπέρ του Δημοσίου σε όλα τα υπό ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια (από 100-5.767 ευρώ), καθώς και στα ρυμουλκά (από 6.000-15.000 ευρώ) των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους.
Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούνται τα αμιγώς ναυαγοσωστικά πλοία, που εκτελούν αποκλειστικά εργασίες διάσωσης και θαλάσσιας αρωγής.
Το τέλος των ψαράδων με το τέλος στα σκάφη τους είναι το θέμα της παρακάτω επιστολής που έστειλε ο έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου κ. Εμμανουήλ Γ. Μουσελλής στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο και κοιν. στους Βουλευτές του Νομού.. Και όπως τονίζει " Αναγνωρίζουμε κύριε υφυπουργέ, ότι η χώρα διέρχεται ακόμη μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο και συμφωνούμε ότι όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε το βάρος που μας αναλογεί.
Όμως για κάθε απόφαση μας και για είναι αυτή δίκαιη και να μην εγείρει το δημόσιο αίσθημα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι έχετε παραβλέψει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες.
Ο ένας είναι το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει καθώς τα ιχθυαποθέματα υφίστανται μεγάλες πιέσεις, οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται και η οικονομική απόδοση των επαγγελματιών είναι οριακή.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι εθνικός, και αφορά την περιοχή που δραστηριοποιούνται τα αλιευτικά σκάφη. Βρισκόμαστε σε μια Χώρα που τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα αμφισβητούνται καθημερινά από τη γείτονα Τουρκία. Τα αλιευτικά μας σκάφη και οι αλιείς μας που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου είναι οι θεματοφύλακες των θαλάσσιων συνόρων και τα υπερασπίζονται με την εκεί καθημερινή τους παρουσία και δραστηριότητα".
Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας του κου Μουσελλή αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ,
Ενημερωθήκαμε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται στο άρθρο 57, η επιβολή τέλους υπέρ του Δημοσίου σε όλα τα υπό Ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια ανεξαιρέτως, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο.
Αναγνωρίζουμε κύριε υφυπουργέ, ότι η χώρα διέρχεται ακόμη μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο και συμφωνούμε ότι όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε το βάρος που μας αναλογεί.
Όμως για κάθε απόφαση μας και για είναι αυτή δίκαιη και να μην εγείρει το δημόσιο αίσθημα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε ότι έχουμε παραβλέψει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες.
Ο ένας είναι το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει καθώς τα ιχθυαποθέματα υφίστανται μεγάλες πιέσεις, οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται και η οικονομική απόδοση των επαγγελματιών είναι οριακή.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι εθνικός, και αφορά την περιοχή που δραστηριοποιούνται τα αλιευτικά σκάφη. Βρισκόμαστε σε μια Χώρα που τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα αμφισβητούνται καθημερινά από τη γείτονα Τουρκία.
Τα αλιευτικά μας σκάφη και οι αλιείς μας που δραστηριοποιούνται σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου είναι οι θεματοφύλακες των θαλάσσιων συνόρων και τα υπερασπίζονται με την εκεί καθημερινή τους παρουσία και δραστηριότητα.
Εφόσον ως Κράτος θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και αναγνωρίζουμε σε κάθε επίσκεψη κυβερνητικού εκπροσώπου, όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, το ρόλο τους στην περιοχή, θα πρέπει κατ΄ελάχιστο να τους διευκολύνουμε, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητα τους και να αισθανθούν έστω και λίγο, ότι το Κράτος προσμετρά την προσπάθεια τους και τους αναγνωρίζει αυτό που προσφέρουν.
Αναμένουμε λοιπόν κύριε υφυπουργέ, να λάβετε υπόψη σας τους παραπάνω αντικειμενικούς λόγους και να εξαιρέσετε τα αλιευτικά σκάφη της παραμεθόριας ανατολικής ζώνης από την επιβολή του τέλους που προτείνεται στο συγκεκριμένο άρθρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας αναμένουμε τη διόρθωση της σχετικής διάταξης".
Πηγή : https://www.naxospress.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου