15 Δεκ 2019

Καλές γιορτές ή Καλά Χριστούγεννα;

Αλέκος Λασκαράτος

Έχετε προσέξει πως στις βιτρίνες των καταστημάτων και στους δημόσιους χώρους, το κλασσικό «Καλά Χριστούγεννα» αντικαθίσταται ολοένα και συχνότερα από το «Καλές Γιορτές»;

 Λες και στις 25 Δεκεμβρίου δεν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αλλά γενικά μια μη κατονομαζόμενη «γιορτή».Σε δύο βδομάδες θα έχουμε Χριστούγεννα. Έχετε προσέξει πως στις βιτρίνες των καταστημάτων και στους δημόσιους χώρους, το κλασσικό «Καλά Χριστούγεννα» αντικαθίσταται ολοένα και συχνότερα από το «Καλές Γιορτές»; Λες και στις 25 Δεκεμβρίου δεν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αλλά γενικά μια μη κατονομαζόμενη «γιορτή». 

Η τάση αυτή έχει να κάνει με τη λεγόμενη politically correct (πολιτικά ορθή) συμπεριφορά και μας ήρθε κυρίως από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου όμως, όπως θα δούμε πιο κάτω, επικρατούν τελείως διαφορετικές συνθήκες. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι με τον τρόπο αυτό δεν θίγουμε όσους ξένους μη-χριστιανούς ζουν στη χώρα μας.

 Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Υποκρισία, γιατί στη χώρα μας η πολλή μεγάλη πλειοψηφία των μη χριστιανών αλλοδαπών προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και χρησιμοποιούνται σαν κατώτερο εργατικό δυναμικό στη γεωργία, τη βιομηχανία και αλλού, με μεροκάματα πείνας, χωρίς ασφάλιση. 

Τους προσλαμβάνουμε και τους απολύουμε όποτε μας κάνει κέφι και τους έχουμε να ζούνε σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι πέντε- πέντε και δέκα-δέκα μαζί, σε υπόγειες γκαρσονιέρες και δυάρια της συμφοράς, σε υποβαθμισμένες συνοικίες. Αυτό μας μάρανε λοιπόν, το politically correct, για το οποίο οι περισσότεροι από αυτούς δεν δίνουν άλλωστε δεκάρα. 

Απόδειξη, ότι τα Χριστούγεννα και προκειμένου να βγάλουν κανένα μεροκάματο παραπάνω, κυκλοφορούν στους δρόμους πουλώντας πλαστικούς αγιοβασίληδες, καμπανάκια Χριστουγέννων με χρυσόσκονη, τάρανδους με έλκηθρα, και άλλα τέτοια.

 Στις χώρες που ανέφερα πιο πάνω, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. 

Οι χώρες αυτές είναι από τα γεννοφάσκια τους πολυπολιτισμικές και οι «ξένοι», αν θέλουμε να τους αντιδιαστείλουμε από τους αρχικούς έποικους που ήσαν κατά βάση αγγλοσάξονες, είναι κανονικοί πολίτες στις χώρες που ζουν.

 Είναι Αμερικάνοι, Καναδοί, Αυστραλοί πολίτες. Εκεί λοιπόν έχει κάποια βάση αντί καλά Χριστούγεννα (Merry Christmas) να λες «Καλές γιορτές» (Season’s Greetings), αν και ούτε εκεί αποφεύγεται τελικά η υποκρισία με τα φωτισμένα αγγελάκια να στολίζουν τους δρόμους και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Times Square. 

Σε ότι με αφορά, και μέχρι να γίνουμε, αν γίνουμε, μια αληθινά πολυπολιτισμική κοινωνία, εγώ, για λόγους τήρησης της παράδοσης και όχι για λόγους θρησκευτικούς, θα εύχομαι «Καλά Χριστούγεννα» και «Καλό Πάσχα» και όχι αυτό το ενοχικό Καλές Γιορτές. Καλά (αν και δύσκολα) Χριστούγεννα λοιπόν σε όλους σας, με υγεία και αγάπη. Που θα πάει, θα έρθουν και οι καλύτερες μέρες! 

Πηγή: Protagon.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...