Tην ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των μικρών Δήμων, σε πόρους και προσωπικό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να “τρέχουν” προγράμματα ανακύκλωσης, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, τόνισε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, στο πλαίσιο ημερίδας για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά.
Στο πλαίσιο της έναρξης δράσεων συνεργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης ΜΙΟ-ECSDE (πρωτοβουλία MEdIES) και Δήμων νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών ο Δήμος Αντιπάρου διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Δήμος Αντιπάρου, η ΕΕΑΑ και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης λειτουργώντας με αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης, συνεργάζονται και υλοποιούν ενημερωτικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανακύκλωση συσκευασιών και κυρίως στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, ειδικότερα των πλαστικών μιας χρήσης.
Υπενθυμίζεται, ότι βασικός στόχος των δράσεων αυτών είναι η ενημέρωση κοινού και η ευαισθητοποίηση σε θέματα μείωσης των πλαστικών στις θάλασσες, η ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης σε κάθε περιοχή, η υποστήριξη ομάδων μαθητών και η βιωματική ενεργοποίηση τους απαντώντας ατομικά και ομαδικά στο κατά πόσο οι ίδιοι μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος
Η ανακύκλωση είναι στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί
Κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Τάσος Φαρούπος, αρχικά στηλίτευσε την απογοητευτική, όπως τη χαρακτήρισε, συμμετοχή, καθώς όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο απασχόλησε τον ίδιο και τη δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της το 2014.
Ο κ. Φαρούπος σημείωσε, ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα έπρεπε να έχουν δώσει το παρών περισσότεροι πολίτες και κυρίως περισσότεροι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς το ζήτημα της ρύπανσης και της ανακύκλωσης αφορά όλους.
Όπως σημείωσε, ξεκινώντας το χαιρετισμό του, «βρισκόμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε και να αναλύσουμε το μείζον θέμα της ανακύκλωσης.
Τι είναι, αλήθεια, η ανακύκλωση; Ο κ. Ψαλλιδάς, εκ μέρους του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης, θα μιλήσει παρακάτω, θα μας εξηγήσει το τι και το πώς. Πώς πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση, ποια είναι τα διάφορα ρεύματα, τα ωφέλη κλπ.
Αν ψάξουμε στο λεξικό, στο λήμμα “ανακύκλωση”, θα δούμε ότι η η ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία, με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στη μορφή που βρίσκεται δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Κατά τη διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά».
Ωστόσο ο δήμαρχος επεσήμανε, ότι «η ανακύκλωση για τα νησιά μας – και θα μιλήσω για το νησί μου, την Αντίπαρο – είναι ένα στοίχημα.
Ένα στοίχημα, το οποίο πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί και πρέπει να κερδηθεί, καθώς αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον. Ένα μέλλον, το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, την οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, αλλά και στον πολιτισμό. Αξιοζήλευτη ανάπτυξη.
Είναι εκείνη η μορφή ολοκληρωμένης ανάπτυξης, με την οποία χαίρεται κανείς να ζει και να απολαμβάνει όλα τα συστατικά στοιχεία οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, τεχνολογικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιλέγοντας τη διαδικασία της ανακύκλωσης».
Έλλειψη πόρων και αναγωγή της ανακύκλωσης σε... “πολυτέλεια”
«Στην Αντίπαρο ξεκινήσαμε από το απόλυτο μηδέν», τόνισε ο Δήμαρχος. «Η λέξη “ανακύκλωση” δεν υπήρχε σε καμία φάση της ζωής του νησιού, πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική. Ούτε στα σχολεία δεν γινόταν κάποια υποτυπώδης απόπειρα, ώστε τα παιδιά μας να αρχίσουν να αποκτούν σιγά σιγά περιβαλλοντική συνείδηση».
Σύμφωνα με τον κ. Φαρούπο, «ξεκινήσαμε, υπογράφοντας συμβάσεις με τους φορείς και τις εταιρείες ανακύκλωσης, την ΕΕΑ, τις Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε, Φωτοκύκλωση, ΑΦΗΣ, καθώς και με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση.
Επίσης, ο Δήμος μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις που γίνονται και έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος (όπως καθαρισμούς ακτών – βυθού κλπ), ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Aegean Rebreath».
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ο Δήμαρχος εξήγησε, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχουν και σχετικοί πόροι, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.
Δυστυχώς για εμάς, δεν έχουμε προς το παρόν κανένα από τα δύο. Για έναν μικρό Δήμο, όπως ο δικός μας, που προσπαθεί να λύσει καθημερινά προβλήματα με ελάχιστους υπαλλήλους και μέσα, η ανακύκλωση ακούγεται και φαντάζει σαν μία πολυτέλεια. Λες και έχουμε λύσει όλα τα άλλα και μένει μόνο η ανακύκλωση».
Δήλωσε ωστόσο αποφασισμένος, πως «επειδή έχουμε τη βούληση και τη θέληση και επειδή πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε για το καλό του Δήμου και των δημοτών, θα συνεχίσουμε».
Κλείνοντας, ο κ. Φαρούπος ενημέρωσε, πως το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Αντίπαρο, το οποίο βρίσκεται σε εμβρυακό ακόμη στάδιο, είχε ως αποτέλεσμα το 2018 να ανακυκλωθούν 180 τόνοι γυαλιού, 12 τόνοι πλαστικού και περίπου 70 τόνοι τηγανέλαια.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου