25 Δεκ 2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στη Σίφνο

Από την Ορεινή Κορινθία στη Νίσυρο και μετά, για πρώτη φορά, στη Σίφνο βρέθηκαν οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, συνεχίζοντας το έργο της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένα νησιά και ορεινές περιοχές, πραγματοποιώντας έτσι την 64η αποστολή τους. 

 Σε αυτό τον προορισμό μαζί τους είχαν και την Κινητή Αθλητιατρική Μονάδα (ΚΑΜ) του Sports Excellence που επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο του νησιού για να αξιολογήσει δεξιότητες παιδιών και να πραγματοποιήσει πλήρη έλεγχο σε μαθητές 6-12 ετών. 

 Τα ιατρεία των ΚΙΜ, με ομάδα 28 ατόμων και 12 ειδικότητες ιατρών που φιλοξενήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου», ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το πρωί του Σάββατου 14/12 και παρέμειναν στη Σίφνο μέχρι και την Τρίτη 17/12. 

Περισσότεροι από 650 κάτοικοι του νησιού επισκέφθηκαν τις ΚΙΜ και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.024 ραντεβού και 1.246 εξετάσεις.

Σε κάθε αποστολή τους, πέρα από την τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου με το ιατρικό ιστορικό του κάθε εξεταζόμενου, πραγματοποιείται ξεχωριστή καταγραφή αρχείου – registry – για όλες τις περιπτώσεις ένδειξης μαστογραφίας σε γυναίκες.

 Η ΚΑΜ αντίστοιχα, ξεκίνησε το έργο της από την πρώτη μέρα άφιξης της στη Σίφνο, στήνοντας πέντε (5) σταθμούς αθλητικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές, ώστε να αξιολογήσουν την ταχύτητά τους, το ρυθμό ανταπόκρισης τους, τη δύναμη τους, το άλμα τους άνευ φοράς και την ευλυγισία τους. 

Παράλληλα ελεγχόταν το επίπεδο υδάτωσης τους και σε συνεργασία με τις ΚΙΜ, διεξαγόταν οφθαλμολογικός και διατροφικός έλεγχος. Συνολικά αξιολογήθηκαν 100 παιδιά κατά την παραμονής τους στο νησί, από την Παρασκευή 13/12 έως και την Κυριακή 15/12. 

 Παράλληλα με τη λειτουργεία των ιατρείων, ο προγραμματισμός της αποστολής περιλάμβανε Μάθημα Α΄βοηθειών (14&15 Δεκεμβρίου) και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πρόκου στην Απολλωνία, με θέματα: «Η άσκηση είναι φάρμακο», που ακολουθήθηκε και από το πρακτικό κομμάτι «Γονείς & Παιδί» «Μαθησιακές Δυσκολίες» «Διατροφή και Ποιότητα Ζωής»

Με την αποστολή στη Σίφνο, ολοκληρώθηκε ακόμη μια χρονιά προσφοράς υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα και η δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. 

Να σημειωθεί ότι σε αυτά τα πέντε (5) χρόνια λειτουργίας των ΚΙΜ, έχουν εξεταστεί πάνω από 10.000 άτομα από ιατρικό προσωπικό που ταξιδεύει εθελοντικά σε κάθε άκρη της Ελλάδας για να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες του. 

 Ήδη η προετοιμασία για τις πρώτες αποστολές του 2020 έχουν ξεκινήσει, με πρώτο σταθμό τα Ψαρά του Βορείου Αιγαίου στις αρχές Ιανουαρίου. 

 Τα προγράμματα υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.).

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες επισκεφθείτε το www.mmu.gr & www.randp.gr 

Πηγή :  & www.randp.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...