28 Δεκ 2019

Οι βαρκάρηδες της Σερίφου

Μια φωτογραφία ΧΙΛΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. Τι να πρωτογραψω : Για το Βαπόρι ? Για πολλά χρόνια χειμώνα - καλοκαίρι μας έφερνε σε επαφή με τον άλλο κόσμο. Χάρη σε αυτό είχαμε τα πάντα.....από μια εφημερίδα μέχρι το φαγητό μας. Για τους δυο ανθρώπους της φωτογραφίας τι να πω ? Ο κ.Αντώνης και ο κ.Βενιζέλος. Από τους καλύτερους ανθρώπους στο νησί. Να είναι καλά όπου κι αν βρίσκονται και κάποια στιγμή σίγουρα θα ξαναβρεθούμε.
Γιώργος Γαλανός

Στην Σέριφο και σ' όλα τα νησιά. ««Μια ανάσα» από τη χαρά ή τη λύπη». Ανάμεσα στο πλοίο και στο νησί, σ' αυτούς που έρχονται και σ' όσους τους περιμένουν, σε όσους φεύγουν και σε κείνους που τους κουνάνε το μαντίλι, οι βάρκες, οι λεμβούχοι. 

Όταν φτάνει το καράβι, αφήνουν το ψάρεμα, τα ζώα, τη γης. Κουβαλάνε ανθρώπους, ζώα, προμήθειες, εμπορεύματα στη στεριά ή στο πλοίο. Ορίζουν την αρχή και το τέλος του ταξιδιού. Μεσολαβούν. Συνδέουν.

 Στην φωτογραφία η λεζάντα αναφέρεται στην άφιξη του καραβιού.  Άφιξη και αναχώρηση σημαίνει πρώτα και κύρια βάρκες. 
Άδειες και καργαρισμένες. Και βέβαια βαρκάρηδες, που τις κουμαντάρουν στα εύκολα και στα δύσκολα, με πείσμα, με αγάπη για τη θάλασσα και τον τόπο, με αίσθηση του καθήκοντος και μπόλικο κέφι. 

Γιατί η φωτογραφία δεν ζωντανεύει το παρελθόν. Ανακαλεί δίκτυα συνειρμών που παράγουν υποκειμενικές ερμηνείες, φέρνει πίσω εικόνες, μυρωδιές, μέσα από το τοπίο του λιμανιού του νησιού  αναδύονται πρόσωπα και βιώματα, ανακύπτουν ή επανέρχονται ερωτήματα υπαρξιακά. 

Η φωτογραφία ανασημασιοδοτεί το παρόν και προβάλλει το μέλλον, την απόσυρση και την απουσία αυτού που σήμερα υπάρχει - κατ' αναλογίαν προς «αυτό που κάποτε υπήρξε» και εγγράφηκε στο φιλμ. 

Και τώρα που άνοιξε και έκλεισε ο φωτοφράκτης σαν μάτι αδέκαστο και συνελήφθη ο χρόνος, ο ρεμβασμός αυξάνει την ζωή και δίδει στην  εικόνα την κίνηση και την ευελιξία που φέρνει από τα βάθη μιας πηγής  ζεστό το πιο κρυφό της νόημα



 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...