28 Ιαν 2020

Σε τέσσερα χρόνια απο σήμερα η Σέριφος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο

Επικαιροποιήθηκε και τίθεται επιτέλους προς τροχιά υλοποίησης η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σερίφου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή του κτηρίου του Διοικητηρίου των μεταλλείων, σε πολιτιστικό κέντρο. 

 Η ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, για αξιοποίηση του ιστορικού Διοικητηρίου των μεταλλείων της Σερίφου αναμένεται να προκύψει μετά την επικαιροποίηση της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου και του ΥΠΠΟ, που θα σημάνει και την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου. 

 Αξίζει να σημειωθεί, πως η σύναψη προγραμματικής σύμβασης είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Σερίφου τον Ιούλιο, ωστόσο λόγω των αλλαγών στη διοίκηση, τόσο στη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού, με τις εθνικές εκλογές, όσο και στη διοίκηση του Δήμου Σερίφου, κατόπιν του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, απαιτήθηκε η επικαιροποίησή της, ώστε η νέα Υπουργός, κ. Μενδώνη και ο νέος Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κώστας Ρεβίνθης, να εξουσιοδοτηθούν για την υπογραφή της.

 Βελτίωση τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος 

 Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.900.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020, και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

 Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 45 μήνες, ενώ με τη λήξη τη σύμβασης θα ολοκληρωθεί έργο και θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία από το Υπουργείο Πολιτισμού, που αποτελεί το Φορέα Υλοποίησης, στον Δήμο Σερίφου, που είναι και ο Κύριος του Έργου. Οι 45 μήνες χωρίζονται σε έξι μήνες για τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχου μέχρι και την υπογραφή σύμβασης του έργου, 24 μήνες για την υλοποίηση του έργου και 15 μήνες για τη συντήρηση του έργου μέχρι την οριστική του παραλαβή. 

Το έργο αφορά σε στερέωση – αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης του διατηρητέου κτηρίου πρώην Διοικητηρίου Μεταλλείων σε πολιτιστικό κέντρο, στο Μεγάλο Λιβάδι Σερίφου. 

Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτήριο μακρόστενο ορθογωνικής κάτοψης με εμφανή τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής των νεοκλασικών επαύλεων του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο έχει συνολικό εμβαδόν 582 τ.μ. 
Η κατάσταση που παρουσιάζει το Διοικητήριο σήμερα είναι μέτρια. 

 Οι τοιχοποιίες μακροσκοπικά εμφανίζουν καλή κατάσταση, ενώ τα επιχρίσματα των όψεων έχουν αποσαθρωθεί σε πολλά σημεία και τα ξύλινα πατώματα στη βόρεια πλευρά έχουν καταρρεύσει, όπως και η στέγη. 

Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα οι προβλεπόμενοι χώροι είναι η κατασκευή στο ισόγειο, χώρων γραφείου, ανελκυστήρα ΑμεΑ, τουαλετών ανδρικών, γυναικείων και ΑμεΑ, εκθεσιακών χώρων και στον πρώτο όροφο, την κατασκευή συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων, χώρο αναψυκτηρίου και χώρο ύπνου υψηλής προσωπικότητας. 

 Μακροπρόθεσμος στόχος του προτεινόμενου έργου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, είναι η συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μέσω της βελτίωσης του τουριστικού της προϊόντος και της ενίσχυσής της ως πολιτιστικού-τουριστικού προορισμού. 

 Το προτεινόμενο έργο διατηρεί την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτισμικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού της Σερίφου. 

 Το κτίριο 

 Το διοικητήριο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της ακτής στον όρμο του Μεγάλου Λειβαδιού της Σερίφου και με τη μορφή και την κλίμακά του δεσπόζει στα υπόλοιπα κτίρια του οικισμού.

 Στη δυτική πλευρά του κτιρίου υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα με έξοδο σε εξώστη προς τη θάλασσα. Το κτίριο του Διοικητιρίου αποτελείται από ισόγειο και πρώτο όροφο. 

Στο ισόγειο υπάρχει μία σειρά δωματίων σε γραμμική διάταξη, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας κα ιτα σχεδιαστήρια των μηχανικών. 

 Το ισόγειο έχει αυτόνομες εισόδους από την κύρια όψη. Περιλαμβάνει εννέα χώρους και εσωτερική ξύλινη σκάλα. Η προσπέλαση στους χώρους του ισογείου γίνεται μέσα από πέντε εξώθυρες που έχουν τοποθετηθεί όλες στην κύρια νοτιοανατολική όψη του κτιρίου. 

 Ο πρώτος όροφος του κτιρίου αποτελείται από μεγάλο αριθμό κύριων και βοηθητικών χώρων, ενώ στη νοτιοδυτική κύρια όψη του κτιρίου υπάρχει ακάλυπτη βεράντα. Στον όροφο βρίσκονταν οι χώροι κατοικίας της οικογένειας Γρόμαν στην πρώτη περίοδο κα ιτων διευθυντικών στελεχών της εταιρείας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Στην κύρια όψη είναι τοποθετημένος ο κεντρικός χώρος εισόδου, γραφειακοί χώροι και τα δωμάτια ύπνου, ενώ στην πίσω πόψη είναι τοποθετημένοι χώροι υγιεινής και μικρότερα δωμάτια.

 Όλη η επιφάνεια του πρώτου ορόφου καλύπτεται με ξύλινη τρίκλινη στέγη με βυζαντινά κεραμίδια και ψευδοροφή σε όλους τους χώρους. 

 Ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας

 Σύμφωνα με πληροφόρηση από πλευράς του Δημάρχου, κ. Ρεβίνθη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σερίφου συμφώνησε ομόφωνα στην εξουσιοδότησή του για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε το έργο να πάρει το δρόμο της υλοποίησης, ώστε άνευ απροόπτου, να είναι ολοκληρωμένο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και η Σέριφος να αποκτήσει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, αξιοποιώντας παράλληλα, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια του νησιού. 

 Η εξέλιξη αυτή, έρχεται προς ενίσχυση της πρόθεσης, από πλευράς της νέας διοίκησης του Δήμου, για ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος στο νησί, αφού, όπως είχε δηλώσει στην εφημερίδα ο Δήμαρχος, παρά το γεγονός, ότι υπάρχει ενδιαφέρον, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και από φορείς εκτός Σερίφου, να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα στο νησί, το πολιτιστικό προϊόν, αφενός μέχρι πρότινος δεν επικοινωνούνταν σωστά, ενώ αφετέρου απαιτεί δυναμική ενίσχυση για τον εμπλουτισμό του. 

 Έχοντας ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται για την πραγματοποίηση όλων των ειδών των εκδηλώσεων, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Σερίφου, η οποία επιχειρείται να διανθιστεί και ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...