10 Ιαν 2020

Ένα σχολείο με μηδενικά σκουπίδια

Η υλοποίηση προγράμματος, ενταγμένου σε ένα ευρύτερο διαχρονικό προγραμματισμό για το «Αειφόρο Σχολείο» και την κυκλική Οικονομία περιλαμβάνεται στα προσεχή σχέδια των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου. 

 Το καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Zero waste School» το οποίο στοχεύει σε ένα σχολείο με μηδενικά σκουπίδια άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στο Βαμβακάρειο Γυμνάσιο.

 Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του σχολείου συμμετείχαν σε ένα μικρό εργαστήριο κυκλικής οικονομίας, μέσα από το οποίο διαπιστώθηκαν τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης. Ανάλογη δράση θα διεξαχθεί, αρχικά, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ στη συνέχεια θα ζητηθεί από τα ίδια τα παιδιά να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις. 

 Οι συζητήσεις γύρω από τα θέματα κυκλικής οικονομίας αναμένεται να βοηθήσουν τα παιδιά να οδηγηθούν σταδιακά σε πρακτικές εξοικονόμησης υλικών και φυσικών πόρων, σε επαναχρησιμοποίηση υλικών και τέλος σε ανακύκλωση και κομποστοποίηση εκείνων που απομένουν.

 Μέσω αυτής της προσπάθειας, το σχολείο θα επιχειρήσει να βάλει «φρένο» στα απορρίμματα που καταλήγουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ)

.Το πρόγραμμα «Zero waste School» θα «αγκαλιάσει» όλο το σχολείο με σταδιακές δράσεις, ξεκινώντας από επιμόρφωση εκπαιδευτικών, βιωματικές δράσεις των μαθητών και συνεχή παρακολούθηση των απορριμμάτων.

 Η δράση υποστηρίζεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος μάλιστα προσέφερε στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου έναν κόκκινο και έναν κίτρινο κάδο ανακύκλωσης. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως πρόθεση των Εκπαιδευτηρίων είναι να προτείνει την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις του νησιού. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...