29 Ιαν 2020

Με πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα κατασκευαστεί σύγχρονο νέο σφαγείο στην Ίο, που θα εξυπηρετεί επίσης Σίκινο και Φολέγανδρο

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που αφορά στην κατασκευή σύγχρονου σφαγείου στο νησί της Ίου. Περίπου 1.200.000 ευρώ θα κοστίσει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η κατασκευή του νέου σφαγείου, που θα ενισχύσει την τοπική παραγωγή στο νησί της Ίου, με το έργο να αναλαμβάνει να δρομολογήσει ο Δήμος Ιητών. Το σφαγείο αναμένεται να εξυπηρετεί επίσης και τα γύρω μικρότερα νησιά όπως η Σίκινος και η Φολέγανδρος, που δε διαθέτουν κατάλληλους χώρους. 

 Τήρηση όλων των προδιαγραφών για προάσπιση της υγείας και του περιβάλλοντος 

 Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην κατασκευή κτηρίου για το σφαγείο, εμβαδού 400 τετραγωνικών μέτρων, χώρων αναμονής των ζώων, καθώς και στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. 

 Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα και η τοιχοποιία από πλίνθους με τη δημιουργία κατάλληλων ανοιγμάτων. 

Εσωτερικά θα γίνει επένδυση με πλακάκια και κατάλληλα επιχρίσματα, ενώ εξωτερικά θα επιχρισθεί δια μαρμαροκονιάματος. 

 Ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα αποτελείται από τις γραμμές σφαγής, τους ψυκτικούς θαλάμους, τα εργαστήρια ελέγχου και τα συστήματα σταυλισμού των ζώων. 

 Σύμφωνα με την εισήγηση του Επάρχου Π.Ε. Θήρας, κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα, το έργο κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου η νέα μονάδα: 

 να λειτουργεί σύμφωνα με τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών (αποφυγή διασποράς ζωονόσων) 

 να διασφαλιστεί η ποιότητα και υγιεινή του τελικού προϊόντος (νωπού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων) των κτηνοτρόφων της νήσου Ίου και των γειτονικών νησιών, καθόσον θα τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και θα γίνονται έλεγχοι σε όλη τη διάρκεια της μεταφοράς των ζώων στο σφαγείο, ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συντήρηση των σφαγίων να διασφαλιστεί το επάγγελμα των κτηνοτρόφων του νησιού, όπου ζητείται

 να κατασκευαστεί ένα νόμιμα λειτουργούν σφαγείο, καθόσον σε αντίθετη περίπτωση, η νομοθεσία επιβάλλει εάν δεν τηρηθούν κατά παρέκκλιση διαδικασίες, η σφαγή των ζώων να γίνεται με μεταφορά και σφαγή αυτών σε νόμιμα γειτνιάζοντα σφαγεία, τα οποία σε αυτή την περίπτωση βρίσκονται σε άλλα νησιά, γεγονός που δεν είναι εφικτό για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους

 να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού, ανθρωπογενούς και ζωικού), καθόσον σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε σφαγείο πρέπει να διαθέτει υποδομές για την αδρανοποίηση ή καύση των υλικών υψηλού κινδύνου και των υλικών χαμηλού κινδύνου.

 Σε διαφορετική περίπτωση αυτά οδηγούνται σε χωματερή χωρίς να έχουν αδρανοποιηθεί μολύνοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον 

 να καταπολεμηθεί η παραοικονομία, καθόσον ελέγχονται τα κενά των ελέγχων και το κύκλωμα των διαμεσολαβητών κατά τη σφαγή, τα οποία αφήνουν περιθώρια διακίνησης των σφαγίων, χωρίς τιμολόγια, παραστατικά, αλλαγμένες σφραγίδες κλπ 

 Κάλυψη του κόστους εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια

 Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει γαι την εκπόνηση της μελέτης, προθεσμία έξι μηνών, για τη δημοπράτηση και υπογραφή της προθεσμία οκτώ μηνών, για την υλοποίηση του έργου προθεσμία είκοσι μηνών και για τη σύνταξη τελικής επιμέτρησης και αντίστοιχης πιστοποίησης εργασιών, βεβαίωσης περαίωσης και διοικητική παραλαβή προθεσμία έξι μηνών. 

 Η συνολική προθεσμία των σαράντα μηνών δύναται να παραταθεί έως και την ολοκλήρωση του έργου. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 1.200.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο, καθώς και να συμμετέχει με εκπρόσωπο στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης. 

 Η δαπάνη θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Στην περίπτωση δε, που από τη σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου, που συντάσσεται με μέριμνα του Δήμου, ή για άλλο λόγο, προκύψει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, την υποχρέωση της κάλυψης της πρόσθετης δαπάνης έχει ο Δήμος. Από την πλευρά του, ο Δήμος Ιητών αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη σύνταξη και έγκριση της τεχνικής μελέτης, την προετοιμασία του φακέλου, τη λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων, τη δημοπράτηση του έργου και την επίβλεψή του κατά τη διάρκεια της υλοποίησης, καθώς και την παραλαβή του. 

 Τέλος, θα συγκροτηθεί επίσης κοινή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας και δύο εκπρόσωποι του Δήμου Ιητών. Η επιτροπή θα συνεδριάζει για τη διαπίστωση της πορείας του έργου όπως αυτή προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα, ενώ έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί τροποποιήσεις για την προγραμματική σύμβαση. 

Τέλος, η Επιτροπή βεβαιώνει την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης και τη λήξη της.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...