6 Μαΐ 2020

Για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Την παραδοχή, διά στόματος Πρωθυπουργού, ότι φέτος «θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι», δεν κατευνάζει την ανασφάλεια των επαγγελματιών τουρισμού, την ώρα που εξαγγέλθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό τα μέτρα της κυβερνητικής υποστήριξης του κλάδου. 

 Στα νησιά, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, έχουν βασική πηγή οικονομικής δραστηριότητας τον τουρισμό, είναι διάχυτη η αγωνία για την εξέλιξη της φετινής, έστω και μειωμένης, τουριστικής περιόδου, ενώ πολλά λουκέτα, σε αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και η υπολειτουργία των ενεργών, διαμορφώνουν την εικόνα ενός ζοφερού μέλλοντος.  
Ευρωπαϊκοί κανόνες 

 Για επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τουρισμού, στο σύνολο της Ευρώπης έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, με προϋπόθεση εναρμονισμένων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κανόνων, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες “θα δοθούν στη δημοσιότητα τις ερχόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί στις τουριστικές περιοχές να υποδεχθούν τουρίστες”

. Όπως είπε οι κανόνες αυτοί θα αφορούν κοινωνικές αποστάσεις, με εφαρμογή τους σε εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία κ.λ.π. 
 Σε ότι αφορά στις οικονομικές ενισχύσεις του τουριστικού τομέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αποτελούν σημείο διαπραγμάτευσης των κρατών μελών, σύμφωνα με τον Τιερί Μπρετόν, θα μπορούν να αγγίξουν έως και τα 2 δισ. ευρώ. 

 Τουρισμός με αυστηρά πρωτόκολλα 

 Με έναρξη της τουριστικής περιόδου από 1ης Ιουλίου, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNN ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται η εκκίνηση του τουρισμού να γίνει με τον εσωτερικό πληθυσμό, καθώς πρόκειται να αποφασιστούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαιτέρως αυστηρά πρωτόκολλα. 

 Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι' αυτό. 

Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα». Σε ότι αφορά στον εισαγόμενο τουρισμό ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο κατά το άνοιγμα της περιόδου, λέγοντας ότι η χώρα δεν θα υποδεχθεί ξένους τουρίστες στο πρώτο στάδιο, εκφράζοντας αμφιβολίες ακόμα και για την εξέλιξη, δηλαδή “αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού”, όπως είπε.

 Για αυτό τον αναμενόμενο, έστω και περιορισμένο εισαγόμενο τουρισμό, είπε πως θα είναι δυνατόν “μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. 

Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα”. 

 Το σχέδιο στήριξης 

 Το κυβερνητικό σχεδιασμό για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναφέροντας τους 5 άξονες της τουριστικής επανεκκίνησης. 

 Ο κ. Θεοχάρης, αφού τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία υπήρχε ενημέρωση, συνεργασία, δράση για την προσαρμογή της αγοράς και για τη στήριξή της σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση, αναφέρθηκε στις ενέργειες στήριξης, εκ μέρους της κυβέρνησης, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του τουρισμού, όπως η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού ενημέρωσης των τουριστικών επιχειρηματιών, τη συνέχιση της λειτουργίας ξενοδοχείων για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω των φορολογικών και άλλων διευκολύνσεων, αλλά και την προβολή της χώρας με το «Greece From Home». 

 Οι 5 άξονες για την επόμενη μέρα του τουρισμού, τους οποίους παρουσίασε ο κ. Θεοχάρης είναι:
 1) Υγειονομικός άξονας. Ο Υπουργός ανακοίνωσε προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του Υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικού εταίρους.

 2) Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. 

 3) Διπλωματικός άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν». 

 4) Προβολή της χώρας. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα εθνική καμπάνια. 

5) Πέμπτος άξονας. Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα. 

 Η αγωνία των ξενοδόχων

 Η αγωνία των ξενοδόχων αλλά και η άγνοια τους ως προς τους υγειονομικούς κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, η διασφάλιση πελατών και εργαζομένων, όπως και η ευχέρεια επιλογής του χρόνου λειτουργίας αποτυπώνονται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο Υπουργείο Τουρισμού. 

 Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε πως την 1η Ιουνίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα επαναλειτουργήσουν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία. Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν; Με ποιους υγειονομικούς όρους και με ποιους πελάτες; Μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί υπόψη μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μέλη μας θα πρέπει να εφαρμόζουν. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλισθεί πως τα μέλη μας που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό μας, το οποίο επί της ουσίας δε θα έχει αντικείμενο εργασίας. 

Το μόνο που ξέρουμε σήμερα είναι πως τα ξενοδοχεία μας θα είναι άδεια από πελάτες. Τα ξενοδοχεία πρέπει να επαναλειτουργήσουν όταν θα είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια. Με ασφάλεια για την υγεία των πελατών τους και των εργαζομένων τους, με ασφάλεια για την ίδια την βιωσιμότητα τους. Το ότι η φετινή χρόνια είναι χαμένη για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο. 

Το ζητούμενο είναι να μη χαθεί πρόωρα και η επόμενη. Αν θέλετε να ορίσετε την 1η Ιουνίου ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, δώστε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία, στις επιχειρήσεις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να παραμείνουν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν να μην είναι εκτεθειμένες σε ποινικές κυρώσεις και αστικές αποζημιώσεις, να μη διατρέχουν κίνδυνο να διακόψουν πλέον οριστικά τη λειτουργία τους. 

Επομένως, παράλληλα με την αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, θα πρέπει να δοθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσει την επανέναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου του, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό. 

 Κλείνοντας την επιστολή τους σημειώνουν την ανάγκη κρατικής αρωγής, αναφέροντας ότι “οι Έλληνες ξενοδόχοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης μείναμε εδώ, παλέψαμε και με προσωπικές θυσίες στηρίξαμε την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Δυστυχώς σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο που δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε. Αν θέλετε η Ελληνική Ξενοδοχία να έχει αύριο πρέπει σήμερα να μας βοηθήσετε“. 

 Επαφή του Υπουργείου Τουρισμού με τις Κυκλάδες

 Ειδικά για την περιοχή των Κυκλάδων, σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, συμμετείχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, οι Δήμαρχοι όλων των νησιών των Κυκλάδων, όπως και οι πρόεδροι των ξενοδοχειακών φορέων της Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, Μυκόνου Δέσποινα Κουσαθανά, Νάξου Βαγγέλης Κατσάρας, Πάρου Μάνια Αμπατζή, Μήλου Δημήτρης Μωραΐτης, Φολεγάνδρου Γιώργος Άγας και Τήνου Ιουλιανός Δεσύπρης. 

 Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συντονισμός ενεργειών και η προετοιμασία ετοιμότητας για την υποδοχή τουριστών, ενώ κατατέθηκαν και οι προτάσεις των Δημάρχων, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, αφορούσαν μείωση του ΦΠΑ, την επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την ενίσχυση της ακτοπλοΐας γενικότερα, αλλά και την ενίσχυση των δομών υγείας ιδιαιτέρως των μικρών νησιών. 

 Κατά την τηλεσύσκεψη, σύμφωνα με ενημέρωση του Περιφερειάρχη, ο Υπουργός Τουρισμού γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 8 Μαΐου θα έχει έτοιμα τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την λειτουργία των τουριστικών υποδομών, τα οποία και θα τεθούν σε μελέτη και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να οριστικοποιηθούν έως την 15η Μαΐου, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας οι προορισμοί. 

 Στη μάχη για να κερδηθεί, έστω και η μειωμένη, τουριστική σεζόν εστίασε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στην αναμονή των πρωτοκόλλων, την προωθητική καμπάνια στις αγορές, αλλά και τη μίσθωση ξενοδοχείου, με έξοδα της Περιφέρειας, για τη φιλοξενία πιθανών ασθενών. 

 Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Το εγχείρημα, να έχουμε τουριστική περίοδο μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, είναι ιστορικά μοναδικό και εξ αυτού και εξαιρετικά δύσκολο. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ το Νότιο Αιγαίο, που είναι η καρδιά του Ελληνικού τουρισμού, να μην δίνει αυτή την μάχη.

 Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να πετύχουμε. 

Δεν θα λυπηθούμε έξοδα και θα σεβαστούμε στο ακέραιο τις οδηγίες των ειδικών της ιατρικής κοινότητας. Είναι σημαντικό το ότι θα έχουμε τα πρωτόκολλα στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα δουλέψουμε και εμείς από την πλευρά μας για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για αυτά εντός μερικών μόνο ημερών.

 Σε ό,τι αφορά στο marketing, τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στοχευμένα στις αγορές που θα αξιολογηθούν έως τότε ως δυνητικές δεξαμενές σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Marketing Greece, αφού ως ομάδα με κοινό στόχο μόνο μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα κάτω από αυτές τις συνθήκες.

 Επιπλέον, ως Περιφέρεια σας γνωρίζουμε την απόφαση μας να προχωρήσουμε με δική μας δαπάνη στην μίσθωση ξενοδοχείου για την φιλοξενία των τυχόν ασθενούντων, για τους οποίους θα χρειαστεί οργανωμένος χώρος καραντίνας και περιμένουμε τις οδηγίες από τους ειδικούς, προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα τη σχετική διαδικασία.

 Δεν υπολογίζουμε οικονομικό ή πολιτικό κόστος στην προσπάθειά μας να ενεργοποιήσουμε ξανά την ατμομηχανή της οικονομίας των νησιών μας και της χώρας μας». 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...