8 Οκτ 2021

Οι Δήμοι στρέφονται επιτακτικά στην απορρόφηση χρηματοδοτήσεων

Προχωρά η λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, για να υπάρξει ευελιξία και ταχύτητα στην αξιοποίηση κονδυλίων από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και “Αντώνης Τρίτσης
Σοβαρά θέματα που απασχολούν τους Δήμους, θα θέσει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στην οποίαν συμμετέχουν αρκετοί Δήμοι των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, με σκοπό να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν χρηματοδοτήσεις και κονδύλια από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από προγράμματα όπως το “Αντώνης Τρίτσης”.

Σχετική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στην οποίαν συμμετείχαν πολλοί αυτοδιοικητικοί και κυρίως Δήμαρχοι των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων, ενώ παρέμβαση επί του θέματος της αμεσότερης δυνατής λειτουργίας όλων των Αναπτυξιακών Οργανισμών που αφορούν τα νησιά πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Ειδικότερα, για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, το Δ.Σ. είχε λάβει αποφάσεις για τη σύστασή του προ αρκετών μηνών, ενώ συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχε προβεί στην έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητάς του, ώστε να εξελίσσονταν μετά, οι τελικές διαδικασίες για τη λειτουργία του. Το όνομα του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου είναι ΠΕΔΙΑ 2.0 Α.Ε. (PEDIA 2.0 S.A) και το αρχικώς εισφερόμενο ποσό σε αυτόν για τη λειτουργία του “αγγίζει” τις 318.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τους Δήμους Φολεγάνδρου, Σικίνου, Ανάφης και Ιητών είχαν προχωρήσει με δικό τους ρυθμό στη σύσταση του δικού τους Αναπτυξιακού Οργανισμού, προκειμένου να στηριχθούν στον αγώνα απορρόφησης κονδυλίων, για την ωρίμανση μελετών και την ανάπτυξη έργων στα νησιά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να υπογραμμισθεί πως η προώθηση της λειτουργίας των Αναπτυξιακών Οργανισμών θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος και στην ετήσια γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τις επόμενες ημέρες (14-16 Οκτωβρίου), στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

Η ατζέντα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραμματέα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ θα τεθούν πολλά θέματα που αφορούν τους Δήμους και τα οποία απασχολούν έντονα τη λειτουργία τους όχι μόνον τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα.

“Πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο της παρούσης αυτοδιοικητικής περιόδου λόγω της πανδημίας και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και της Αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Είναι σίγουρο ότι θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους Δήμους, την καθημερινότητα των δημοτών και την προοπτική των τοπικών κοινωνιών” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως αυτά τα θέματα θα είναι “θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά θέματα υποδομών, πόρων και αρμοδιοτήτων και είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν, να συζητηθούν και να δρομολογηθούν υπό το πρίσμα των γενικότερων εθνικών και παγκόσμιων συνθηκών”.

Όπως ξεκαθαρίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, “Η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου έχοντας στη φαρέτρα της, αποφάσεις και προτάσεις με έμφαση στην νησιωτικότητα θα προσέλθει σε αυτό το Συνέδριο συντεταγμένα για να διεκδικήσει όσα περισσότερα αξίζουν στα νησιά”.

Διευκρινίζεται πως στο Συνέδριο από την πλευρά της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου θα συμμετέχουν οι 34 Δήμαρχοι των νησιών, οι 5 εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ενώ θα συμμετάσχουν σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ και το Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔΝΑ.


Στήριξη κυρίως μικρών Δήμων

Σχετικά με το θέμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, PEDIA.2.0 S.A. υπήρξε ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια για τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο γραμματέας της ΠΕΔ, “Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες από τους Δήμους και έχει δοθεί στους οικονομικούς και νομικούς συνεργάτες μας η εντολή να συνεχίσουν στη ίδρυση του Οργανισμού με τις συμβολαιογραφικές πράξεις”. Ο ίδιος εκτίμησε πως, “μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει η λειτουργία του Αναπτυξιακού, στον οποίον επενδύουμε πάρα πολλά κυρίως για τους μικρότερους Δήμους”.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως οι μικρότεροι Δήμοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια καθώς δεν διαθέτουν προσωπικό στις Τεχνικές Υπηρεσίες τους, ή ακόμη δεν έχουν την αντίστοιχη Υπηρεσία.

Απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας και τουριστικού “πάγου”

Ο Δήμαρχος Θήρας πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των Αναπτυξιακών Οργανισμών, αλλά και στο θέμα των πόρων των Δήμων, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, ο Αντώνης Σιγάλας μίλησε για το ζήτημα της ενίσχυσης των Δήμων σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένου πως ορισμένοι προορισμοί τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας έχασαν πολύ μεγάλα έσοδα, καθώς επλήγησαν σοβαρά τουριστικά.

Ένας από αυτούς τους προορισμούς στις Κυκλάδες είναι η Σαντορίνη, η οποία δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να φλερτάρει με την τουριστική επιτυχία του 2019, όπως άλλα νησιά τόσο των Κυκλάδων, όσο και των Δωδεκανήσων.

“Φυσικά η Σαντορίνη όπως άκουσα και για τη Ρόδο και την Κω υπολείπεται του τζίρου του 2019 διότι πρέπει να εξηγηθεί πως είναι μεγάλη η σεζόν σε εμάς. Οπότε, χάθηκε ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, χάθηκε ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο μισός Μάιος που είναι μεγάλη περίοδος για το νησί και χάθηκε και η κρουαζιέρα, η οποία συνέβαλε πάρα πολύ σημαντικά στην οικονομία της Σαντορίνης” σχολίασε ο Δήμαρχος Θήρας, εξηγώντας πως αυτή η κατάσταση ερμηνεύεται σε μεγάλη απώλεια εσόδων για τον Δήμο. “Όπως καταλαβαίνετε οι τεράστιοι τζίροι που έκαναν καθημερινά αυξανόμενοι από 20 έως και 50% από το 2019, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλο αυτό το κενό” ανέφερε ο κ. Σιγάλας για την τρέχουσα θητεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως, το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να τεθεί στην ΚΕΔΕ.

“Ένα από τα αιτήματά μας είναι ότι Δήμοι οι οποίοι υπολείπονται των εσόδων του 2019 γιατί το 2020 πήραμε κάποια στήριξη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να στηριχθούν” σχολίασε χαρακτηριστικά, εμμένοντας και στο πρόβλημα της απώλειας εσόδων από την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, η κρουαζιέρα φέτος “άφησε μεγάλη τρύπα στα οικονομικά”, φέρνοντας το παράδειγμα του τελεφερίκ για το οποίο πέρυσι ο Δήμος έδωσε 1,5 εκ. ευρώ για τη βιωσιμότητά του, ενώ φέτος, αυτό δεν κατάφερε να αποδώσει έσοδα, λόγω της τουριστικής πτώσης.

Στήριξη στον αγώνα απορρόφησης

Πέραν των ανωτέρω, ο Αντώνης Σιγάλας έκανε αναφορά και στην ανάγκη απορρόφησης πόρων και κονδυλίων στα νησιά με φόντο τη νέα προγραμματική περίοδο και τα χρήματα που θα έρθουν από το “Αντώνης Τρίτσης” και κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου, τόνισε πως θα πρέπει οι νησιωτικοί Δήμοι να στηριχθούν στον αγώνα απορρόφησης.

“Επειδή “βρέχει” λεφτά, “βρέχει” χρήμα και από το Αντώνης Τρίτσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο να καταφέρουμε να απορροφήσουμε όλα αυτά τα χρήματα, μέσα σε ένα στενό χρονικό διάστημα” σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως δυστυχώς η υποστελέχωση των Δήμων, η μη ύπαρξη ευελιξίας, αλλά και σχετικής γνώσης όσον αφορά τις διαδικασίες λήψης χρηματοδοτήσεων, πρέπει να τεθούν προς την ΚΕΔΕ, για να διεκδικήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα φέρουν σε λειτουργία τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

“Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να λειτουργήσουν για να μπορέσουμε να έχουμε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να προχωρήσουμε για κάθε έργο ξεχωριστά” πρόσθεσε ο Δήμαρχος Θήρας, τονίζοντας βεβαίως πως, σε διαφορετική περίπτωση, “μέχρι τότε να μπορέσουμε να αξιοποιούμε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι είναι γνώστες των αντικειμένων για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε και να προλάβουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο, “Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να μπει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Αυτό το θεωρώ το βασικότερο αίτημα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”.

Κύριο έργο Αναπτυξιακών Οργανισμών

Ο σοβαρός ρόλος που θα αναλάβουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί καθίσταται ξεκάθαρος από το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων τους, που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Α. Εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των Δήμων, αποφάσεις για επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο και αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δήμων, (ακόμη και παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων των Δήμων στις ΑΟΤΑ που συμβάλλονται για επίτευξη των σκοπών του), αποφάσεις για αλλαγή χρήσεων γης, διαχείριση αναπτυξιακών ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, LEADER κοκ.. Β. Εκπόνηση μελετών, σύναψη συμβάσεων, επίβλεψη έργων και προμηθειών των τεχνικών και υπηρεσιών δόμησης των Δήμων. Γ. Δυνατότητα εμπλοκής στη διαχείριση αποβλήτων, τις ΑΠΕ, με έργα και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης κλπ.. Δ. Δυνατότητα ανάληψης υπηρεσιών και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής των Δήμων, αλλά και οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.


Απαραίτητο “εργαλείο” ο Οργανισμός PEDIA 2.0 S.A.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου PEDIA 2.0 S.A., μπορεί να αποτελέσει το απαραίτητο “εργαλείο” για: α. επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους (αποτελούν, δηλαδή, το θεσμοθετημένο σύμβουλο των ΟΤΑ για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους).

 β. ωρίμανση έργων (η περίοδος της της σύνταξης μελετών, τη λήψη απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, την εξασφάλιση πόρων κ.α., η οποία ξεκινάει από τον γενικό προγραμματισμό και καταλήγει στη διακήρυξη της δημοπρασίας),

 γ. υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής (ενδεικτικά: δράσεις μετριασμού ή άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων, δράσεις κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων και μεταναστών κ.α.), υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης (αναζήτηση, επιλογή και εφαρμογή, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφοριακής, του διαδικτύου, καθώς και τον σχεδιασμό, εκτέλεση και διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων ψηφιακής σύγκλισης),

 δ. υλοποίηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης (υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων - βιοενέργεια), 

ε. ανάληψη καθηκόντων τεχνικής υπηρεσίας των ΟΤΑ (σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων -άρθρο 3 ν. 4674/2020(link is external), στ. διοικητική υποστήριξης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ (για δήμους, οι οποίοι την 11.3.2020 ασκούσαν τις λοιπές αρμοδιότητες των Υπηρεσιών αυτών (πλην των διαδικασιών σύναψης, εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων) μέσω διοικητικής υποστήριξης από έτερο δήμο -άρθρο 4 ν. 4674/2020(link is external), εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων ΟΤΑ (άρθρο 7 ν. 4674/2020(link is external), υποστήριξη των ΟΤΑ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (συμβατικές αναθέσεις υποστήριξης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ – άρθρο 8 παρ. 2. ν. 4674/2020(link is external)

, ζ. συμμετοχή σε συνέργειες και συμπράξεις σε αναπτυξιακού χαρακτήρα προγράμματα και πρωτοβουλίες με επιχειρήσεις, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...