31 Οκτ 2021

Δημοπρατήθηκε το έργο προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων βυθιζόμενων κάδων για τέσσερις περιοχές του Δήμου Σίφνου


Mε τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού αναμένεται να προκύψει ο ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου προμήθειας, κατασκευής και τοποθέτησης συστημάτων βυθιζόμενων κάδων για σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα απορρίμματα στο Δήμο Σίφνου. 
 Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική μελέτη που συνοδεύει το διαγωνισμό, στο γενικότερο πλαίσιο αισθητικής, λειτουργικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος είναι σημαντική η αναμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων. 

Αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί με παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντες, αλλά και νέους κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου για την προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων, όπου με την τοποθέτηση κατάλληλων συστημάτων και εξοπλισμού, μπορεί να αυξηθεί η λειτουργικότητα τους, να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα και να υπάρξει αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση. 

 Η ανάπτυξη ενός δικτύου υπογειoποιημένων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου Σίφνου. 

Η προσωρινή αποθήκευση αστικών απορριμμάτων, σε υπέργειους κοινούς κάδους, παραπλεύρως των πεζοδρομίων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, λόγω της έκθεσης των απορριμμάτων σε κοινή θέα, της δυσοσμίας που αναδύεται, των υπερχειλίσεων εξαιτίας της μικρής χωρητικότητάς τους (η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν κατά την εκτεταμένη τουριστική θερινή περίοδο) και των στραγγισμάτων που καταλήγουν στο έδαφος.

 Οι υπερχειλίσεις δημιουργούν ανθυγιεινές και αντιαισθητικές συνθήκες, με αρνητικές συνέπειες στη ποιότητα ζωής των πολιτών, στο περιβάλλον, αλλά και στην τουριστική-εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.

 Με το σύστημα των προτεινόμενων βυθιζόμενων κάδων, επιτυγχάνεται η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας σε απορρίμματα, καθώς ένα σύστημα υπόγειων κάδων αντικαθιστά ικανό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων, ενώ επιπλέον καταλαμβάνει μικρότερο κοινόχρηστο χώρο. Επιπλέον δεν υπάρχει πρόσβαση των ζώων, τρωκτικών και εντόμων στα απορρίμματα. 

Ακόμη δημιουργούνται διακριτά σημεία συλλογής απορριμμάτων. Έτσι αναβαθμίζεται αισθητικά η γενική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασής τους, προσφέροντας στη καθημερινότητα των πολιτών καθαρό, υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον και βελτίωση της ποιότητα ζωής τους.

 Ο Δήμος Σίφνου έχει επιλέξει τέσσερις περιοχές τοποθέτησης των υπόγειων κάδων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες και επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα διέλευσης απορριμματοφόρου από τα επιλεγέντα σημεία, τη μη ύπαρξη δικτύων κοινής ωφέλειας, ώστε να αποφευχθούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι μετατοπίσεις τους, καθώς και τις ανάγκες των οικισμών του νησιού. 

Με τις νέες θέσεις θα αποφευχθούν οι συστάδες μεγάλου αριθμού κάδων που καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο και χώρο επί των πεζοδρομίων και των οδοστρωμάτων. Πρόκειται για θέσεις εντός των κεντρικών οικισμών και συγκεκριμένα στις περιοχές της Απολλωνίας (Δημοτικός χώρος στάθμευσης), του Αρτεμώνα (Πλατεία Αγίας Άννας & Δημοτικός χώρος στάθμευσης πλησίον της κεντρικής πλατείας) και των Καμαρών (Δημοτικός χώρος στάθμευσης). 

 Αναλυτικότερα, η μελέτη προβλέπει την προμήθεια τεσσάρων βυθιζόμενων συστημάτων, συλλογής και αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, σε κάδους (χωρητικότητας 2.500 λίτρα έκαστος) συμβατούς με το απορριμματοφόρο κοινού τύπου (τύπου πρέσας) του Δήμου Σίφνου. Κάθε ένα βυθιζόμενο σύστημα θα προσφέρει συνολική αποθηκευτική χωρητικότητα 5.000 – 6.000 λίτρα περίπου.

 Η συνολική δαπάνη για την σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 152.296,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Ειδικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων Φιλόδημος ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...