9 Οκτ 2021

Απο τα Eργαστήρια κλιματικής δικαιοσύνης στη Σέριφο


80 μαθητές και μαθήτριες, 5 ημέρες γεμάτες ρητορική, εργαστήρια, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την κλιματική αλλαγή! Aπό τις 15 εώς τις 20 Ιουλίου, συμμετείχαμε στην 5η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας Open Your Mind Camp 2021- Serifos, 
με εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιχνίδια για την κλιματική δικαιοσύνη. 

 Σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση https://www.facebook.com/rhetoricedu/
υλοποιήσαμε τα εργαστήρια με τίτλο «Μαθήματα Κλιματικής Δικαιοσύνης» ώστε τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για την έννοια της δικαιοσύνης και τις κλιματικές διαπραγματεύσεις. Ακόμα παίξαμε το παιχνίδι ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης «Το θερμόμετρο ανεβαίνει», κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά, μπήκαν για λίγο στη θέση ανθρώπων από διαφορετικές γωνιές του κόσμου και είδαν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές όλων μας. 

Στο τελευταίο εργαστήριο είχε έρθει η ώρα της δράσης, έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν να σχεδιάζουν τις δικές τους εκστρατείες με σκοπό να μπορέσουν να ενισχύσουν καμπάνιες ευαισθητοποίησης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για έναν καλύτερο κόσμο!



Ο Δρ. Charlie Moreno-Romero, Ανθρωπολόγος και ειδικός σε θέματα Δημοκρατικής Παιδείας, μέλος της European Democratic Education Community, που βρέθηκε μαζί μας στη Σέριφο, μας είπε: 

 «Όταν οι νέοι άνθρωποι εισακούονται και οι ιδέες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ενδυναμώνονται. Και όταν ενδυναμώνονται, εστιάζουν στις προκλήσεις της κοινότητάς τους και του κόσμου, ξεκινούν να συνδέονται με τους ανθρώπους και να παίρνουν στήριξη από οργανισμούς που μπορούν να φέρουν την αλλαγή. 

Αν οι νέοι δεν ενδυναμωθούν και δεν νιώθουν ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν πράγματα, δεν θα προχωρήσουν σε δράση. Μόνο όταν αισθάνονται ότι οι ιδέες τους και οι σκέψεις τους είναι σημαντικές και γίνουν μέρος μίας κοινότητας, θα προχωρήσουν σε δράση. 

Το να παίρνεις αποφάσεις είναι μία συλλογική διαδικασία, έτσι όταν μία ολόκληρη κοινότητα συζητάει τους διαφορετικούς παράγοντες ενός θέματος, τότε μπορεί να υπάρξει συνεκτικότητα όσον αφορά τις πιθανές λύσεις. 

Η μεθοδολογία της ρητορικής συνδέεται με αυτό, καθώς οι νέοι μαθαίνουν να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους και τις διαφορετικές οπτικές ενός κοινωνικού θέματος και μπορούν να γίνουν ειδικοί στο θέμα.»



Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ήταν πολύ πλούσιο, καθώς περιλάμβανε εκδρομές και δραστηριότητες με σκοπό οι νέοι και οι νέες να γνωρίσουν τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού, ενώ σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνταν τρίωρα βιωματικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης με διάφορες θεματικές όπως είναι η ρητορική, η επικοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εικονικές δίκες, ο αυτοσχεδιασμός, η δημιουργική γραφή, οι χοροί και άλλα! Όλοι οι εκπαιδευτές ήταν πανεπιστημιακοί με μεγάλη εμπειρία ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η οργανωτική ομάδα συμμετέχει εθελοντικά και προετοιμάζεται γι’ αυτό όλο τον χρόνο. 

 Η κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας πλέον είναι μία συνάντηση θεσμός που απαρτίζεται από ανθρώπους με κοινό όραμα και πραγματικό μεράκι για τη ρητορική, την επικοινωνία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και το δημοκρατικό σχολείο. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...