12 Οκτ 2021

Συμμετοχή του Μιτάτου της Αμοργού στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Ξερολιθιάς, Kovanle, Κροατία 2021




Η Διεθνής Ένωση για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (ΔΕΕΞ – SPS) διοργάνωσε το 17ο Διεθνές Συνέδριο για την Ξερολιθιά στο Kovanle της Κροατίας, από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου 2021. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του Διεθνούς Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, το οποίο υλοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 στο χωριό Pločice (Kovanle). Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων, συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από την τέχνη της ξερολιθιάς, την τρέχουσα κατάσταση, τις προοπτικές αλλά και τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών.

 Παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα και υπό υλοποίηση έργα, καινοτόμες προσεγγίσεις στον παραδοσιακό αυτό τομέα, όπως η διαδικασία πιστοποίησης των μαστόρων, καθώς και ιδιαίτερα παραδείγματα ξερολιθικών κατασκευών, όπως τα μελισσόσπιτα της Άνδρου. Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετείχε στο Συνέδριο παρουσιάζοντας το επερχόμενο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά», το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 στην Αμοργό.

 Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και συζητήθηκαν οι στόχοι του Εργαστηρίου, οι έως τώρα εργασίες προετοιμασίας, τα δεδομένα των δηλωθέντων συμμετοχών, αλλά και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση από το κοινό, σε συνέχεια και των υπόλοιπων ομιλιών της ενότητας, σχετικά με συμβουλές για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους εργαστηρίων, αλλά και ενδιαφέρον για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εργαστήριο Ξερολιθιάς στην Αμοργό.

 Η συμμετοχή στο Συνέδριο είχε ως σκοπό την ανάδειξη των προσπαθειών του Μιτάτου της Αμοργού για ένταξη του νησιού αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα στο διεθνή χάρτη των ενεργειών για τη διαφύλαξη και προώθηση της τέχνης της ξερολιθιάς, αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στον τομέα αυτό. 

 Το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που παρουσιάστηκε στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Ξερολιθιάς πραγματοποιείται με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Blue Star Ferries, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, αλλά και το συνολικό έργο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (ΔΕΕΞ – SPS):

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Το Μιτάτο της Αμοργού» διοργανώνει από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου(link is external) το Εργαστήριο Ξερολιθιάς 



«Η Αμοργιανή Μαστοριά». Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από την εμπειρία των ντόπιων μαστόρων, η διδασκαλία της σε νεότερους επαγγελματίες αλλά και η παρουσίασή της στο ευρύτερο κοινό. 

 Ο συνολικότερος στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση του κοινού με τις ξερολιθικές κατασκευές και την πολυδιάστατη σημασία τους, καθώς και την ανάγνωση του ανθρωπογενούς νησιωτικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από αυτές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια και ομιλίες. 

Συγκεκριμένα τρεις Αμοργιανοί μάστορες θα δείξουν την τέχνη της ξερολιθιάς σε δέκα εκπαιδευόμενους τεχνίτες. Η εκπαίδευση θα γίνεται 09:00 – 15:00(link is external) στο πεδίο το οποίο βρίσκεται έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Στρούμπου στο μονοπάτι Νο4 που συνδέει τη Λαγκάδα με τα Θολάρια. 

Τα απογεύματα θα ακολουθούν ομιλίες με θέματα που αφορούν τα οφέλη της ξερολιθιάς και όχι μόνο. Οι ομιλίες είναι ανοικτές για όλους. Δείτε το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στο http://mitato-amorgos.com/

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...