25 Οκτ 2021

Φιλιππής ο Ρίζος Εφυγε ο τελευταίος της γενιάς του οργανοπαίχτης, μαέστρος του παραδοσιακού Θερμιώτικου βιολιού.


Ο ΦΙΛΙΠΠΗΣ Ο ΡΙΖΟΣ 
Έφυγε από τη ζωή ο Φιλιππής ο Ρίζος. Ενενήντα τρία χρόνια περπάτησε το φωτεινό διάστημα, που λέγεται ζωή και ήταν ο τελευταίος της γενιάς του οργανοπαίχτης, μαέστρος του παραδοσιακού Θερμιώτικου βιολιού.

 Γεννήθηκε στα Θερμιά το 1928. Ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το βιολί με τη μύηση από τον πατέρα του Μιχάλη Ρίζο –καταξιωμένο βιολιτζή στην εποχή του – στο τοπικό μουσικό ρεπερτόριο. Το 1953 ο Φιλιππής ανέβηκε Αθήνα και παρακολούθησε μουσικά μαθήματα στο Μουσικό Καφενείο με δάσκαλο τον Πολίτη στο βιολί , αλλά και στο βαλς και ταγκό.



 Είχε όχι μόνο τεχνικές δυνατότητες αλλά και εύρος ρεπερτορίου. Αλησμόνητα τα μερακλίδικα γλέντια με το βιολί του Φιλιππή στη Χώρα Κύθνου. Οι δοξαριές του ,βαθιά χαραγμένες στα κύτταρα της μνήμης μας, θα μας ταξιδεύουν σε μερακλίδικες αναμνήσεις Παντρεύτηκε τη Γαρυφαλιά Βλαστάρη και απέκτησε δυο γιους. Το Μιχάλη και το Νίκο.



 Έμενε στη γειτονιά του Χρυσόστομου, στο Πανωχώρι. Η μνήμη του , δε θα σβήσει, γιατί άφησε ανεξίτηλα τα μουσικά ίχνη του , συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της παραδοσιακής μουσικής της Κύθνου. Τώρα πια θα κάνει παρέα ,και θα μερακλώνουν τους ταξιδεμένους εκεί ψηλά Θερμιώτες, με τον Καζέρο, το Δημήτρη Μπουραντά, το Γιώργη Μάνεση-Φιλιππάκη, το Γιώργη το Βασαλάκη. 

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κύθνου που τον σκέπασε. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Του άξιζε ένα αφιέρωμα όταν ζούσε και ένα μουσικό αποχαιρετισμό από τους νεότερους οργανοπαίχτες της Χώρας. 

Ειρήνη Βλαστάρη 

Πηγή : 

Νόστος


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...