31 Οκτ 2021

Ο Τιμάνθης ο Κύθνιος ζωγράφος του 4ου αιώνα π.χ

Η Θυσία της Ιφιγένειας
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΛΙΕΥΣΕΙΣ
…ο Τιμάνθης ο Κυθνιος ήταν ζωγράφος του 4ου αιώνα π.χ… κατάγονταν από την Κύθνο… Griechische Kunst: Die Opferung von Ιφιγένεια und der Schleier des Timanthes Cythnus 

Η Θυσία της Ιφιγένειας, το 1ου αιώνα μ.Χ. Ρωμαϊκό αντίγραφο του 4ου αιώνα π.Χ. ζωγραφική από Timanthes της Cythnus, ανακαλύφθηκε στην Πομπηία, και τώρα είναι στο Μουσείο της Νάπολης. Είναι έργο του Timanthes της Cythnus ο οποίος ήταν ονομαστός αρχαίος ζωγράφος (416 - 376 π.Χ.) και είναι ο ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής. 

Ιφιγένεια

Όπως και με άλλους ζωγράφους της εποχής πολλά από τα έργα του δεν διασώθηκαν. Ο Κικέρων όμως (Brutus, xviii.70) τον κατέταξε ανάμεσα στους ζωγράφους που χρησιμοποιεί χρώματα τεσσάρων παλετών πρωτοτυπία για την εποχή του….

 Άλλα έργα του είναι Ο θάνατος του Παλαμήδη, που ο Μέγας Αλέξανδρος στην Έφεσο. Ένας ήρωας, ένα έργο στο Ναό της Ειρήνης στη Ρώμη. ... στην εικόνα την οποία βλέπουμε εικονίζεται η θλίψη στα πρόσωπα σε διάφορους τόνους από τους παρευρισκομένους.


Κάρχας
 Η όψη του Κάλχα είναι θλιβερά…. του δε Οδυσσέα ακόμη περισσότερο… σε εκείνη του Μενέλαου εμφανίζεται μια ένταση αγωνίας που ο ζωγράφος δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει… ο Αγαμέμνων, ως εκ τούτου εικονίζεται με το πρόσωπό του καλύπτεται από τον μανδύα του…. γεγονός που υποδηλώνει μόνο οδυνηρή του πατέρα….. 


Αγαμέμνονας
Η περιγραφή είναι ενδιαφέρουσα, καθώς απεικονίζει την προσήλωση σε αυτήν την περίοδο του καλλιτέχνη…. .ο Timanthes ήταν σε πνεύμα παρόμοιο με τον Σκόπα .

Μενέλαος

Υπάρχει μια τοιχογραφία στην Πομπηίας της θυσίας της Ιφιγένειας , που αντιπροσωπεύει τον Αγαμέμνονα με καλυμμένο το κεφάλι και τα οποία μπορεί να θεωρηθεί, στο συγκεκριμένο τουλάχιστον, ως ένα απομακρυσμένο αντίγραφο του διάσημου Timanthes του. …. 

ΔΝΛ ο από Κύθνο προερχόμενος…. 

 Το κείμενο είναι μετάφραση από τα Γερμανικά και συγχωρήστε μου τα λάθη…..

 Πηγή : 

Τα Θερμιά


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...