Το ατελιέ μαρμαροτεχνίας on·entropy σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης επιμελήτρια Μαρία Χριστίνα Ντιντερό παρουσιάζουν στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) την έκθεση «A Future for the Past» για την παραδοσιακή τέχνη της Τήνου και τους ανθρώπους πίσω από αυτή. Στόχος είναι να προβληθεί η τηνιακή μαρμαροτεχνία μέσα από μια ευρεία κοινωνική σκοπιά και να αναδειχθεί η Τήνος σε αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτισμού.
Στην Τήνο άλλωστε η μαρμαροτεχνία αποτελεί ζωντανή παράδοση, όχι μονάχα επειδή ασκείται ακατάπαυστα εδώ και χιλιετίες, αλλά επειδή η γοητεία του μαρμάρου –υλική και άυλη– αποτελεί πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Τα παιδιά από νωρίς κληρονομούσαν τα μυστικά της τέχνης από τους παλιούς και ασκούνταν ακόμη και με μια πέτρα και ένα καρφί σκαλίζοντας τις μαρμαρόπλακες των δρόμων. Έτσι, η τέχνη του μαρμάρου «σμίλεψε» μια λαμπρή ιστορία πολιτισμού.
Ο Πύργος της Τήνου, το ιστορικό χωριό των μαρμαρογλυπτών. [Αντώνης Θεοδωρίδης]
Στο ορεινό χωριό του Πύργου, που θεωρείται ένα ανοιχτό μουσείο λαϊκής τέχνης, το μάρμαρο κοσμεί όλες τις πτυχές του παραδοσιακού οικισμού. Από τις όψεις των σπιτιών και τους περιστεριώνες, τα κυκλαδίτικα σοκάκια, τις βρύσες και τα καμπαναριά, η αισθητική του τοπίου προδίδει μια βαθιά παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας μεγάλος αριθμός σπουδαίων καλλιτεχνών προέρχονται από εδώ.Η Σχολή Καλών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου Τήνου ιδρύθηκε το 1955 και αποτελεί ένα από τα τρία σημεία παγκοσμίως όπου εξασκείται η τέχνη. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και οι πρώτοι απόφοιτοι εξασφαλίζουν θέση στην Καλών Τεχνών της Αθήνας χωρίς εξετάσεις.
Αυτή την περίοδο η σχολή κάνει μια μεγάλη επέκταση στις εγκαταστάσεις της.Εστιάζοντας στη διαλεκτική και εξελικτική σχέση μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης τέχνης, το πρότζεκτ «A Future For The Past» και η ομώνυμη έκθεση στο Μπενάκη επιδιώκουν να αναδείξουν τον ρόλο της μαρμαροτεχνίας και των λαϊκών παραδόσεων στο σήμερα, αποτυπώνοντας την αισθητική εξέλιξη μιας τέχνης που επιβιώνει στον χρόνο και είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Πίσω από την έκθεση είναι οι καλλιτέχνιδες Ζωή και Νίκη Μοσκοφόγλου. Οι δύο αδελφές ίδρυσαν το atelier on·entropy το 2009 σε Αθήνα και Λονδίνο με σκοπό να πειραματιστούν με την «εντροπία» του μαρμάρου.
Βρύση στην κεντρική πλατεία του Πύργου. [Αντώνης Θεοδωρίδης]
Η Ζωή είναι πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στο Sustainable Heritage και η Νίκη αρχιτέκτονας με ακαδημαϊκή κατάρτιση στο design. Νιώθουν έναν ιδιαίτερο δεσμό με το μάρμαρο καθώς ο μεταλλειολόγος μηχανικός πατέρας τους τις πήγαινε εκδρομές στα νησιά των Κυκλάδων γεμάτες εξερευνήσεις, βραχώδη τοπία με ορυκτούς σχηματισμούς και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του μαρμάρου στα λατομία.
Λεπτομέρεια από στάση λεωφορείου στον Πύργο. [Αντώνης Θεοδωρίδης]
«Ήταν μια φυσική συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε μάρμαρο για οτιδήποτε θέλαμε να φτιάξουμε» μας λέει η Νίκη. «Γνωρίζοντας το, βρήκαμε και άλλες πτυχές με τις οποίες συνδεόμαστε με το υλικό. Ξεκινήσαμε από μια οικογενειακή παράδοση, η οποία σχετίζεται με αυτό το υλικό, και τελικά γνωρίσαμε μια δημιουργική οικογένεια, τους μαρμαρογλύπτες και τους μαρμαροτεχνίτες. Υπάρχει μια συνέχεια σε όλο αυτό».
Ζωή & Νίκη. [Νικόλας Μάστορης]
Στα έργα τους πειραματίζονται με τη μετατροπή της βαριάς και συμπαγούς ιδιότητας του μαρμάρου σε ευάλωτες, πιο εύθραυστες και ημιδιαφανείς μορφές. Τους αρέσει να δοκιμάζουν τα όρια της ύλης με το φως, το οποίο δεν αλλάζει τη μορφή του μαρμάρου αλλά το κάνει πιο ανάλαφρο, ή να κρεμάνε τις δημιουργίες τους προσδίδοντας τους μια πιο αιωρούμενη αίσθηση. Έχουν επιμεληθεί κατασκευές μαρμάρινων επίπλων σε χώρους, όπως το Costa Navarino και το Μέγαρο Μαξίμου, και έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς εκθέσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου