29 Μαΐ 2024

“Άγγιξε” τα 5 εκατ. ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ

 Άννα - Τερέζα Δαλμυρά
Χρεωμένη με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ είναι σήμερα η ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η οποία τελικά μετέτρεψε την άλλοτε οικονομικά υγιή Δημοτική Επιχείρηση, σε έναν μεγάλο “ασθενή”.

Η ενεργειακή κρίση που υπήρξε, εκτόξευσε τις χρεώσεις του ρεύματος, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑ Σύρου να χρωστά ένα υπέρογκο ποσό, για το οποίο τόσο η διοίκησή της, όσο και η Δημοτική Αρχή του τόπου, αναμένουν τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους, για τη δυνατότητα ή μη, ρύθμισης αποπληρωμής όλου ή μέρους του χρέους, σε δόσεις, μέσω παρακράτησης πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Τα οικονομικά δεδομένα και το θέμα του χρέους προς τη ΔΕΗ περιγράφηκαν με σαφήνεια από την πλευρά του διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργου Βακόνδιου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανέδειξε, προφανώς η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι μεγάλος στην πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου, που πριν την ενεργειακή κρίση είχε μηδενικές οφειλές, ενώ επιπλέον, εξέθεσε με σαφή τρόπο και τις συνέπειες που προκύπτουν λόγω του χρέους σε επίπεδο νέων συνδέσεων. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η ΔΕΗ δεν επιτρέπει να προχωρήσουν αυτές, μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα της οφειλής. Αποτέλεσμα αυτού είναι μέχρι σήμερα να μη μπορούν να προχωρήσουν οι νέες συνδέσεις για τα λύματα στις περιοχές της Φάμπρικας και του Μέγα Γιαλού.

Πλέον, το βλέμμα όλων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης παραμένει στις ανακοινώσεις και το νομοσχέδιο που θα φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το Υπ. Περιβάλλοντος για την υπόθεση των ΔΕΥΑ πανελλαδικά.

Ειδικότερα, η πλευρά της Σύρου επιθυμεί και διεκδικεί να πάει σε ρύθμιση όλο το χρέος, αφού είναι καθαρή οφειλή προς τη ΔΕΗ – αποκλειστικά - λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αν αυτό, συμβεί, τότε δεν θα υπάρξει μετακύλιση μέρους τους στους καταναλωτές νερού, κάτι που και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς δήλωσε σε απόλυτο τόνο προς την εφημερίδα, πως θα προσπαθήσει να αποφύγει.

“Εφιαλτική” κατάσταση

Ειδικότερα για την οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου και το ενεργειακό χρέος προς τη ΔΕΗ μίλησε αναλυτικά ο κ. Βακόνδιος. “Παρέλαβα λογαριασμό της ΔΕΗ, του εργοστασίου αφαλάτωσης στο επίπεδο των 110.000 ευρώ τον μήνα, που ήταν ίδιος με το διάστημα πριν την ενεργειακή κρίση, δηλαδή πριν μπει η ρήτρα αναπροσαρμογής”, ανέφερε αρχικά για τον τελευταίο λογαριασμό για το ρεύμα, επισημαίνοντας τη διαφορά στο ύψος της χρέωσης, με την εποχή της ενεργειακής κρίσης.

“Ξέρετε πόσο πήγε στο πικ της ενεργειακής κρίσης; 375.000 ευρώ τον μήνα. Έτσι λοιπόν έχουμε συσσωρευμένα χρέη αυτή τη στιγμή ύψους 5 εκατ. ευρώ”, σημείωσε.

Αναφορικά με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την κατάσταση η ΔΕΥΑ Σύρου, για να περιοριστούν συνέπειες στο νησί, ο κ Βακόνδιος πρόσθεσε: “Ευτυχώς είχαμε τη φαεινή ιδέα όλο το χρέος να το έχουμε συσσωρεύσει στο εργοστάσιο αφαλάτωσης και να μην κατεβαίνει εύκολα αυτός ο διακόπτης. Και ο νοών νοείτω...”.

Ουσιαστικά με τη δήλωσή του, επεσήμανε πως θα ήταν αδιανόητο  η ΔΕΗ να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης, καθώς θα έμενε εκτός υδροδότησης ολόκληρο το νησί, ενώ ακόμη δεν θα λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια για τα λύματα.

“Διαφορετικά θα είχαμε  πάρα πολλές επιπτώσεις. Θα υπερχείλιζαν τα αντλιοστάσια λυμάτων με διακοπές της ΔΕΗ που έχει κάνει σε άλλες ΔΕΥΑ, θα είχαμε περιπτώσεις που θα έμεναν χωριά χωρίς νερό  γιατί θα γίνονταν διακοπές στα αντλιοστάσια ύδρευσης”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “συγκεντρώσαμε όλο το χρέος μας σε έναν λογαριασμό”.

Δεν δίνει η ΔΕΗ νέες ηλεκτροδοτήσεις για αντλιοστάσια

Μία σοβαρή συνέπεια βέβαια είναι η μη ηλεκτροδότηση νέων συνδέσεων για τη μεταφορά λυμάτων, στις περιοχές του Μέγα Γιαλού και της Φάμπρικας. “Μας δημιουργεί κι άλλα εμπόδια. Θα γνωρίζετε και πρέπει να γνωρίζετε ότι το έργο της αποχέτευσης στον Μέγα Γιαλό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί δεν μας δίνουν από τη ΔΕΗ νέες ηλεκτροδοτήσεις στα αντλιοστάσια λυμάτων για να τα θέσουμε σε λειτουργία”, σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως, η πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου “είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση να πάρουμε αντλίες και να συνδέσουμε τα λύματα του Μέγα Γιαλού και της Φάμπρικας και θα αναγκαστούμε ειδικά για τη Φάμπρικα φέτος να το δουλέψουμε με ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος. Να πάρουμε το ηλεκτροπαραγωγό και να δουλεύει για τις ανάγκες πέντε – δέκα τουριστικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Δηλαδή μας δημιουργεί κι άλλα προβλήματα αυτό το χρέος”.

Αναμονή για το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμος και η ΔΕΥΑ Σύρου είναι σε αναμονή για το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το πώς θα πορευθούν για το χρέος και την αποπληρωμή του. Να υπενθυμιστεί πως παρόμοια προβλήματα έχουν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, το θέμα του χρέους είχε συζητήσει με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τόσο ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, όσο και  ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης αναμένει να δει πρώτα και εντός του επόμενου διμήνου το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και το τι αυτό θα προβλέπει για το “καυτό” θέμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αν κάνουν ρύθμιση όλου του χρέους, για 20 χρόνια όπως είχε αναφέρει ο Σκυλακάκης στη συνάντηση της Αθήνας (με παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ), τότε δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το σενάριο της μετακύλισης μέρους του χρέους προς τους καταναλωτές, μέσω των τιμολογίων τους.

Αν πάλι το κράτος αποφασίσει πως θα κάνει ρύθμιση ενός μέρους του συνολικού χρέους, δηλαδή σε ποσοστό 75 ή 80%, τότε ένα ποσοστό που θα απομείνει, θα περάσει στις “τσέπες” των καταναλωτών. Το πρώτο σενάριο στήριξαν και στηρίζουν τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο κ. Χαλκιάς στη συνάντηση με τον Σκυλακάκη, καθώς το χρέος είναι αμιγώς προς τη ΔΕΗ.

Σε επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης” με τον κ. Χαλκιά, ο ίδιος δήλωσε: “Θα βγει πρώτα το νομοσχέδιο, θα το διαβάσουμε και ανάλογα με το τι θα προβλεφθεί, θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Ας δούμε πρώτα το νομοσχέδιο ώστε να εξετάσουμε τι ελιγμούς μπορούμε να κάνουμε”.

 Άννα - Τερέζα Δαλμυρά
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Σκυλακάκη για ρύθμιση του θέματος με τις νέες συνδέσεις, για τις οποίες δεν ανταποκρίνεται η ΔΕΗ λόγω του χρέους που της οφείλεται,  δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά την επιστολή του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, δεν έχει υπάρξει λύση. Παρόμοιο πρόβλημα δε, είχε θέσει στη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη και η πλευρά της Σαντορίνης. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...