20 Μαΐ 2024

WWF Hellas: Εκδήλωση για την Γύαρο στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας στην Σύρο


To WWF Ελλάς διοργανώνει ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση για τη Γυάρο και την ανεκτίμητη οικολογική αξία αυτής της πρώτης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) των Κυκλάδων, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 (στις 19.00) στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση της δημιουργίας και εγκατάστασης του πρώτου συστήματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη συγκεκριμένη ΘΠΠ, καθώς και την έναρξη νέων δράσεων που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ειδικούς για την ανάδειξη και επισκεψιμότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Ειδικότερα, το σύστημα που εγκατέστησε το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ και μια ομάδα ειδικών επιστημόνων, αποτελείται από ένα υπαίθριο δίκτυο τεσσάρων περιπατητικών διαδρομών, συνολικής έκτασης 13 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει ειδικές σημάνσεις και πινακίδες, οι οποίες θα δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τη Γυάρο, την ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα, αλλά και το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί.

Επιπλέον, μέσω της εκδήλωσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να “ταξιδέψει” μέχρι τη Γυάρο, να περιηγηθεί εικονικά στα μονοπάτια της και να ανακαλύψει όλους εκείνους τους λόγους, για τους οποίους η Γυάρος θεωρείται όχι μόνο ένας ιστορικός τόπος, αλλά και ένα μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής.Ειδικότερα, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ιστοσελίδα gyaros-story.gr, αλλά και η αντίστοιχη ειδική εφαρμογή για κινητά (mobile application) που δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν ένα κόμβο πληροφόρησης για την περιοχή, αλλά και για να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να επισκεφθούν, έστω και εικονικά, το νησί της Γυάρου. Και επειδή η ιστορία που έχει να αφηγηθεί η Γυάρος αφορά όλους τους πολίτες, η ιστοσελίδα έχει υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το περιεχόμενό της να είναι προσβάσιμο ακόμα και από ειδικές ομάδες πολιτών, αφού περιλαμβάνει ηχητικές ξεναγήσεις, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ηχοτοπία, καθώς και μια οπτική και ηχητική βιβλιοθήκη.

Η δράση του WWF Eλλάς στη Γυάρο ξεκίνησε το 2013 έχοντας στόχο την προστασία ενός τόπου με μοναδική περιβαλλοντική αξία, απαράμιλλη ομορφιά και ιδιαίτερη ιστορία. Κομβική στιγμή αποτέλεσε το 2019 η θεσμοθέτησητης Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής σε ακτίνα 3 ναυτικών μιλίων γύρω από το νησί ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ). Το εγκατεστημένο πλέον δίκτυο μονοπατιών και πινακίδων έρχεται να συμβάλλει περαιτέρω στην ανάδειξη, διατήρηση και προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της ΘΠΠ Γυάρου.

«H ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής της Γυάρου. Γίνεται ακόμα ένα βήμα για την επίτευξη του συνολικού οράματος που είχαμε διαμορφώσει μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και άλλους φορείς για την ΘΠΠ της Γυάρου, αφού το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα οι άνθρωποι να μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή, να γνωρίσουν την αξία της και να συμβάλλουν στην προστασία αυτού του μοναδικού τόπου», δήλωσε ο υπεύθυνος των δράσεων του WWF Ελλάς για τη Γυάρο, Δρ. Σπύρος Κοτομάτας.

Τοποθεσία: Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης/ Hermoupolis Heritage – Πάροδος Ηρώων Πολυτεχνείου 16, Ερμούπολη, Σύρος.

Ημέρα και ώρα προσέλευσης: Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, 19.00.

Eίσοδος ελεύθερη.


Η πράξη «Ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και δράσεις αναβάθμισης για την προστατευόμενη περιοχή της νήσου Γυάρου» είναι ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διατήρησης/ διαχείρισης και αποκατάστασης στοιχείων βιοποικιλότητας, μέσω του σχεδιασμού και της παραγωγής ενός ολοκληρωμένου συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος και της υλοποίησης σειράς δράσεων για την προστασία της χλωρίδας της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της νήσου Γυάρου.

Πηγή: aigaionews.gr



to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...