29 Μαΐ 2024

Νάξος Τα "απόνερα" της αύξησης των δημοτικών τελών

Συντάκτης: Θοδωρής Καρατζούνη
Oι αποφάσεις για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, που επικαιροποιήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, της 13ης Μαΐου 2024, έχουν φέρει μεγάλες αντιδράσεις από άκρη σε άκρη στο νησί της Νάξου. Οι κάτοικοι θεωρούν δυσβάσταχτες τις αυξήσεις και έχουν ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις και κινητοποιήσεις σε όλο το νησί, με κεντρικό σύνθημα, να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Η έντονη αντίδραση στον Κυνίδαρο

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυνιδάρου «Ο Απίκραντος» συζητήθηκε η παράλογη και καταχρηστική αύξηση, όπως την χαρακτηρίζουν σε επιστολή τους, των τελών ύδρευσης που επέβαλε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την υπ. αριθμό 107/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιστολή τους, που έχει παραλήπτες, τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου, τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου, τον υπουργό Εσωτερικών, τους βουλευτές Κυκλάδων και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει, ότι: "Οι αυξήσεις αυτές θεωρούνται από όλους και είναι πράγματι εξωπραγματικές και άδικες, καθώς κατανέμονται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές του Δήμου Νάξου ισομερώς, χωρίς καμία διάκριση. Ειδικά για τα χωριά Κυνίδαρος, Μέλανες, Γαλήνη και Εγγαρές, οι αυξήσεις φτάνουν και το 600 % των προηγούμενων τελών.

Τα παραπάνω χωριά βρίσκονταν μέχρι σήμερα σε ειδικό, χαμηλότερο, τιμολόγιο έναντι άλλων περιοχών του Δήμου Νάξου και Μ. Κυκλάδων, λόγω των ευεργετικών παροχών τους προς τον Δήμο, καθώς είτε έχουν αυτόνομα κοιτάσματα νερού, είτε παρέχουν πόσιμο νερό από δικές τους πηγές στην πεδινή Νάξο χωρίς ανταπόδωση (Κυνίδαρος), είτε έχουν ανέξοδη πρόσβαση στο πόσιμο νερό, μέσω φυσικής ροής. Αυτοί οι πολύ σημαντικοί λόγοι διαφοροποίησης των τιμολογίων του νερού στα συγκεκριμένα χωριά αναγνωρίζονταν επί δεκαετίες από όλες τις Διοικήσεις του Δήμου Νάξου και παρέμειναν σεβαστοί μέχρι και σήμερα”.

Η διαμαρτυρία μέσω της επιστολής

Συνεχίζοντας, τονίζουν ότι, "σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι, εκπροσωπώντας και όλους τους κατοίκους του Κυνιδάρου, των Μελάνων, της Γαλήνης και των Εγκαρών ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τις υπέρογκες και καταχρηστικές αυξήσεις των τελών ύδρευσης, οι οποίες για τα συγκεκριμένα χωριά είναι δυσβάσταχτες και εντελώς άδικες, αφού καταργείται το δικαίως μειωμένο τιμολόγιο νερού των παραπάνω χωριών, παρότι οι ευεργετικές παροχές των χωριών αυτών προς το Δήμο συνεχίζονται. Αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί σε όλους τους αποδέκτες η παρούσα επιστολή ως καταγγελία– διαμαρτυρία για τη συγκεκριμένη απόφαση του Δήμου και ως αίτημα για άμεση κατάργηση της τόσο παράλογης και καταχρηστικής αύξησης των τελών ύδρευσης στα συγκεκριμένα χωριά. Παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς να ελέγξουν τη νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης και να συμβάλουν προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να διορθώσει την απόφαση αυτή. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου να επανεξετάσει άμεσα και να διορθώσει τη σχετική απόφαση”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην κοινή συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κυνιδάρου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μονής, ο πρόεδρος Συλλόγου Κυνηδαριωτών Νάξου – ο Άγιος Γεώργιος, ο πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κυνιδάρου – ο Απίκραντος, ο πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων – Κούρος ο Έλληνας, ο πρόεδρος Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Γαλήνης – Παναγία Ατταλειώτισσα, ο πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Εγγαριτών – Άγιος Τρύφωνας και μέλη των Συλλόγων και κατοίκων των χωριών.

Η λαϊκή συνέλευση στην Μονή Νάξου

Ακόμα μία δυναμική συζήτηση για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, πραγματοποιήθηκε μεταξύ των φορέων της Κοινότητας της Μονής, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, έπειτα από κάλεσμα του πρόεδρου, Νίκου Μαγκανάρη και του Κοινοτικού Συμβουλίου της Μονής.

Η πρόσκληση στη λαϊκή συνέλευση ανέφερε, ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα το νερό και συγκεκριμένα την ενημέρωση για τις πρόσφατες αυξήσεις των τελών ύδρευσης, πληροφόρηση για την κατάσταση των υδάτινων συστημάτων του χωριού και συζήτηση για τις εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης νερού σε τοπικό επίπεδο.

Ομόφωνα κατά της αύξησης των τελών

Ομόφωνα η λαϊκή συνέλευση τάχθηκε κατά της αύξησης της τιμής του νερού και των δημοτικών τελών επειδή, όπως τονίζουν:

  • Αυξάνει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος διαβίωσης στην ορεινή Νάξο και απειλεί τα χωριά με ερήμωση.

  • Είναι ένα ισοπεδωτικό και εγγενώς άδικο μέτρο για τις μικρές ορεινές επιχειρήσεις το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις δύσκολες και ασύμμετρες παραμέτρους που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνει τη λειτουργία τους οδηγώντας τες ακόμη και στο κλείσιμο.

  • Είναι ένα μέτρο που καλύπτει το κόστος της αναγκαστικής εγκατάστασης ακριβών συστημάτων αφαλάτωσης, λόγω μη έγκαιρης πρόληψης εναλλακτικών λύσεων.

  • Είναι απότοκος του υπερτουρισμού και της επακόλουθης αυξανόμενης ζήτησης για νερό.

  • Αποτελεί ένα καθαρά εισπρακτικό μέσο που δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος της λειψυδρίας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

  • Είναι μια έμμεση εμπορευματοποίηση ενός ζωτικής σημασίας αγαθού.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Όπως αναφέρει η Κοινότητα της Μονής οι διαφορές στις τιμές του νερού είναι σημαντικές με το νέο τιμολόγιο κοστολόγησης. Οι μετρήσεις ναι μεν θα γίνονται ανά τετράμηνο, οπότε λογικά η κατανάλωση θα είναι μικρότερη από την 6μηνη καταμέτρηση που γίνεται ως τώρα, αλλά οι διαφορά στις τιμές του νερού και των τελών είναι τέτοια που οι τιμές θα εκτοξευτούν ούτως ή άλλως.

Οικία 100τμ που καταναλώνει 300 κυβικά το χρόνο

Πριν (υπολογισμός με 2 εξάμηνα, 150 το εξάμηνο)

130,5 ανά εξάμηνο δηλαδή 261 ανά έτος + 80€ τέλη = Σύνολο 341€/έτος

Τώρα (υπολογισμός με 3 τετράμηνα, 100 κυβικά/τετράμηνο)

174,4 ανά τετράμηνο συν 200€ τέλη = Σύνολο 723,2€/έτος

Επιχείρηση 100τμ με κατανάλωση 600 κυβικά το χρόνο

Πριν

Σύνολο 900 + 80 = 980€ ανά έτος

Τώρα

787,6 x 3 = 2362,8€ + 498€ σύνολο 2852,8€

Οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις "μαμούθ" στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την ψήφιση των συγκεκριμένων αυξήσεων, είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λεονάρδος Χατζηανδρέου είχε τονίσει, ότι, "στα 100 κυβικά νερού, σε τέσσερα χωριά του Δήμου Νάξου, σύμφωνα με τον πίνακα του κ. Κατσαρά και στην αναγωγή στο τετράμηνο, η αύξηση από τα 22 ευρώ θα πάει στα 174 ευρώ, μιλάμε για μία αύξηση 690%, κάντε την πράξη και θα το δείτε και δεν βάζω και για το πάγιο, που αυξάνεται και το πάγιο. Είναι τραγικές οι συνολικές αυξήσεις σε όλες τις περιοχές της Νάξου. Μία επιχείρηση για 300 κυβικά νερού, μέχρι σήμερα πλήρωνε 488 ευρώ, και πλέον θα πληρώνει 1387,60 ευρώ αύξηση 184%. Έρχεστε ελαφρά τη καρδία και μας λέτε να πληρώσουμε το κονδύλι που μας λείπει για να πληρώσουμε τα τέλη ύδρευσης. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι μυθικά τα νούμερα και δεν θα μπορεί να τα σηκώσει η τσέπη του Ναξιώτη. Αυτό δεν είναι εξορθολογισμός, αυτό είναι ένα χαράτσι, μια τρομερή κατάσταση".


to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...