23 Μαΐ 2024

“Φωνή Αιγαίου”: Προβολή ταινίας της Λυδίας Καρρά στη Σαντορίνη


Πρόκειται για μία ταινία -ντοκιμαντέρ που καταγράφει το Αιγαίο: την αισθητική υποβάθμιση, την καταστροφή του οικοσυστήματος, την άναρχη δόμηση, τη ρύπανση…

Η ταινία της Λυδίας Καρρά, ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο και αντίλογο των κατοίκων. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής.

Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Ο φακός εγκλωβίζει αυτή την ομορφιά, όπου υπάρχει ακόμα αλώβητη. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν … Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «… το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…»Η Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σας προσκαλούν όλους στην ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Φωνή Αιγαίου» (2004), της Λυδίας Καρρά. 

Παρασκευή 31 Μάϊου 2024, 7.00μμ., στο Villaggio Cinema της Θήρας.Θα ακολουθήσει συζήτηση. Σαντορίνη SOSΕυκαιρία για νέες επιλογές, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου και με την παρουσία της σκηνοθέτριας, συντελεστών της ταινίας, τοπικών αρχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της Σαντορίνης.

Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας.


Χορηγός επικοινωνίας: «Βιώσιμες Κυκλάδες»

Λίγα λόγια για την ταινία

Το Αιγαίο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, με τις παρθένες ακρογιαλιές, τις κακοτράχαλες πλαγιές και τα χωριά τα σμιλεμένα στα βράχια, αυτό το Αιγαίο εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς…

Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Η ταινία ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας.

Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο-αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής.


Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου. Τα λόγια του Ελύτη, σταθερή αναφορά στον κόσμο των ονείρων. Νέες, δημιουργικές ιδέες προβάλλουν… Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «…το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας…».

Σενάριο: Λυδία Καρρά Διεύθυνση φωτογραφίας: Alexander Kuehne, Απόστολος Καρακάσης Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου Ήχος: Δημήτρης Βασιλειάδης Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ Παραγωγοί: Λυδία Καρρά Φορμάτ:Betacam SP Έγχρωμο Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα Έτος Παραγωγής: 2004 Διάρκεια:61

Ποια είναι η σκηνοθέτης Λυδία Καρρά

Σπούδασε κοινωνιολογία στη Σορβώνη και μεταπτυχιακά σε κλασσικές σπουδές στο Λονδίνο. Από το 1983 συνεργάσθηκε με γνωστούς Βρετανούς σκηνοθέτες.

Έχει σκηνοθετήσει 13 ταινίες ντοκιμαντέρ, πού έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

To 1972 ίδρυσε με τον Κώστα Καρρά την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το Δεκέμβριο του 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Η Φωνή Αιγαίου κέρδισε Βραβείο καλύτερης ταινίας για την Φύση στο European Heritage Film Festival 2005, και το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο», που ενέπνευσε, πρώτο βραβείο για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη.

Πηγή :https://cycladesopen.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...