22 Μαΐ 2024

Ο υπουργός Υγείας γύρισε την πλάτη σε Σύρο και Κυκλάδες

Αννα τερέζα Δαλμυρα
Συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Κ. Καλογεράκη για την αρνητική εξέλιξη
Αγανάκτηση, αλλά και έντονη ανησυχία προκαλεί στους νησιώτες η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στη Σύρο που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου, καθώς το Νοσοκομείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αλλά και οι υπόλοιπες δομές Υγείας του νομού, παραμένουν με τα άλυτα και σοβαρά προβλήματα που φέρνει η υποστελέχωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν αναμονή υψηλής επισκεψιμότητας λόγω καλοκαιριού.  

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης” χθες με τον υπουργό, τονίστηκε πως το ραντεβού του για τη Σύρο θα μεταφερθεί μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ώστε να συζητηθεί τότε η ατζέντα των ανοικτών θεμάτων της Υγείας στα νησιά.

Πρόκειται για μία άκρως αρνητική εξέλιξη που ακυρώνει έναν μεγάλο σχεδιασμό και την προετοιμασία που είχε γίνει από την πλευρά των δημάρχων του νομού, των διοικητών αλλά και των διευθυντών των μονάδων Υγείας στα νησιά, την οποία είχε πυροδοτήσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, μετά από πρότασή του, σε συνέχεια συζήτησης για την Υγεία που είχε προκαλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, τον περασμένο Οκτώβρη.

Δυστυχώς, το Νοσοκομείο της Σύρου και το υπάρχον προσωπικό του θα κληθούν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος το αμέσως προσεχές τετράμηνο – πεντάμηνο, χωρίς καμία ενίσχυση σε ανθρώπινους πόρους, καθώς τα περιστατικά από τις Κυκλάδες θα μεταφέρονται συνολικά στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”. Για όλα τα παραπάνω παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Καλογεράκη, η οποία ξεκαθάρισε πως ο Σύλλογος θα επιμείνει να ασκεί πιέσεις για ενίσχυση, με κάθε τρόπο.

· Ακυρώθηκε το προγραμματισμένο - για τις 27 Μαΐου - ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στη Σύρο. Ακολουθεί καλοκαίρι και ήδη τα νησιά έχουν επισκέπτες. Πώς κρίνετε αυτή την αρνητική εξέλιξη με φόντο τις σοβαρές αναπάντητες ανάγκες του Νοσοκομείου Σύρου;

“Είναι μία απογοήτευση άλλη μία ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού στην πρωτεύουσα του νομού, διότι το Νοσοκομείο της Σύρου υποδέχεται όλα τα περιστατικά από τα Κυκλαδονήσια. Έχει αυξηθεί ο όγκος της δουλειάς από το Πάσχα και το προσωπικό δεν έχει πλέον αντοχές. Η υποστελέχωσή μας πλέον είναι μεγάλη και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνά κανένας. Με το ελικόπτερο θα έχουμε πρόβλημα, γιατί θα μένουμε κάποιες μέρες – ίσως και τις μισές του μήνα – χωρίς αυτό, με τις γνωστές συνέπειες και την επιστροφή του προσωπικού με το πλοίο της γραμμής.

Είναι ένα και αν αυτό καλύπτει τις ώρες πτήσεις του, θα σταματά. Και λέω για μία εβδομάδα γιατί είναι ένα ελικόπτερο, που επειδή αυξάνονται τα περιστατικά στα νησιά, καλύπτει τις ώρες πτήσεις σε μία εβδομάδα και μετά, τον υπόλοιπο καιρό, κατά μεγάλο ποσοστό, θα μένουμε χωρίς ελικόπτερο εδώ στην πτητική βάση.

Οπωσδήποτε πρέπει να ενισχυθεί το Νοσοκομείο της Σύρου, γιατί με εντολή από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. όλα τα περιστατικά των νησιών έρχονται στο νησί μας, εδώ”.

· Με ποιο ανθρώπινο δυναμικό θα δουλέψει φέτος το καλοκαίρι το Νοσοκομείο; Ποια είναι η κατάσταση ακριβώς στο “Βαρδάκειο και Πρώιο” γι' αυτή την καλοκαιρινή περίοδο;

“Καταρχήν είμαστε λίγο πριν τη λειτουργία και την έναρξη της Ογκολογικής υπομονάδας. Ουσιαστικά προσλήψεις δεν έχουν γίνει από την εποχή covid και μετά, παρά μόνον επικουρικού προσωπικού. Είμαστε υποστελεχωμένοι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, στην Τεχνική Υπηρεσία, στο Ακτινολογικό. Αρκεί να πω ότι έχει μπει σε λειτουργία και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας συν ο αξονικός μαγνήτης – μαστογράφος και από έντεκα χειριστές, έχουμε μείνει με επτά και με τους δύο σε αναρρωτική. Άρα, με πέντε χειριστές. Ποιο μηχάνημα να προλάβουν πρώτα να χειριστούν για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος; Συν ότι οι ίδιοι μπαίνουν και στα ορθοπεδικά χειρουργεία.

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους γιατρούς. Στο Παθολογικό από τις πέντε οργανικές θέσεις, έχουμε μείνει με τρεις. Η μία είναι υπό παράταση και άρα, ενδέχεται να μείνουμε με δύο. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα μείνουμε με μία από τις τρεις θέσεις. Από τις τέσσερις θέσεις αναισθησιολόγων έχουμε δύο καλυμμένες και εξυπηρετεί και η διευθύντρια της ΜΑΦ, η οποία είναι αναισθησιολόγος και τη χρησιμοποιούν κι αυτή στο χειρουργείο. Ακόμη ο καρδιολόγος θα μείνει ένας, από τις τέσσερις θέσεις που έπρεπε να έχουμε καλυμμένες και εξυπηρετεί ο κ. Χατζηγεωργίου που είναι γιατρός της ΜΑΦ. Υπολειτουργεί και η ΜΑΦ. Ανοίγουμε Ογκολογική Υπομονάδα που έχουμε πει ότι είναι απαραίτητη και χρήσιμη γιατί επιβάλλεται να εξυπηρετείται ο ογκολογικός ασθενής που είναι ταλαιπωρημένος, αλλά χωρίς προσωπικό.

Επίσης, δεν έχουμε νευρολόγο εδώ και δύο χρόνια, ούτε ψυχίατρο ενηλίκων εδώ και τρία χρόνια. Το Νοσοκομείο δεν πάει καλά. Και έχουμε και εσωτερικά θέματα τα οποία τα αναγνωρίζουμε και θα πολεμηθούν κι αυτά”.

· Τη στάση του υπουργού Υγείας να μην έρθει στη Σύρο για την απαραίτητη συνάντηση για τα θέματα Υγείας και τη λειτουργία του Βαρδάκειου και Πρώιου, την ερμηνεύετε ως μία επιλογή να γυρίσει την πλάτη του στις ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά ενόψει καλοκαιριού;

“Αυτό δεν μπορώ να το πω. Θεωρώ όμως ότι η πολιτική της κυβέρνησης αυτής, με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου είναι η διάλυση του ΕΣΥ. Έχει διαλυθεί το ΕΣΥ, αυτό είναι γεγονός. Οι ακυρώσεις της επίσκεψης του υπουργού Υγείας για μένα είναι σοβαρές. Δεν ξέρω όμως αν όντως γυρίζει την πλάτη ή είναι οι συγκυρίες τέτοιες. Όμως η πολιτική της κυβέρνησης είναι η διάλυση του ΕΣΥ.

Οι Κυκλάδες μάλιστα, λόγω νησιωτικότητας θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά του και όχι να υπάρχει αυτή η καραμέλα ότι όλα τα Νοσοκομεία είναι σε αυτή την κατάσταση. Αυτό θα πρέπει να τονιστεί. Θα έπρεπε και κίνητρα να δώσουν και να κοιτάξουν τις νησιωτικές περιοχές γιατί είμαστε κάτοικοι αποκλεισμένοι”.

· Είχατε θέσει επί τάπητος τη σκέψη να κάνετε μία αποστολή στην Αθήνα για να μιλήσετε μαζί του νωρίτερα από την επίσκεψή του στη Σύρο. Θα επιμείνετε σε αυτό;

“Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στις κινήσεις μας, αλλά το σίγουρο είναι πως θα δραστηριοποιηθούμε ανάλογα, ώστε να απαιτήσουμε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Σύρου με το κατάλληλο προσωπικό. Είναι σοβαρό πρόβλημα η υποστελέχωσή μας και πρέπει να δώσουν λύσεις τουλάχιστον για την περίοδο αυτή. Το καλοκαίρι ουσιαστικά είναι σε εξέλιξη, δεν είναι προ των πυλών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...