Σε ευρεία συνεδρίαση των μελών της, υπό την προεδρία του κ. Γ. Μαρτάκη, την παρουσία του δημάρχου κ. Μ. Μικέλη, των αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και φορέων του νησιού, έδωσε το “πράσινο φως” στο Δήμο Μήλου να διαφυλάξει και να προασπίσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, απέναντι σε φαινόμενα υπέρβασης των ορίων δόμησης, ενόψει της έξαρσης τους τουριστικής ανάπτυξης.
Η κινητοποίηση των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος Μήλου και του Δήμου έρχεται σε ευθεία γραμμή με τη…δικαίωση των Δήμων Αμοργού, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτησή τους και ακύρωσε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διάταξη του Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος, σχετική με τον καθορισμό του ύψους κτιρίων στους οικισμούς του νησιού. Συγκεκριμένα, με την απόφαση ακυρώθηκε άδεια ανέγερσης κτιρίου σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που ίσχυε το 2022.
Με την εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Μήλου ο δήμαρχος Μήλου εντέλλεται:
– Να ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος την άμεση έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ), που ήδη έχει υποβάλει.– Στις περιπτώσεις ανέγερσης μεγάλων τουριστικών μονάδων, που είναι ασύμβατες ως προς το μέγεθος ή και των χωροθέτηση τους σε περιοχές ιδιαίτερου κάλους, οι οποίες ευκαιριακά είναι απροστάτευτες λόγω κενού ειδικής νομοθεσίας , να αναθέσει σε νομικούς και τεχνικούς συμβούλους τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών και ενδεχομένως την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την αναστολή των σχετικών εργασιών, αλλά και της σχετικής υπουργικής απόφασης.
– Να διαμορφώσει, σύμφωνα με την πρόταση της μηχανικού κυρίας Σοφίας Βαμβούνη, έναν εσωτερικό κανονισμό , βάσει του οποίου θα περιφρουρεί μέσω των υπηρεσιών του Δήμου Μήλου και της Επιτροπής, να μην καταστρατηγούνται οι πολεοδομικοί και περιβαλλοντολογικοί κανονισμοί και εγκρίσεις και έτσι να προστατεύονται οι παραδοσιακοί οικισμοί και να αποφεύγονται οι αυθαίρετες κατασκευές, οι παραποιήσεις του φυσικού ανάγλυφου με τις παράνομες επιχωματώσεις ή ξεμπαζώματα, οι πρόχειρες κατασκευές, όπως containers, οικίσκοι τύπου isobox κ.α.Ο κανονισμός αυτός να κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, μηχανικούς, κατασκευαστές, μεσίτες, φορείς, τις δημόσιες υπηρεσίες (γραφείο Δόμησης Δήμου Μήλου, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Σύρου, Εφορεία Κυκλάδων κ.α), καθώς και στα ΜΜΕ ,ώστε όλοι να είναι ενήμεροι
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε κατά τη συζήτηση η ενημέρωση ότι ήδη έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια στην περιοχή Σαρακήνικο για επένδυση οικοδομήματος με 70 πισίνες, αλλά και στην Αχιβαδόλιμνη για ανέγερση ξενοδοχείου πολλών αστέρων, κοντά στη λίμνη.
Όπως ειπώθηκε, την επιβάρυνση του τοπίου του νησιού, είτε ουσιαστικά, είτε αισθητικά, μπορεί να προκαλέσει:– Η παραποίηση του φυσικού εδάφους των οικοπέδων, με αποτέλεσμα είτε τη δημιουργία τριώροφων, αντί νόμιμων διώροφων όγκων στα οικόπεδα, είτε τη δημιουργία υπόσκαφων κτισμάτων σε εδάφη, που η φυσική τους κλίση δεν το επιτρέπει, είτε απλά την υπερύψωση του περιβάλλοντα χώρου αγνοώντας την πιθανή βλάβη σε όμορες ιδιοκτησίες, ή στη θέα σε κοινόχρηστα σημεία του νησιού.
– Η κατασκευή κτισμάτων με ανεπίχριστη πέτρα, όταν αυτή δεν ταιριάζει στο περιβάλλον, ή όταν κτίζεται κακότεχνα, ή ως επένδυση αντί για κτιστή.
– Η ανεξέλεγκτη κατασκευή πολλών μικρών πισινών, υδρομασάζ κλπ, ακόμη και σε δωμάτια, παρά το γεγονός ότι η ύδρευση του νησιού γίνεται μέσω αφαλάτωσης και όχι από φυσικές πηγές και παρότι οι επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν τις παραλίες του νησιού.
– Η αλλοίωση των κορυφογραμμών, των ρεμάτων, των αιγιαλών και των παραλιών.
– Η μεταφορά και εναπόθεση των μπαζών ή σκουπιδιών που προέρχονται από τις οικοδομικές εκσκαφές και εργασίες.
Όλοι οι μετέχοντες στη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ του περιορισμού του τσιμέντου στις αυλές και στους χώρους στάθμευσης και της κατασκευής των πατητών χωμάτων, της διατήρησης των καλντεριμιών, της διατήρησης της φυσικής βλάστησης και της χρήσης ιθαγενών φυτών, καθώς και της επισκευής των παραδοσιακών κτισμάτων με απόλυτο σεβασμό στη φυσιογνωμία τους. Επίσης, του υπερφωτισμού των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου, ιδίως στις εκτός οικισμού περιοχές.Ζήτησαν δε να διοργανωθεί μια ” ανοιχτή” συζήτηση μεταξύ αρχιτεκτόνων, μηχανικών και σχετικών ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, για το μέλλον όλων των νησιών και για κάθε ένα ξεχωριστά και τη διαφύλαξη της ιδιαιτερότητας του ανάγλυφου των τοπίων.
Πηγή: milosvoice.gr/Γωγώ Ζαββού
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου