31 Μαΐ 2024

“Γιορτή του Ψαρά”: Μαθήματα πολιτισμού, φιλοξενίας και εθελοντισμού από τα Κουφονήσια

Νίκη Κεφαλά
Μαθήματα πολιτιστικής παράδοσης, φιλοξενίας και εθελοντισμού παρέδωσαν το Σάββατο 25 Μαΐου τα Κουφονήσια, μέρα της «Γιορτής του Ψαρά»!

Όπως κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, οι ψαράδες του τόπου, τιμούν με το τρόπο τους τη θάλασσα, τον ακάματο σύντροφο της ζωής τους!

Πρόσκληση Γιορτής έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφονησιωτών «ΚΕΡΟΣ» που, κατά γενική ομολογία, οργάνωσε άψογα μια ξεχωριστή βραδιά στο λιμάνι του νησιού.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κατσαράς, ο Αντιδήμαρχος Κουφονησίων κ. Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κοινότητα Κουφονησίων κ. Κατερίνα Πράσινου.


Ανάμεσα στους καλεσμένους ξεχώρισαν με την πολυμελή παρουσία τους, οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου που παραδοσιακά, έκλεισαν τον διάπλου τους στα μικρά Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, με το Κουφονήσι ως επίτιμοι δημότες του!Όπως έγραψαν στη σελίδα τους… « δεν έχει σημασία που κατοικείς, αλλά που κατοικεί η καρδιά σου!»

Την Γιορτή πλαισίωσαν ο Σύλλογος Κρητών Αγ. Δημητρίου με τραγούδια και χορούς της Λεβεντογέννας και η τοπική Χορευτική Ομάδα με παιδιά και νέους που χόρεψαν σκοπούς από τη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.Το χειροκρότημα έκλεψαν οι μικροί χορευτές που με βήματα σταθερά και χαμόγελα πλατιά, κρατούν σφιχτά τη πολιτιστική μας κληρονομιά, οδηγώντας τη στο αύριο! Γιατί όπως τραγούδησαν και τα κοπέλια της Κρήτης… «Λαός που την παράδοση ξεχνά και δεν θυμάται, στον λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται!…»Μυρωδιές από παρακείμενο καίκι δεν σταμάτησαν να γαργαλούν τον ουρανίσκο μας, τηγάνια και μαρμίτες έστελναν αδιάκοπα σπονδές στο νυχτερινό ουρανό και ψάρια αχνιστά έπεφταν στα ταψιά…


Τα αγαθά της θάλασσας μαγειρεμένα λιτά, όπως θα τα μαγείρευε ο ψαράς πάνω στο ψαροκάικο στην επιστροφή του από ψάρεμα μακρινό, ή όπως θα τα έριχνε στη φωτιά η κυρά του σπιτιού με τον τρόπο που της έμαθε η μάνα της και πριν από αυτήν η γιαγιά της, έφτασαν στα τραπέζια με το μπλε καρώ τραπεζομάντηλο και τους βασιλικούς, σερβιρισμένα σε χάρτινες οικολογικές συσκευασίες! Σημασία στη λεπτομέρεια που τελικά δεν είναι λεπτομέρεια!Γαλέος τηγανητός και λιθρίνια, χταποδάκι γιουβέτσι, λούτσοι και σκορπίνες σε ζουμί θεϊκό απλώθηκαν αθόρυβα μπροστά μας, για να μας θυμίσουν πως τα λίγα αλλά διαλεχτά υλικά είναι που μετατρέπουν και την πιο απλή συνταγή σε αξιομνημόνευτη γευστική εμπειρία!Το ντόπιο κρασί και η ρακή συμπλήρωσαν το τραπέζι της γιορτής κι ήταν αρκετά για να μεθύσει ως κι η Σελήνη που αργά άρχισε να ανεβαίνει πίσω από τη Κέρο…


Όμως στο Κουφονήσι, Γιορτή χωρίς πυροτεχνήματα δεν γίνεται, έτσι, φωτεινές ομπρέλες στόλισαν τον ουρανό μας και είμαι σίγουρη πως τις άκουσα να φωνάζουν… «χόρεψε πανάθεμά σε, τα τακούνια μη λυπάσαι!…»


Το γλέντι ξεκίνησε και κράτησε ως τα χαράματα!

Το μάθατε πια! «Όταν χαράζει στο Αιγαίο είναι όμορφα σου λέω…»

Αυτό που δεν ξέρετε είναι πως τούτη την εποχή τα νησιά μας είναι ζάχαρη!

Κι οι άνθρωποι μια αγκαλιά!

Μα το κρατάμε μυστικό!

Ίβαλα, ίβαλα ω, πάμε γιαλό-γιαλό…

Πηγή : ustainablecyclades.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...