23 Μαΐ 2024

Το Αμοργόραμα και το Γυμνάσιο Αμοργού καθαρίζουν την παραλία των Αγίων Σαράντα


Χθες, 22 Μαΐου, η Α’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Αμοργού με το σκάφος «Νατάσσα» και τον καπετάνιο Δημήτρη Νομικό ακολούθησε το σκάφος «Καπετάν Νικήτας» του στην παραλία των Αγίων Σαράντα. Για πρώτη φορά, οι μαθητές μαζί με το πλήρωμα καθάρισαν την παραλία και το ρέμα από τα απορρίμματα, ενώ ενημερώθηκαν για τη θαλάσσια ρύπανση και το πιλοτικό πρόγραμμα 
«Αμοργόραμα»

Στόχος του προγράμματος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων της Αμοργού είναι να αντιμετωπίσει βιώσιμα την ολοένα αυξανόμενη ρύπανση των ακτών του νησιού από πλαστικά και ταυτόχρονα το πρόβλημα της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.


Την άνοιξη, μετά τις φουρτούνες του χειμώνα, συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών στις βορεινές παραλίες του νησιού, που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα (Άγιοι Σαράντα, Κοιλό Νερό, Ναυάγιο Κάτω Μεριάς, Τυροκόμος, Μακρί, Μεγάλη και Μικρή Βλυχάδα κ.λπ.). Με την έναρξη των μελτεμιών το καλοκαίρι, η θάλασσα παίρνει πίσω τα σκουπίδια από τις ακτές, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα την αναπαραγωγή των ψαριών.



Στόχος του «Αμοργόραμα» είναι τους μήνες Απρίλη και Μάη, δηλαδή κατά την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών, να απέχουν από την αλιεία για να δώσουν στους πληθυσμούς των ψαριών την ευκαιρία να ανακάμψουν. Αντί για ψάρεμα, χρησιμοποιούν τα καΐκια τους για τη συλλογή σκουπιδιών στις βορεινές παραλίες.

Πηγή https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...