9 Φεβ 2013

Gary D. Cohn (Golman Sachs)> Στα τυφλά οι Ευρωπαίοι για την ανάπτυξη της Ελλάδας



 
Κατερίνα Κοσμά

Την αιχμηρή αυτή δήλωση έκανε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Γκάρι Κoν, συμπληρώνοντας ότι η Γηραιά Ηπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «θεμελιώδη προβλήματα».

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε ειδική έκθεσή του ανέφερε πως η αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνιζε όμως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις για να μπει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού υποστήριξε χθες ότι κανένας δεν έχει δώσει μία εξήγηση για το πώς πραγματικά πρόκειται να δημιουργηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα ή στην Ισπανία ή σε άλλες περιφερειακές χώρες. «Κανένας δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα της οικονομίας της Ευρώπης, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κον, για να προσθέσει ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη θεμελιώδη προβλήματα και οι πολιτικές ηγεσίες μοιάζουν χαμένες».

Το μεγάλο εμπόδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως υποστήριξε, είναι η ισχύς και η απόδοση του ευρώ που θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που υπογράμμισε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Υπάρχουν χώρες στον Βορρά όπου το ευρώ είναι τελικά πολύ φθηνό, υπάρχουν χώρες στον Νότο όπου είναι υπερβολικά ακριβό...
 
 Στον Νότο χρειάζονται ανάπτυξη. Είναι πολύ δύσκολο να το επιτύχουν με ένα υπερβολικά ισχυρό νόμισμα. Πολύ, πολύ δύσκολο», επεσήμανε ο κ. Κον.
Για τις «ενέσεις» ρευστότητας του Μάριο Ντράγκι είπε πως «αποτελούν μία καλή βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά δεν παράγουν οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν οικονομική σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά, όπως είπα, καμία ανάπτυξη».

Πέτυχε τους στόχους
Η Fitch ανέφερε, στο μεταξύ, ότι η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 μέσω των μεγαλύτερων περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους. 
 
Θα χρειαστεί, ωστόσο, πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις για να μπει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Ειδικότερα υποστηρίζει ότι θα απαιτηθούν πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις, για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή οδό. Για φέτος ο οίκος προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι αν και η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να εξισορροπήσει τα μεγέθη της, έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%.
Εκτιμά, τέλος, ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στα ανώτατα επίπεδα του 179%, για να υποχωρήσει στο 124% περίπου έως το 2020.

Πηγή : http://www.kourdistoportocali.com

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...