Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΩΡΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 
Μαύρα σενάρια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που επεξεργάζονται οι αναλυτές πολλών χωρών, έρχονται πιο κοντά μέρα με την μέρα.
Απαισιόδοξος είναι και ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, που έχει κάνει πρόβλεψη για μια μεγάλη περίοδο μαρασμού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση όχι μόνο δεν τέλειωσε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
Οι τίτλοι των κορυφαίων εφημερίδων περιγράφουν μία εικόνα μαύρου Οκτώβρη, γεμάτο με πολλές οικονομικές παγίδες. «Επενδυτές σε κατάσταση πανικού», «Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης», «Σε κατήφορο τα χρηματιστήρια» είναι μόνο μερικοί από τους πρώτους τίτλους.
Η εφημερίδα Die Welt κυκλοφόρησε με τίτλο «Οι χρηματοοικονομικές αγορές σηματοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. «Εάν ερμηνεύσουμε τις διακυμάνσεις των μετοχών, κατά το προηγούμενο 48ωρο, τότε ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια βαθιά ύφεση», επισημαίνει ο Τσέπιτς, παραπέμποντας στις χρηματιστηριακές αναταράξεις και την πτώση των γενικών δεικτών σχεδόν σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.
ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg λέει, «οι κινήσεις είναι βάναυσες», προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό».
Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις.

Σε ένα νέο κύκλο οικονομικής ύφεσης παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων ορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, η ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει η Die Welt.
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων.
Ένα βαρύ οικονομικό κλίμα που γίνεται χειρότερο μέρα με τη μέρα, ειδικά όταν σε αυτό το σταυροδρόμι οικονομίας και πολιτικής, οι πολιτευτές παίρνουν σπασμωδικές, αποφάσεις πανικού για πράγματα που πολλοί από αυτούς, απλά δεν καταλαβαίνουν.