4 Νοε 2014

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Οι ηγέτες της ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του έτους, με την λήψη περίπου 11 δισ. ευρώ από πόρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των τραπεζών και την μετατροπή τους σε μια γραμμή πίστωσης που θα προσφέρει στήριγμα στην ελληνική κυβέρνηση όταν θα αντλεί χρήματα από τις αγορές.
Το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά, τον Έλληνα πρωθυπουργό, να διακηρύξει το τέλος των τριμηνιαίων επιθεωρήσεων από την μισητή τρόικα των διεθνών δανειστών πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να προκηρυχθούν ακόμα και για τον επερχόμενο Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν πως θα προσφέρει στις αγορές την ασφάλεια ότι θα γνωρίζουν πως η Αθήνα θα έχει την δυνατότητα να στραφεί στην πιστωτική γραμμή σε μια επείγουσα κατάσταση. Επίσης θα συνοδεύεται από λιγότερο πιεστική δημοσιονομική εποπτεία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε «προληπτική δημοσιονομική βοήθεια» από το ταμείο διάσωσης 500 δισ. της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα πιθανότατα θα επιστρέψει στις αγορές με την στήριξη της συμφωνίας για μια πιστωτική γραμμή, περιορίζοντας σημαντικά την δυνατότητα της τρόικα να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της συμβουλευτικής Eurasia Group.
Οι ελπίδες του κ. Σαμαρά για μια «καθαρή έξοδο» από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης ύψους €172 δισ. – κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει γραμμή πίστωσης ή νέα εξωτερική επίβλεψη – εξανεμίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν τα ελληνικά ομόλογα πραγματοποίησαν βουτιά εν μέσω ενός «μίνι πανικού», μετά την ανακοίνωση του ότι θέλει να βάλει τέλος στο μνημόνιο μέσα στο 2014 χωρίς να ζητήσει νέο πρόγραμμα.
«Μια εντελώς καθαρή έξοδος είναι εξαιρετικά απίθανη» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει ο ρόλος που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο σχέδιο. Σε αντίθεση με την Ε.Ε., η οποία θα σταματήσει την χορήγηση δόσεων στην Ελλάδα στο τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
Το ΔΝΤ έχει γίνει κόκκινο πανί στην Ελλάδα – ο Poul Thomsen, ο ψυχρός Δανός που είναι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΔΝΤ πρέπει να ταξιδεύει στην Αθήνα από την Αυστρία με προσεκτικά μέτρα ασφαλείας – και οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες θέλουν να βγει το Ταμείο από το πρόγραμμα.
Αλλά μια ομάδα χωρών της ευρωζώνης με μπροστάρη τη Γερμανία, επιμένουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία του Ταμείου είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η στήριξη υπέρ της πιστωτικής γραμμής στη γερμανική Βουλή.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. άφησε να εννοηθεί ότι τα εναπομείναντα 16,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μπορούν να μετατραπούν σε μια παρόμοια γραμμή πίστωσης, παράλληλα με αυτήν της Ε.Ε.
«Πολλές κυβερνήσεις στην ευρωζώνη έχουν πει ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος μιας μελλοντικής συμφωνίας» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Οι πόροι που έχουν απομείνει στο ελληνικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γνωστό ως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ΤΧΣ, αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό ως μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα αν δεν υπάρξει μια τρίτη διάσωση. Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα κεφάλαια αυτά θα παρέμεναν στο ΤΧΣ μέχρι να ολοκληρώσει η ΕΚΤ τις ασκήσεις αντοχής στις τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες είχαν σαν στόχο να καθορίσουν ποια ιδρύματα χρειάζονταν περαιτέρω κεφάλαια.
Οι ασκήσεις αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψαν ότι τρεις από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 8,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Αλλά ανέφεραν ακόμα πως οι τράπεζες αυτές έχουν αντλήσει από τότε περίπου 6,5 δισ. ευρώ από τις αγορές και μόνο οι δύο – η Eurobank η οποία έχει έλλειμμα 1,8 δισ. και η Εθνική με λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ – πρέπει να αντλήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια.
Αν καταφέρουν και οι δύο να αντλήσουν νέα χρήματα μέσω ιδιωτών, τότε υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την πιστωτική γραμμή. Αν και τεχνικά τα χρήματα δεν θα μεταφερθούν από τον έναν στον άλλο λογαριασμό – τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι στην πραγματικότητα ομόλογα που έχει εκδώσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης – ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε πως θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο πολιτικά και θα είναι εύκολο να μεταφερθούν μέσω των κοινοβουλίων της ευρωζώνης που θα εγκρίνουν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Από αυτό που έχει απομείνει από το μαξιλάρι ανακεφαλαιοποίησης, το ισοδύναμο του θα χρησιμοποιηθεί σε μια πιστωτική γραμμή» ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. «Με πολιτικούς όρους, τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στις ελληνικές αρχές» πρόσθεσε.
: FT.com το είδαμε στο euro2day.gr


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...