13 Μαρ 2015

Nέα εποχή για το πρόγραμμα Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σίκινος, λιαστόψαρα
Nέα εποχή για το πρόγραμμα Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ήδη προωθείται ένας διαχωρισμός ανά τμήματα του Αιγαίου κι έτσι η κάθε περιοχή κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται χωρίς να διαχωρίζεται από τον κύριο κορμό της κουζίνας του Αιγαίου.
Έχοντας επιχειρηματολογίσει για την ενότητα, την αυτονομία, αλλά και την ανάγκη από κοινού ανάδειξης της Κυκλαδίτικης Κουζίνας σαν σύνολο (βλ. το βιβλίο μου «Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό») ήδη από το 2007 αλλά και παλαιότερα, είχα φέτος την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους, από τον χώρο γαστρονομίας, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στην υπόθεση Aegean Cuisine μια πιο ξεκάθαρη και ουσιαστική γαστρονομική κατεύθυνση.
Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο, με τη σύνταξη μιας «χάρτας» να περάσουμε ένα μήνυμα που θα απευθύνεται πρωτίστως στους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, αλλά και στους μη Κυκλαδίτες. Το ερώτημα που έμπαινε κατά καιρούς ήταν και παραμένει: Για τι πράγμα μιλάμε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κουζίνας των Κυκλάδων; Σε ποιο πλαίσιο κινηθήκαμε και πως πρέπει να κινηθούμε από δω και μπρος. Δώσαμε τον τίτλο «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να σημάνει ένας γαστρονομικός συναγερμός στα νησιά μας και καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι: παραγωγοί, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, επαγγελματίες, μάγειρες και πολίτες.
Αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια και θα ακολουθήσουν κι άλλες που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 17:00 στην Αθήνα, στο Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO GREECE 2015.
Η αναγγελία και ανάπτυξη του θέματος που αφορά το «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» θα γίνει από τον Ηλία Μαμαλάκη και τον Δημήτρη Ρουσουνέλο.
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, θα μιλήσει για το τι σημαίνει να είσαι μέλος του Δικτύου και η Βάσια Καζάζη, Δ/ντρια Συστημάτων Ποιότητας της TUV Ηellas για την διαδικασία πιστοποίησης των νέων μελών.
Θα ακολουθήσει δημιουργική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του δικτύου όπου θα κληθούν νέα και συνεχιζόμενα μέλη να συνδράμουν με τοποθετήσεις, ιδέες, σκέψεις και προτάσεις προς «ζύμωση» και υλοποίηση.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μάριον Μιχελιδάκη.


Άγρια, βρώσιμα μυκονιάτικα χόρτα
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο
http://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=36209
και το σύνδεσμο
http://www.aegeancuisine.gr/Ekdilosi_Entaxis_Melon_Sto_Diktuo_Aegean_Cuis
Δημήτρης Ρουσουνέλος
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...