18 Μαρ 2015

Σίφνος:Η «συνωμοσία της σιωπής»;

Ήμαρτον πια! Λίγος πόνος, λίγος σεβασμός, λίγη τσίπα δεν υπάρχει πλέον σ’αυτό το νησί; Πρέπει τα πάντα να γίνονται για τα συμφέροντα; Για την «κονόμα»;
Εδώ και κάποιες μέρες, σ’αυτό το πολύπαθο νησάκι συντελέστηκε άλλη μία καταστροφή. Άλλο ένα έγκλημα! Και μάλιστα μέσα και καλά στην «προστατευόμενη» περιοχή της NATURA του!
Το μονοπάτι που ξεκινούσε από την Αγ. Μαρίνα του Καδέ (στο δρόμο για Βαθύ), κοβόταν κάθετα από τον δρόμο για την Ακρόπολη στο λόφο του Αγ. Ανδρέα, περνούσε πάνω και παράλληλα από άλλο παλιότερο παράνομο δρόμο για την Αγ. Αικατερίνη την Κάπαρη, συνέχιζε δυτικά προς τον Αγ. Νικόλαο τα Αερινά και έστριβε αριστερά προς το Βαθύ δεν υπάρχει πια! Σβήστηκε από το χάρτη των μονοπατιών της Σίφνου!!! 

Για ν’ανοιχτεί δρόμος 4,5 περίπου χιλιομέτρων και πλάτους 2 – 2,5 μέτρων, που και καλά θα βαπτιστεί εν καιρώ «δασικός» (πυροπροστασίας, σύμφωνα με τις φήμες)… πατώντας επάνω και καταστρέφοντας 1,5 χιλιόμετρο μονοπατιού! «Σηματοδοτημένης» πεζοπορικής διαδρομής!
Δρόμος που για τη διάνοιξή του, εκτός μηχανημάτων, χρησιμοποιήθηκαν φουρνέλα, καταστράφηκαν σκαλιά, έπεσαν τεράστιες πέτρες επάνω σε ξερολιθιές που σε λίγο καιρό θα καταρρεύσουν και συγχρόνως ξεριζώθηκαν και κόπηκαν  πάρα πολλές «φίδες», του προστατευόμενου είδους κέδρου του νησιού («juniperus juniperus»)!
Πλήρης αδιαφορία για το πολιτιστικό, οικολογικό και τουριστικό κεφάλαιο της Σίφνου!!!
Κατά τ’άλλα, η παρανομία και ο φιλοτομαρισμός  επάνω σ’αυτόν τον τόπο, καλά κρατούν…
Σχεδόν κάθε χρόνο, κάθε χειμώνα, ανοίγονται παράνομοι δρόμοι (NATURA), γίνεται προσπάθεια να σβήσουν απ’το χάρτη υδροβιότοποι (Καμάρες), καταστρέφονται μονοπάτια, τσιμεντοστρώνονται ποταμοί…
Κατά τ’άλλα, το νησί μας, η Σίφνος, πιστοποιημένη με το Σήμα Αειφορίας, ανήκει στο «Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου ΔΑΦΝΗ» και έχει υπογράψει (12/4/2011) με άλλα 15 νησιά του Δικτύου, το «Σύμφωνο των Νησιών» στις Βρυξέλλες!
 Και για όσους δεν γνωρίζουν τι λέει και ποιοι είναι οι σκοποί της ΔΑΦΝΗΣ:
«Σκοπός της ΔΑΦΝΗΣ είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το καταστατικό η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άμεσα: (α) με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών, (β) με την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας, γ) με τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης, (δ) με τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, (ε) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού, (στ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική, (ζ) με την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, (η) με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, (θ) με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, (ι) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα».
Που είναι λοιπόν ο Δήμος Σίφνου; Που είναι ο Δήμος που μας ανακοίνωνε τον Ιανουάριο του 2014, ότι του απονεμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το «Βραβείο Αειφορίας» από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ» για 13 δράσεις που πραγματοποίησε το 2013, μεταξύ των οποίων και η 6η κατά σειρά: «Συντήρηση-Καθαρισμός-Σήμανση μονοπατιών»; Μεταξύ αυτών των μονοπατιών δεν ήταν και το μονοπάτι που καταστράφηκε και για το οποίο κάνουμε λόγο σήμερα; Πως το υπερασπίστηκε αυτό το μονοπάτι ο Δήμος Σίφνου; Πως θα κινηθεί γι’αυτή την υπόθεση; Με απλές συστάσεις ώστε να κρατηθούν «χαμηλοί τόνοι» και να ξεχαστεί το θέμα ή θα βγει μπροστά ως οφείλει για να προασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου;
Τέλος θέλω ν’απευθύνω ερώτηση προς όλους τους Σιφνιούς συμπατριώτες:
Το νησί μας, τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τον μαρασμό της οικοδομικής δραστηριότητας, ζει ή δεν ζει αποκλειστικά μέσω της τουριστικής του δραστηριότητας; Τα μονοπάτια μας είναι ή δεν είναι ένα από τα βασικά μας «όπλα» για την προσέλκυση των ξένων επισκεπτών στον τόπο μας; Πότε επιτέλους θα ανοίξουμε τα μάτια μας, αντί να τα «βγάζουμε» μόνοι μας;
Ο τουρισμός αγαπητοί φίλοι, είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν!
Και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μας να «παίζει» μ’αυτό!

Για το «Σιφναϊκό Φως»
Φραγκίσκα Θεολόγου-Βλαχουτσάκου 
δείτε το πρωτότυπο
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...