24 Απρ 2015

1η Γιορτή Σπόρων στον Βοτανικό Κήπο Σύρου

Ανταλλαγή γνήσιων σπόρων αποτελεί το βασικό πυρήνα της 1ης Γιορτής Σπόρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου στον Βοτανικό Κήπο Σύρου στα Χρούσσα από τις Κοιν.Σ.Επ. Ελίχρυσος & Εν.Το.Πο.Σύρο.
Η ημέρα εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις που αφορούν στην οικολογική γεωργία και τη φυσική καλλιέργεια, αλλά και με παράλληλες δράσεις.
Το πλαίσιο σκέψης ξεκινάει από την αρχή ότι οι σπόροι δεν είναι περιουσία κανενός. Σκοπός είναι να καλλιεργούνται, να συλλέγονται και να αποθηκεύονται σωστά. Μέσω της ανταλλαγής, πολλαπλασιάζονται και ολοκληρώνουν κάθε φορά τον κύκλο ζωής τους. Προσεγγίζονται ολιστικά τα θέματα της επανασύνδεσης της κοινωνίας με τις λειτουργίες του οικοσυστήματος, της οργανικής σχέσης του ανθρώπου με την τροφή του, αλλά και της τοπικότητας των ποικιλιών και της καθαρότητας των προϊόντων των σπόρων.
Στην 1η Γιορτή Σπόρων, θα υπάρχουν διάφορα εργαστήρια με ελεύθερη συμμετοχή, ενώ το μεσημέρι, οι επισκέπτες του Κήπου θα γευματίσουν όλοι μαζί μέσα στη φύση σ’ ένα συλλογικό τραπέζι.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11:00 και θα ολοκληρωθούν στις 18:00. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τους συντονιστές των επιμέρους δράσεων θα βρίσκεται αναρτημένο και στις σελίδες των Κοιν.Σ.Επ. στο facebook και ενημερώνεται καθημερινά.
Ανταλλαγή γνήσιων σπόρων
Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει, με πνεύμα οικονομίας, τους σπόρους που του χρειάζονται για φέτος. Είναι εξίσου σημαντικό ο καθένας να προσφέρει δικούς του σπόρους σε άλλους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιεργητές. Θα υπάρχουν ντόπιες ποικιλίες που διατίθενται από το «Δάσος», το άτυπο Δίκτυο Ανταλλαγής Σπόρων Ομάδας Σύρου, απαρτιζόμενο από περίπου 70 άτομα τα οποία καλλιεργούν, συλλέγουν, αποθηκεύουν και ανταλλάσσουν σπόρους τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία της Ειρήνης Τελίδου. Έτσι, δημιουργήθηκε μια αρχική τράπεζα σπόρων, το πρώτο απόθεμα. Σήμερα, τους διαχειρίζεται η Ανθή Βεζύρη.
Προβολές
Μια συλλογή από μικρά βίντεο που αφορούν στην αναγκαιότητα διατήρησης των αυθεντικών σπόρων, στο ταξίδι τους, στους ανθρώπινους προβληματισμούς και στην παγκόσμια ανησυχία για τη σταδιακή εξαφάνισή τους αλλά και για την αναγκαιότητα της προστασίας της γονιμότητα του εδάφους. Eπιμέλεια: Ελένη Χερχελετζάκη.
“Ζωγραφίζοντας στη Φύση” (11.00π.μ. – 12.30μ.μ)
Προσκεκλημένη συντονίστρια του εργαστηρίου ζωγραφικής θα είναι η Αγγελική Μπρισνόβαλη. Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η Ζωγραφική από τη φύση για τη φύση. Μια άλλη έκφανση της γιορτής της φύσης μέσα από την τέχνη που κάνει τα υλικά που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους να ξεκινήσουν έναν νέο. Όλοι μαζί πιάνουμε πινέλα και χρώματα και με την καθοδήγηση της εικαστικού αποτυπώνουμε τη Γιορτή στους αυτοσχέδιους καμβάδες.
“Με χώματα κι αέρηδες” (12.30μ.μ. – 2.00μ.μ)
Η ομάδα ΠαραμυθιαΖΩ αφηγείται παραμύθια και υλοποιεί εργαστήρι δημιουργίας αυτοσχέδιων ιστοριών. Οι άνθρωποι πολλές φορές χρειαστήκαμε τα παραμύθια και τους μύθους για να καταλάβουμε πώς ξεκίνησε ο κόσμος και να εξερευνήσουμε τα μυστήριά του. Κάποτε, ένα σημείο όπου έλεγαν τα παραμύθια ήταν η φύση, ως ξεκούραση από τις αγροτικές δουλειές ή για να απασχολήσουν τα μικρά παιδιά (τα οποία έπαιρναν μαζί τους στη δουλειά). Θα πούμε παραμύθια κι αν έχουμε διάθεση θα φτιάξουμε όλοι μαζί μια φανταστική ιστορία για τη γη και τους σπόρους της. Για μικρούς και μεγάλους.
“Dum sporo, sperno” (1.30μ.μ. – 3.00μ.μ)
Με την καθοδήγηση των Βασιλικής Σασσάλου και Αγγελικής Ρούσσου, οι επισκέπτες θα πλάσουν σβώλους με σπόρους και κατόπιν θα τα πετάξουν μέσα στον Βοτανικό Κήπο ή θα τα κρατήσουν για έναν άλλον αγρό. Αυτή η τεχνική, γνωστή και ως τεχνική Φουκουόκα ή τεχνική φυσικής καλλιέργειας (natural farming), είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από την Ιαπωνία, ενώ πρωτεργάτης στη διάδοσή της στην Ελλάδα είναι ο Παναγιώτης Μανίκης, ο οποίος το δίδαξε και στη Σύρο σε προηγούμενο εργαστήριο του Βοτανικού Κήπου. Ο σκοπός είναι οι σπόροι να αποκτήσουν σημαντικό βάρος ώστε να πηγαίνουν μακριά αλλά και να μείνουν προστατευμένοι μέσα στη χωμάτινη μπάλα μέχρι να αποφασίσουν να βλαστήσουν.
“Γη, σ’ ευχαριστούμε” (3.00μ.μ)
Μια στιγμή αφιερωμένη στην ευχαριστία της γης με συντονιστής τον Ιωάννη Ραΐση. Οι άνθρωποι πάντα επικαλούμαστε το θείο, στα εύκολα και στα δύσκολα. Λίγες στιγμές σιωπής, αφουγκραζόμενοι τους ήχους της φύσης κι ευχαριστώντας τη γη για όσα μας προσφέρει.
Συλλογικό τραπέζι (3.00μ.μ)
Αργά το μεσημέρι, με συντονίστρια τη Ruth Deighton θα στρώσουμε τραπέζι και θα συνφάγουμε! Θα χρειαστεί όλοι να έχουμε φτιάξει κάτι στο σπίτι, να το φέρουμε και να το μοιραστούμε με τους υπόλοιπους. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα οικολογικής γεωργίας και φυσικής καλλιέργειας που μας αφορούν, να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...