Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Σαν να μην έφταναν όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με αιχμή την διαπραγμάτευση και την έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, εκτός της επικυριαρχίας των δανειστών και «εταίρων» της ΕΕ και με ωμές παρεμβάσεις των Αμερικανών, οι οποίες ευθέως παραπέμπουν στην αλήστου μνήμης πρώτη μετεμφυλιακή εποχή 1950-53, όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Πιουριφόι ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις και είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που συμπληρώνονται 48 χρόνια από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη του 1967 με τις ευλογίες Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών κύκλων.
Χτες ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς ξεπέρασε τα εσκαμμένα και ουσιαστικά ζήτησε με μια πρωτοφανή -για τα τελευταία χρόνια- δημόσια παρέμβασή του από την κυβέρνηση, περίπου, να μην εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η βουλή για το σωφρονιστικό σύστημα, «απειλώντας» μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα βρει απέναντί της στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για την οικονομία και τις ΗΠΑ!Το μέγαρο Μαξίμου «υποχρεώθηκε» από τα πράγματα να γνωστοποιήσει ότι παρέμβαση στον Έλληνα πρωθυπουργό είχε κάνει από την προηγούμενη Πέμπτη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία του» για την προοπτική αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Μάλιστα σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Τζον Κέρι και κατά τη συνάντησή του στο State Department, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή πως δεν πρόκειται για αποφυλάκιση κανενός τρομοκράτη, αλλά για αλλαγή των όρων έκτισης της ποινής (κατοίκον περιορισμός με βραχιολάκι) για όσους κρατούμενους συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα των ημερών (άσυλο, ασφάλεια, μεταναστευτικό, τρομοκρατία) στα οποία επενδύει εμμένοντας σε μια ακροδεξιά ατζέντα η αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική» την αντίληψη ότι «η τάξη και η ασφάλεια, υπάρχει εκεί όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα και ελευθερίες».
Από την κυβέρνηση απαντούν πως το πρόβλημα με την τρομοκρατία στις μέρες μας αφορά τους τζιχαντιστές και πηγές του μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι αυτό επεσήμανε και στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας. Βεβαίως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων της Δύσης και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ με τη Ρωσία και ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom. Πάντως το γεγονός είναι ότι αυτή η εξέλιξη με την παρέμβαση των Αμερικανών με αφορμή το θέμα Ξηρού και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα καταδεικνύει πόσο πιο σύνθετο είναι το ζήτημα της αξιοποίησης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο οποίο επένδυε η κυβέρνηση. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί προβλήματα» στις σχέσεις της Ελλάδας με τους «παραδοσιακούς συμμάχους της»!
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πιέσεις των δανειστών για μια άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στις αξιώσεις των πιστωτών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από σύσσωμη την αντιπολίτευση εξαιτίας της απόφασής της να μεταφέρει στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής κυβέρνησης με ΠΝΠ, εξαιρώντας τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καλεί να συνδράμουν «εθελοντικά». Το γεγονός αυτό για την εξεύρεση 2 δις ευρώ για να καλυφθούν δαπάνες του δημοσίου ως τα τέλη του Απρίλη έχει πυροδοτήσει πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό τόσο από τα κόμματα όσο και από τους φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον λάδι στη φωτιά ρίχνει το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης γίνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (2η στη σειρά), η οποία δημοσιεύτηκε χτες στο ΦΕΚ και έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 του Μάρτη.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις δυνατότητες του κρατικού ταμείου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του δημοσίου και σίγουρα δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται να υποβαθμιστεί το γεγονός και γίνεται λόγος για πρακτική που ακολουθείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ.
Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει κατά πόσο η φράση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» που χρησιμοποιήθηκε για το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων που έχει η κυβέρνηση εντός και εκτός της χώρας θα μπορέσει να τηρηθεί μέχρι τέλους.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου