22 Απρ 2015

Ισπανία: Το 78% της κυβέρνησης Αθνάρ (Λαϊκό Κόμμα) είναι είτε στη φυλακή είτε ερευνάται από τη δικαιοσύνη

Η σύλληψη την περασμένη εβδομάδα του Ροντρίγκο Ράτο, του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά και του πρώην «τσάρου» της ισπανικής οικονομίας επί κυβερνήσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έφερε στην επιφάνεια ένα εντυπωσιακό γεγονός. Όπως  αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, από τους 14 υπουργούς που είχε η κυβέρνηση Αθνάρ τον Ιούλιο του 2002, οι 11 βρίσκονται, 13 χρόνια μετά, είτε στη φυλακή είτε στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για μια ευρεία γκάμα λόγων.
Ο Ράτο, ο οποίος υπήρξε εκτός των άλλων και επικεφαλής της τράπεζας Bankia, είναι ύποπτος για απάτη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υποθέσιες.  Οδηγήθηκε στη φυλακή ενώ έχει ήδη εκδιωχθεί από το Λαϊκό Κόμμα. Πίσω από τα σίδερα βρίσκεται από το 2014, και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της ίδιας κυβέρνησης Αθνάρ, ο Ζομ Ματάς, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για κατάχρηση εξουσίας.
Ο ίδιος ο Αθνάρ, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στους προαναφερόμενους 11, θεωρείται ύποπτος από την δικαιοσύνη ότι επωφελήθηκε ενός μαύρου ταμείου που διέθετε το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ 1990 – 1996 για το ποσό των 782.695.ευρώ.
Οκτώ άλλοι υπουργοί κατηγορούνται ότι έκαναν το ίδιο:
ο Φεντερίκο Τρίγιο, υπουργός Άμυνας,
ο Μιγκουέλ Αριάς Γκανιέτε, υπουργός Γεωργίας και νυν Επίτροπος στην Κομισιόν για το κλίμα και την ενέργεια
ο Ανχέλ Αθέμπες, υπουργός Δικαιοσύνης
η Άνα ντε Παλάθιο, υπουργός Εξωτερικών, νυν δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι,
ο Χαβιέ Αρένας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αθνάρ
ο Φραντσίσκο Αλβαρεζ Κάσκος, υπουργός, αντιπρόεδρος και ΓΓ του Λαϊκού Κόμματος
ο Κριστόμπαλ Μοντόρο, υπουργός Κατοικίας, και σήμερα είναι πάντα στην ίδια θέση
η Πιλάρ ντε Καστίγιο, υπουργός Παιδείας και νυν ευρωβουλευτής
Και δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τον νυν Ισπανό πρωθυπουργό, τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πέρασε από αρκετά υπουργεία επί πρωθυπουργός Αθνάρ, ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και θεωρείται ύποπτος ότι «έβαλε στην τσέπι» περίπου 1,56 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 1990 – 2001.
Η συσώρρευση τόσων σκανδάλων και τόσων δικαστικών υποθέσεων εξηγεί, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, τις πολύ άσχημες δημοσκοπήσεις για το Λαϊκό Κόμμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, μετά από τα μέτρια αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ανδαλουσία στις 22 Μαρτίιου. Εξηγεί, επίσης χωρίς αμφιβολία, και την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών όπως το νέο κεντροδεξιό κόμματα Ciudadanos και το αριστερό κόμμα Podemos.
Πηγή :  Πηγή: Le Monde

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...