18 Απρ 2015

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ

Με τίτλο «Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο» θα γίνει στην Αθήνα από 20 ως 22 Απριλίου (Δευτέρα-Τετάρτη) ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που οργανώνεται από το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο και από το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίων Νομισματικών Σπουδών του Σίδνεϊ.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στην «Αίθουσα των Εσπερίδων» του Ιλίου Μελάθρου Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12 (κτίριο που κατασκεύασε ο Ερνέστος Τσίλερ και που διέμενε ο Ερρίκος Σλήμαν, στο κέντρο της Αθήνας).

Στο σημαντικό αυτό Συνέδριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση “Αρχαία Μεταλλεία Χρυσού και Αργύρου στη Σίφνο: Νέα Δεδομένα”, από τους Ι. Μπασιάκο, Ε. Φιλιππάκη, G. Wagner, Ζ. Παπαδοπούλου και Μ. Γεωργακοπούλου.
Πρόκειται για την επιστημονική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο ‘Δημόκριτος’ και το Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης Γερμανίας, που σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία επανεκκίνησαν, πριν μερικά χρόνια, τις αρχαιομεταλλουργικές έρευνες στο νησί οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1975 και, όπως είναι γνωστό, απέδειξαν ότι πριν χιλιάδες χρόνια η Σίφνος είχε ενεργά χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία, επιβεβαιώνοντας τον Ηρόδοτο, αλλά και τεκμηριώνοντας ότι η παραγωγή αργύρου, στον Άη Σώστη, στον Άγιο Σιλίβεστρο, στον Κάψαλο και αλλού είχε αρχίσει πολύ πιο πριν, δηλαδή από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Όπως πληροφορηθήκαμε, ανάμεσα στα νέα δεδομένα το πιο σημαντικό είναι ότι, στην παράκτια θέση ‘Μέλισσα’, βορειότερα από τη Φασσολού, εντοπίστηκε μια ακόμη υπόγεια στοά, η οποία, με βάση τις νέες αναλυτικές και τεχνολογικές μελέτες και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι είναι μια αρχαία μεταλλευτική σήραγγα για εξόρυξη χρυσού, δηλαδή πρόκειται για την ανακάλυψη ενός ακόμη αρχαίου μεταλλείου χρυσού στο νησί!
Καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό της νέας στοάς είχε ο συντοπίτης μας κ. Φώτης Ατσόνιος με τη συνεργασία του ακούραστου φύλακα αρχαιοτήτων κ. Αποστόλη Ι. Καράβη. Η σιφναίϊκη φύση φαίνεται πως μας επιφυλάσσει καινούριες εκπλήξεις, όχι μόνο καλοδεχούμενες για τον τόπο, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικές για τη διεθνή κοινότητα των ειδικών.
Περιμένουμε τα νεότερα με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν.           


ΣΙΦΝΑΪΚΟ ΦΩΣ: Ευχαριστούμε για τη σχετική ενημέρωση τον αγαπητό συμπατριώτη μας, Γιάννη Ν. Σανάκη.
Πηγή :http://www.sifnaiko-fos.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...