29 Απρ 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ

Σας ενημερώνουμε ότι το κλιμάκιο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ επισκέπτεται τη Σέριφο μία φορά το μήνα. Η υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες. Οι συνεδρίες με την ψυχολόγο και τον ψυχίατρο είναι δωρεάν. Για ραντεβού απευθύνεστε στη γραμματεία της Μονάδας στο τηλ. 22840 22011.

Η  Κινητή Μονάδα Ψυχικής  Υγείας Δυτικών Κυκλάδων, δημιουργήθηκε  από την «Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας» (ΕΠΑΨΥ), έναν   επιστημονικό,  κοινωφελή, μη κυβερνητικό  οργανισμό . Είναι η δεύτερη  Μονάδα που ίδρυσε  η  εταιρεία σε αυτή την νησιωτική περιοχή της χώρας μας , μετά  από αυτήν των Β.Α Κυκλάδων με έδρα τη Πάρο.
Η Μονάδα μας παρέχει  δωρεάν κοινοτικές υπηρεσίες στο χώρο της ψυχικής υγείας , που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας  με την υποστήριξη του Α’ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας (Α’ Πε.Σ.Υ.Π.)  Νοτίου Αιγαίου.
Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από διάφορες ειδικότητες επαγγελματιών στην ψυχική υγεία.

Κυριότεροι σκοποί της Μονάδας είναι :
  • Να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.
  • Να παρέμβουμε σε περιπτώσεις κρίσης ή υποτροπής της ασθένειας.
  • Να παρακολουθούμε τους ασθενείς σε τακτά χρονικά διαστήματα και αν κρίνεται αναγκαίο  να τους χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Να  τους φέρουμε σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
  • Να  βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους ασθενείς  στις πρακτικές  τους  ανάγκες και προβλήματα.
  • Να φέρουμε κοντά τα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος, με στόχο  την καλύτερη επικοινωνία τους.
  • Να ενημερώσουμε για τα κατά καιρούς προσφερόμενα προγράμματα κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση για  ανέργους.

Ιδιαίτερη έμφαση  δίνουμε  σε αυτό που ονομάζεται   υπεύθυνη ενημέρωση για την ψυχική ασθένεια.


Η  σωστή ενημέρωση  βοηθά  στο να καταρριφθούν  οι  μύθοι   και  οι  προκαταλήψεις για την ασθένεια, το στίγμα που πληγώνει … 
Η καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των ψυχικά ασθενών, βοηθά στην οικοδόμηση μίας θετικής εικόνας για αυτούς αλλά   και στην αποδοχή τους από την κοινωνία.
Αποδέκτες της ενημέρωσής  μας  θα είναι ενδεικτικά  σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικοί, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί σύλλογοι, επαγγελματίες υγείας και οργανωμένες ομάδες. Τα προγράμματά μας θα περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, σεμινάρια και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο.
Τέλος, θα οργανώσουμε ένα υποστηρικτικό σύστημα για άτομα που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας, με τη βοήθεια  εθελοντών της τοπικής κοινωνίας. Οι υπηρεσίες διαγνωστικής εκτίμησης και θεραπείας παρέχονται στην έδρα μας, καθώς και σε διαθέσιμους χώρους της κοινότητας, όπως σε κέντρα υγείας, αγροτικά και δημοτικά ιατρεία, κοινοτικά καταστήματα, σχολεία ή σε άλλους χώρους που διατίθενται στην Κινητή Μονάδα για χρήση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων δραστηριοποιείται στην Κέα, Kύθνο, Σέριφο,

Σίφνο, Κίμωλο και Μήλο και έχει έδρα τον Τριοβάσαλο της Μήλου.


Απευθυνόμαστε σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και στον ευρύτερο πληθυσμό.
Στελεχωνόμαστε από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιατρικούς νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, επισκέπτες υγείας, προσωπικόδιοίκησης και εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες
Συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς συλλόγους, τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας.

Εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής ενός φιλόδοξου προγράμματος που χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Το πρόγραμμα αυτό φέρει την ονομασία «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» πού αφενός μεν προβλέπει την επανένταξη στην κοινότητα ασθενών που νοσηλεύονται στα διάφορα ψυχιατρεία της χώρας μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας κατάλληλων δομών στέγασης και αποκατάστασης και αφετέρου αναπτύσσει μονάδες ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Συγκεκριμένα, η Μονάδα έχει ενταχθεί σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και στη συνέχεια από τον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους
Αυτή η αλλαγή βασίζεται στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πασχόντων και στη δυνατότητα εφαρμογής σύγχρονων παρεμβάσεων και τεχνικών.
Στόχος μας είναι η φροντίδα στο επίπεδο της κοινότητας και όχι στα ιδρύματα. Αυτό αποτελεί ένα νέο μοντέλο περίθαλψης στην ψυχική υγεία, που στην Ελλάδα ξεκίνησε με τον όρο «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση».
Η Μονάδα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, διαγνωστικής εκτίμησης και θεραπείας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του ατόμου και της οικογένειάς του όπως και την άμεση παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσης. Απευθύνεται στους κατοίκους των γεωγραφικά απομακρυσμένων περιοχών (νησιωτικές, ορεινές περιοχές).

Υλοποιούμε προγράμματα αγωγής της κοινότητας, δράσεις για την ενημέρωση και επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια και δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο.
Ενεργοποιούμαστε στα σχολεία και συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς και γονείς για θέματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, εφαρμόζουμε προγράμματα αξιολόγησης, συμβουλευτικής και υποστήριξης σε παιδιά  με στόχο την καλύτερη σχολική επίδοση και εξέλιξής τους.
 Αναπτύσσουμε δράσεις ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης και παρέχουμε πληροφορίες έτσι ώστε να ωφεληθούν οι ομάδες από τους φορείς πρόνοιας, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, καθώς και από τις εθελοντικές οργανώσεις.
Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους ψυχικά πάσχοντες μέσα από διαδικασίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τα προσφερόμενα προγράμματα κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση.
 
Καρόδρομος, Μήλος
Τ.Κ.: 84800
Τηλ.: 22870 28116-7, Fax: 22870 28118
Επ. Υπεύθυνος: Παντελίδου Στέλλα
Συντονιστής: Πούλιος Αντώνης
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...