ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Εκλεψε πάλι την παράσταση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με δύο ατάκες που τώρα έγιναν γνωστές. «Νέου τύπου πραξικόπημα, όχι με τα τανκς όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές! Εγραψε! Η φράση περιλαμβάνεται σε δεκάλεπτο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στην άλλη άκρη της Γης, στην Αυστραλία, με αφορμή συγκέντρωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα την Τετάρτη.Τη δεύτερη ατάκα ο υπουργός Οικονομικών την είπε στα τέλη Μαρτίου, αλλά εμείς τη μάθαμε τώρα που κυκλοφόρησε το «Φιλοζοφί Μαγκαζίν», ένα γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό. «Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Oταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ, αν θα πρέπει να αποδεχτούμε πρόσθετη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα». Αυτό είχε πει ο Γ. Βαρουφάκης συζητώντας με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Ελστερ.
«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Γ. Βαρουφάκης τις δήθεν «διαχειρίσιμες» συνέπειες μιας εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ. «Οποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει τι θα συνέβαινε την ημέρα που θα μας έσπρωχναν στον γκρεμό, λέει ανοησίες...» διακήρυξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Εχει απόλυτο δίκιο.
Οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ - ή τουλάχιστον αυτό υποκρίνονται. Κάτι τέτοιο «δεν θα είναι απλώς φρικτό για την Ελλάδα» δήλωσε ο Τζέισον Φέρμαν, επικεφαλής του σώματος οικονομικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Θα είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, τον οποίον δεν θέλουμε να αναλάβουμε... Δεν πιστεύω πως είναι ένα πείραμα που θέλουμε να κάνουμε» πρόσθεσε ο Τζ. Φέρμαν. «Ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση με προσοχή» συνέχισε.
Ακρως ενδιαφέρον το άρθρο του φιλέλληνα, προοδευτικού οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την Τρίτη. Αν οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις μισθών γίνονταν στις ΗΠΑ, αυτό θα συνεπέφερε περικοπές ύψους... 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολόγισε! Κάθε χρόνο! Οσο για την πρόσθετη λιτότητα που απαιτούσαν οι δανειστές πριν από τις εκλογές, αυτές θα συρρίκνωναν την οικονομία κατά 8% επιπλέον, ενώ θα έσπρωχναν την ανεργία στο 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έγραψε στο άρθρο του ο Κρούγκμαν.
«Ατελείωτο εφιάλτη» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος την κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στη χώρα μας, λόγω των στραγγαλιστικών πιέσεων των δανειστών. Κατά παράδοξο τρόπο όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι «πιο αισιόδοξος» μετά τη συνομιλία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η αλήθεια είναι ότι η Μέρκελ διακήρυξε πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα» για να μη βρεθεί η Ελλάδα δίχως χρήματα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία, η τριετής συμφωνία.
Γερμανία - Ελλάδα θα αναμετρηθούν στη «μητέρα των μαχών» τον Ιούνιο, όπως δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι. Οπως πάνε τα πράγματα μέχρι τώρα, η σύγκρουση αυτή δεν μπορεί να έχει παρά μία και μόνη έκβαση - υπέρ της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πολλά, αλλά κάνει ελάχιστα. Τίποτα μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι θα συγκρουστεί με το Βερολίνο.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου