21 Απρ 2015

Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με συμμετοχή των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Η τουριστική ανάπτυξη των νησιών, τα προβλήματα από την αύξηση ροής μεταναστών και προσφύγων, καθώς και ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν οι δήμοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (7- 9 Μαΐου Χαλκιδική) με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».
Κατά την έναρξη της προσυνεδριακής εκδήλωσης ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ βγαίνει «σοφότερη» από την διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου η οποία ολοκληρώνεται μεθαύριο, 22 Απριλίου, στο Λουτράκι. Όπως υπογράμμισε στις προσυνεδριακές συναντήσεις που έγιναν καταγράφηκαν τόσο τα θεματικά ζητήματα, όσο και τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές.
Κατά την έναρξη των εργασιών μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Σπύρος Γαληνός πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου: Η πραγματικότητα για το προσφυγικό δεν είναι όπως την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ
Στο ζήτημα της αύξησης της ροής προσφύγων και μεταναστών αναφέρθηκε ο  Σπύρος Γαληνός δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος της ΠΕΔ  Β. Αιγαίου σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν είναι όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ. «Δεν είμαστε σε κατάσταση εισβολής δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Έχουμε υποδομές και καταβάλλουμε προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί», ενώ συμπλήρωσε πως το θέμα των μεταναστευτικών ροών είναι και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε πολλές περιπτώσεις η λύση των προβλημάτων μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη μέσω της Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο κ. Γαληνός,  ωστόσο συχνά τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεμένα λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων. «Είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατική νοοτροπία που είναι εμποτισμένη στο DNA μας. Δεν πρέπει να εστιαζόμαστε μόνο στα προβλήματα αλλά και στη λύση τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ και συμπλήρωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι μπροστάρης».
Φώτης Χατζηδιάκος, πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Φλέγον θέμα το μεταναστευτικό –ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη νησιωτική ανάπτυξη  
Ο Φώτης Χατζηδιάκος δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναφερόμενος στο μεταναστευτικού σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο εντείνεται σε περιπτώσεις μικρών νησιών. «Είναι ανάγκη να δούμε το πρόβλημα χωρίς παρωπίδες», σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι  τα μικρά νησιά από το 2008 αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με τις ροές των μεταναστών. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε σημερινό συμβάν όπου βούλιαξε πλοιάριο μπροστά στα γραφεία της περιφέρειας στη Ρόδο.  Ο Φώτης Χατζηδιάκος επισήμανε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι έχουμε  έλληνα επίτροπο στον τομέα της μετανάστευσης και σημείωσε ότι «κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επιτέλους  να περιφρουρηθούν τα σύνορά μας» για να καταλήξει ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με παροχές βοήθειας και φαρμάκων».
Χριστίνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ανάγκη να προσληφθούν συνοριοφύλακες
Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του ΠΔ 285 για να αποκτήσουν τα νησιά συνοριοφύλακες υπογράμμισε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου. Επιπλέον επισήμανε ότι είναι αναγκαίο  να υπάρξει κατ’ εξαίρεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να παράσχει τις υπηρεσίες του για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλημάτων των μεταναστευτικών εισροών
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» τόνισε ότι αυτό είχε σχεδιαστεί για την κεντρική και ορεινή Ελλάδα και όχι για τα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν τα νησιά να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι δήμοι. Υπάρχει ανάγκη νέου μοντέλου ανάπτυξης για τα νησιά» σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει α αναπτυχθεί ένα μοντέλο εξειδίκευσης μέσω και του νέου ΕΣΠΑ. Αναφερόμενη στον τουρισμό υποστήριξε ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την πολιτιστική ταυτότητα κάθε νησιού και τις ιδιαιτερότητες του πρωτογενή τομέα και του περιβάλλοντος του. Για τον αθλητισμό επισήμανε ότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
Ιούλιος Συναδινός, γενικός γραμματέας Αθλητισμού:  Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων
Την ανάγκη να κρατηθούν ανοικτοί οι αθλητικοί χώροι των δήμων τόνισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα απλοποιηθούν  οι προδιαγραφές για την αδειοδότηση με κατηγοριοποίησή τους  – και μετά από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση –  σε περιφερειακού, δημοτικού και τοπικού επιπέδου.
Ο κ. Συναδινός σημείωσε ότι το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις υποδομές καθώς και ότι αυτό μπορεί να γίνει με παρεμβάσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ωστόσο όπως ανέφερε το φετινό ΠΔΕ για τον αθλητισμό σε όλους τους δήμους ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ και αυτό είναι κατανεμημένο σε μόλις εννέα νομούς της χώρας.
Επισήμανε ότι έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί θα προχωρήσουν, αλλά  θα επανεξεταστούν τα υπόλοιπα, αφού πρώτα συγκεντρωθούν τα προβλήματα από όλη τη χώρα και επανεκτιμηθούν οι ανάγκες.
Γερ. Δαμουλάκης: υποδομές, αξιόπιστες υπηρεσίες και προωθητικές ενέργειες, οι προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη
Το τρίπτυχο ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών, αξιόπιστων υπηρεσιών, καθώς και προωθητικών ενεργειών για τον τουρισμό, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί αναφορικά με την προβολή αφορούν:
  • Διαμόρφωση στρατηγικής για προβολή και δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον τουρισμό 2015-2019
  • Ενίσχυση του τουρισμού μέσω της ανάδειξης των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • Προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού με διασφάλιση της ποιότητας σε υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες
  • Τουρισμός 365 μέρες το χρόνο σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής
  • Εμπλουτισμός του κλασσικού τουριστικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα», με υπηρεσίες όπως: ευεξία, πολυτέλεια, τοπική γαστρονομία, με σκοπό την αναβάθμιση των κλασσικών καλοκαιρινών διακοπών
  • Ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με άμεση σύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού, δημιουργία κινήτρων και μέσων για τουριστική εκπαίδευση των εμπλεκομένων με τον τουρισμό και περαιτέρω εκσυγχρονισμό και απλούστευση της νομοθεσίας και των διαδικασιών.
Αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή για την επίτευξη αυτών των στόχων ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: σύσταση  Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής σε κάθε Δήμο, την  καθιέρωση αντιδημάρχου Τουρισμού για τους αμιγώς τουριστικούς ΟΤΑ, στελέχωση των γραφείων τουριστικών πληροφοριών και υπηρεσιών που αφορούν τον τουρισμό, δημιουργία Δικτύων με σκοπό την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω των κοινών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Δήμων, εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου προβολής και προώθησης  που θα περιλαμβάνει την χρήση εξειδικευμένων τεχνικών marketing mix και πρωτότυπων και σύγχρονων μεθόδων προβολής συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εφαρμογών, δημιουργία brand name και κωδικοποίηση του τουριστικού προϊόντος της κάθε περιοχής.
Ειδικά για τον Θαλάσσιο Τουρισμό αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των λιμένων, την μείωση γραφειοκρατίας για την δημιουργία βασικών υποδομών, τη δυνατότητα δαπάνης για τουριστική προβολή και πρόσληψη προσωπικού από τα Λιμενικά Ταμεία, τη δυνατότητα των Δήμων να είναι οι φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης των χερσαίων ζωνών των λιμανιών.
Σε ό,τι αφορά τον Ιαματικό Τουρισμό, σε συνεργασία  με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και την εκμετάλλευση αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο Τουρισμός Πόλεων θα πρέπει να είναι εστιασμένος κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (CITY BREAK).
 Μ. Αγγελόπουλος: Οι προτεραιότητες της νησιωτικής πολιτικής
Στη στρατηγική και τις προτεραιότητες, που πρέπει να ακολουθηθούν  στον τομέα της Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη επέκτασης ή προσαρμογής των διευρωπαϊκών Δικτύων στα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του «μεταφορικού ισοδύναμου». Καθιέρωση ειδικού καθεστώτος στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών Ταμείων της Ε.Ε για τις νησιωτικές περιοχές, ειδικού  καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, ειδικού φορολογικού καθεστώτος  και μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.α.
Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος « η ανάγκη υποστήριξης ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης για τα νησιά γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής».
Πρόσθεσε δε ότι, είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση καινοτόμων λύσεων σε βασικά ζητήματα της νησιωτικότητας, με την κατάλληλη πολιτική για τη συνοχή και με συγχρηματοδότηση, ενώ χαρακτήρισε σημαντική πτυχή και την τόνωση των επιχειρηματικών ευκαιριών, με τη δημιουργία ενός δικτύου γνώσης των νησιών.
Τέλος σημείωσε ότι η ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων για τα νησιά τόσο ενέργειας όσο και μεταφορών, προϋποθέτει την έγκριση από την Επιτροπή κρατικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.
Γ. Λυμπέρης : Αποκέντρωση στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού με ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στην ανάγκη αποκέντρωσης και ισόρροπης ανάπτυξης της Περιφέρειας στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, με ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής  Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, όπως είπε, «οι αυτοδιοίκητικοί φορείς να συντονίσουν τις δυνάμεις του προς μια κατεύθυνση, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους». «Η κεντρική εξουσία εδώ θα έπρεπε να δίνει τις κατευθύνσεις, να  θέτει προτεραιότητες και να αφήνει ελευθερία κινήσεων χωρίς καταναγκασμούς» σημείωσε, τονίζοντας πως «η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η δυνατότητα περιφερειακού σχεδιασμού».
Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα σημεία παρεμβάσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων :
-Την ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος και για διαφορετικό μοντέλο πολιτιστικής πολιτικής, κάτι που συνεπάγεται την «αλλαγή των δομών, των κανόνων λειτουργίας, των δρώντων και των ρόλων.
-Την αξιολόγηση πολιτισμικών πόρων και την ανάγκη αναδιανομής του πολιτισμικού κεφαλαίου. «Σταθερός προσανατολισμός και στόχος θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της πολιτισμικής ανισότητας,ώστε να μην  απολεσθεί μεγάλο μέρος του κοινωνικού  και πολιτισμικού  κεφαλαίου» όπως σημείωσε.
-Τις εναλλακτικές δικτυώσεις και καινοτόμες πολιτικές με ιδιαίτερη έμφαση στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Αναφορικά με τον τομέα του αθλητισμού, με δεδομένο ότι οι Ο.Τ.Α. υλοποιούν προγράμματα  που σχετίζονται όχι μόνο με την οργάνωση και τη διοίκηση των τοπικών αθλητικών θεμάτων αλλά και με θέματα γενικότερου αθλητικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών, τη μέγιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη του εθελοντισμού και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.
Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και εισροής εσόδων για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές και σε λειτουργία.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...