27 Απρ 2015

Διαφύλαξη και ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων

Παρουσίαση παραδοσιακών Συριανών επαγγελμάτων, ως προτεινόμενες ενότητες τοπικής εμβέλειας για το νέο σχολικό έτος, στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Σύρου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες, σε εκπροσώπους του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Βασιλιάδη, Συντονιστή Έργου για τους Δήμους Ν. Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, επιχειρείται η αναβίωση, αλλά και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Συριανής κουλτούρας, μέσω της ένταξής τους στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Γι’αυτό το λόγο, έγινε αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου ειδικότητες, όπως η ξυλοναυπηγική και η λουκουμοποιία, αλλά και γνώσεις για τη δεσπόζουσα νεοκλασική αρχιτεκτονική του νησιού, να ενταχθούν στα προγράμματα τοπικής εμβέλειας των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της Σύρου.

«Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας» 

Το Σάββατο 25 Απριλίου, ο κ. Μάκης Μαυρίκος υποδέχτηκε στο χώρο του Ταρσανά τους εκπροσώπους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, κ. Θωμαή Μενδρινού, προκειμένου να παρουσιαστεί το έργο, ιστορικό και σύγχρονο, του Ταρσανά, για το προτεινόμενο πρόγραμμα τοπικής εμβέλειας

«Παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη».

Κατά την έναρξη της παρουσίασης, η κ. Μενδρινού τόνισε, πως «ως δήμος, θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου», με τον κ. Βασιλειάδη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προσθέτει, ότι «τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης δίνουν κάποιες κατευθύνσεις και μια βοήθεια στους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, πάνω σε ό,τι καινούριο υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το παρελθόν μας.

 Τα τοπικά προγράμματα, αναδεικνύουν τον πλούτο της πατρίδας, όσον αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν και στο τι μπορεί να δώσει η χώρα μας στο μέλλον σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ένας στόχος, τον οποίο πρέπει να πετύχουμε και θα τον πετύχουμε, αν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια και νομίζω ότι θα καθιερωθεί σαν τοπικό πρόγραμμα». Την ίδια ημέρα, η πρόεδρος της Επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επισκέφτηκαν το Εργαστήριο «Κορρέ», όπου ο λουκουμοποιός, κ. Γιάννης Βαμβακούσης, παρουσίασε την παραδοσιακή τέχνη της παρασκευής λουκουμιών και άλλων παραδοσιακών Συριανών γλυκών.

Θετικές εντυπώσεις από την παρουσίαση των προγραμμάτων

 Την επομένη, Κυριακή 16 Απριλίου, η αντιπροσωπεία βρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχειακό Μέγαρο, όπου ο αρχιτέκτων, κ. Γιάννης Γιάννακας και ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, προσφάτως βραβευμένος με το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra, προχώρησαν στην παρουσίαση του προγράμματος «Νεοκλασικός πλούτος της Σύρου». Κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων, ο κ. Βασιλειάδης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τη Δημοτική Αρχή και την κ. Μενδρινού για τη συνεργασία, υπογράμμισε, ότι «θέλουμε να συνεχιστούν τα προγράμματα και την επόμενη χρονιά.

 Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η πολιτεία να πάρει μια πολύ γενναία απόφαση, συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Για να πιέσουμε, όμως, την πολιτεία, πρέπει να αποδείξουμε ότι κάνουμε πάρα πολύ καλή δουλειά. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, ωστόσο, πρέπει να μιλήσει και ο κόσμος. Γεγονός που σημαίνει, πως θα πρέπει ότι και η Δημοτική Αρχή, μαζί με τον κόσμο να πιέσουν και από τη δική τους πλευρά να πιέσουν την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να μη σταματήσει αυτό το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτά που θα μεταφέρω στο Υπουργείο στην Αθήνα είναι πάρα πολύ θετικά. Θέλω να το συνεχίσετε, θέλω να σταθείτε δίπλα στον κόσμο και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος, η απόφαση, όποιες κι αν είναι οι πιέσεις, όποια κι αν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, θα είναι υπέρ των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, καθώς πρόκειται για έναν πυλώνα, όχι μόνο πνευματικής εξέλιξης των κατοίκων ενός τόπου, αλλά είναι και ένας πυλώνας κοινωνικοποίησης. Βρίσκεται ο κόσμος μεταξύ του, ανταλλάσσει απόψεις, προχωρά λίγο παραπέρα, ξεπερνώντας και πάρα πολλά στερεότυπα».

 Με τη σειρά της, η κ. Μενδρινού σημείωσε, πως «σκοπός της ένταξης των προγραμμάτων τοπικής εμβέλειας μέσω της Δια Βίου Μάθησης, με τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, είναι τόσο η διαφύλαξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων του νησιού μας, όσο και η ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Σύρος. Επίσης, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας του προγράμματος των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, δεδομένου ότι η δια βίου μάθηση, η εκπαίδευση των ενηλίκων, έχει εξελιχθεί σε θεσμό της κοινωνίας μας».

 Πηγή : www.koinignomi.g

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...