10 Ιουν 2015

Κοινωνικό Ραδιόφωνο στο αυτοδιαχειριζόμενο Μεταδεύτερο: Ένας πνεύμονας αλληλεγγύης στην ανθρωπιστική κρίση

kr0
Το Κοινωνικό Ραδιόφωνο είναι μια ζώνη εκπομπών που μεταδίδονται καθημερινά από τις 16.00 ως τις 17.00 στο αυτοδιαχειριζόμενο Μεταδεύτερο. Στο Κοινωνικό Ραδιόφωνο, πρωτοβουλίες πολιτών, κοινωνικά ιατρεία, κέντρα απεξάρτησης, δομές αλληλεγγύης, οργανώσεις για την ποιότητα ζωής, παρουσιάζουν μέσω των εκπομπών τους το έργο τους και τη μάχη τους ενάντια στην κρίση.
Φωτογραφίες: Νίκος Μαρκόπουλος
Μερικοί από τους συμμετέχοντες στη ζώνη Κοινωνικού Ραδιοφώνου είναι  το ΚΕΘΕΑ, με σχεδόν όλα τα προγράμματα του, οι Συλλογικές Δράσεις Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ, η PRAKSIS , το Δίκτυο Αστέγων, το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, η ACT UP , το «Τεχνοδρομώ», το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, το Κέντρο ζωής, το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, ο ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών), η Fair Planet, οι Ορίζοντες Γεγονότων, ενώ o Περικλής Κοροβέσης φιλοξενεί τακτικά κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες.
Στο Μεταδεύτερο τις κοινωνικές αυτές ομάδες  δεν τις βάζουμε κάτω από κόμματα ούτε κάτω από διαφημίσεις. Δεν είναι πιο πάνω ούτε πιο κάτω από μας . Είμαστε ο ένας δίπλα στο άλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αληθινές αξίες ζωής όπως η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Άλλωστε, και εμείς είμαστε ένα εθελοντικό αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα που λέει ΟΧΙ στον καταδικασμένο και εκφυλισμένο καταναγκασμό της οικονομικής αμνησίας, τασσόμενοι απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού.
Η ιδέα θεμελιώθηκε από το γεγονός ότι το μικρόφωνο πέραν των άλλων έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά, τοποθετώντας μέγα λίθο στο θέμα της επανένταξης απέναντι σε μια κοινωνία που μέσω των στερεοτύπων και των προκαταλήψεών της προάγει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μπροστά στο μικρόφωνο ξεπερνάς φόβους, ντροπές και ανασφάλειες, παίρνοντας θέση για πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου. Ιδιαίτερα ικανοποιητικό είναι το γεγονός ότι παιδιά κυρίως από προγράμματα απεξάρτησης βρίσκονται ήδη σε διαδικασία σπουδών με αντικείμενο την ηχοληψία και την δημοσιογραφία. Τη συγκεκριμένη περίοδο,  βρισκόμαστε όλοι μαζί για τη διοργάνωση μιας δράσης κοινωνικού-πολιτισμικού χαρακτήρα. Πιστεύουμε πως κοινωνία και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και για αυτό προσπαθούμε  να προασπίσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Για όλους εμάς, το Κοινωνικό Ραδιόφωνο είναι ένας πνεύμονας αλληλεγγύης στην ανθρωπιστική κρίση, γεγονός που, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, επιβεβαιώνουν και οι συμμετέχοντες σε αυτή τη ζώνη:
Δρόμοι Ζωής
koirad«Το Κοινωνικό Ραδιόφωνο για  τους Δρόμους Ζωής είναι ένα σημαντικό βήμα επικοινωνίας και έκφρασης των εθελοντών μας. Ένα κανάλι που ενημερώνει για τις δράσεις, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς μας ,μεταφέροντας τη φωνή μας στα ευαίσθητα αυτιά των ακροατών του. Φέρνει κοντά δυναμικές Οργανώσεις και ανοίγει δρόμους για  κοινές δράσεις Αλληλεγγύης και Μοιράσματος. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ!»
Συλλογικές Δράσεις Αλληλεγγύης 18 ΑΝΩ
ko5«Άραγε υπάρχει τρόπος να προβάλεις τον εαυτό σου, το  πιο εγωκεντρικό σου κομμάτι, και όλο αυτό με απόλυτα υγιή τρόπο; Οι Κοινωνικές δράσεις του 18 ξεκίνησαν πριν από δυόμιση χρόνια με αυτό το σκοπό. Να μπορέσουμε να προβάλουμε το εγώ μας, μέσα από τη συνεργασία και την  αλληλεγγύη, με σκοπό να βοηθήσουμε εμάς. Να βοηθήσουμε, όπου χρειάζεται η φωνή μας. Να αλλάξουμε το Εγώ σε Εμείς. Έτσι, εδώ και έξι μήνες, ήρθε το ραδιόφωνο του Μεταδεύτερου και η κοινωνική του ζώνη για να δώσει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια σ” αυτή τη φωνή και με απόλυτη ελευθερία να εκφράσουμε και να μοιραστούμε απόψεις, να καλέσουμε και να μιλήσουμε με σημαντικούς ανθρώπους, να ακουστούμε πέρα από το καβούκι μας, λέγοντας πράγματα που το καθιερωμένο ραδιόφωνο δεν συνηθίζει να λέει. Άλλωστε, και χωρίς όλα αυτά, μόνο οι στιγμές που διαλέγουμε μουσική και  τη μοιραζόμαστε με ανθρώπους έξω έχει τόσο μεγάλη ελευθερία, επικοινωνία, αλήθεια και καθαρότητα πνεύματος που δεν ανταλλάσσεται με κανενός είδους εξάρτηση.»
Κέντρο Ζωής
«Το κοινωνικό ραδιόφωνο δίνει φωνή σε κάτι σημαντικό: όλους εκείνους που θεωρούν ότι ο προσωπικός τους μικρόκοσμος και ο κοινωνικός μακρόκοσμος είναι οι δύο αλληλένδετες όψεις της ζωής.»
Τεχνοδρομώ
ko6
«Το “Τεχνοδρομώ”  είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε με σκοπό την επαφή μας με αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω της τέχνης του θεάτρου και κατ’ επέκταση όλων των τεχνών που εμπλέκονται σ’ αυτό (χορός, μουσική, εικαστικά κλπ.).Το “Τεχνοδρομώ” με τις δράσεις του επιχειρεί κάθε φορά να συνδέσει στην θεατρική πράξη άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάνοντας τους ίδιους δρώντα πρόσωπα. Γιατί η θεατρική πράξη σαν διαδικασία ενεργοποιεί τον ανθρώπινο ψυχισμό και λειτουργεί λυτρωτικά. Παράλληλα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις σε ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων, σε φεστιβάλ στηρίζοντας μεταναστευτικές και άλλες ευάλωτες ομάδες. Τέλος, στηρίζουμε για τέταρτο χρόνο με μαθήματα την θεατρική ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Tον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών του Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των οροθετικών, το “Τεχνοδρομώ” δημιούργησε μια θεατρική ομάδα κρατουμένων που τα τρία χρόνια της λειτουργίας της ανεβάζει παραστάσεις εντός της φυλακής. Στην 15μερη εκπομπή του στην Κοινωνική Ζώνη του metadeftero.gr, με παρουσιαστές τον Γιάννη Νικολόπουλο και τον Τσιμάρα Τζανάτο, μέσω του μεγεθυντικού φακού του θεάτρου, το “Τεχνοδρομώ” φανερώνει κοινωνικά συσκοτισμένα θέματα που κατά κανόνα αντιμετωπίζονται ως αόρατα στο κοινωνικό πεδίο.»
Fair Planet
_MG_0624
«Με αφορμή την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε, αναπτύχθηκαν νέες κοινωνικές σχέσεις των πολιτών πάνω σε αξίες ξεχασμένες από τον καιρό της οικονομικής ευημερίας. Η χρόνια διαπάλη βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο μεταξύ της συμμετοχικότητας, της δράσης, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, που είναι δείκτες κοινωνικής συνειδητοποίησης και χειραφέτησης των πολιτών, ενάντια στην αδιαφορία, την αναλγησία, τη διαφθορά, την αδικία, την ανισότητα και την απληστία του κέρδους. Οι πολίτες μας φαίνεται ότι άρχισαν να αυτοοργανώνονται σε κοινωνικό επίπεδο, ανοίγοντας δρόμο στη δράση, στη φαντασία και στις συλλογικές πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι η ενεργός συμμετοχή και δράση των πολιτών, είναι πηγή δύναμης και αντίστασης για έναν καλύτερο κόσμο ιδίως όταν η έννοια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης ταυτίζεται με την ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό που μόνο τότε προσδίδουν νόημα και περιεχόμενο στις πανανθρώπινες αξίες. Μέσα σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται σήμερα, δεν μπορούσε να μην υπήρχε η πρωτοβουλία της αυτοδιαχειριζόμενης συλλογικότητας του ΜεταΔεύτερου, ως “ένα άλλο” ραδιόφωνο, ανοικτό, αδέσμευτο, που προβάλλει τον πολιτισμό, τις κοινωνικές και αξιακές αναζητήσεις. Κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να το είχαμε εφεύρει. Η Fair Planet ευχαριστεί το Μεταδεύτερο για την πρόσκληση συνεργασίας και έχει ήδη λάβει μέρος σε τρεις ραδιοφωνικές εκπομπές με συνεντεύξεις μελών της προκειμένου να παρουσιάσουν τον χαρακτήρα και τις δράσεις της οργάνωσης εντός και έκτος Ελλάδας.» (Γιώργος Καλλιαμπέτσος, επικεφαλής της Fair Planet)
Ανοικτό σχολείο Μεταναστών Πειραιά
???????????????????????????????
«Μέσα στην καρδιά αυτής της πόλης και μόλις ένα βήμα από εκεί όπου τα κοινωνικά προβλήματα μεγεθύνονται και κακοφορμίζουν, μέσα στη βουή των αυτοκινήτων και της αυξανόμενης διαρκώς κίνησης, δίπλα από το χαρτοκιβώτιο του άστεγου στο χείλος του πεζοδρομίου, εκεί όπου μικρά παιδιά πλασάρονται ή καταρρακωμένα σου απλώνουν το χέρι, εκεί όπου οι μετανάστες περισσεύουν και «δυσφημίζουν» επικίνδυνα την πόλη ενοχλώντας όλους τους «καλοπροαίρετους» ιστορικούς του μέλλοντος, εκεί λοιπόν είναι που ανθίζει και ένας κήπος παράξενων φωνών-συλλογικοτήτων και δομών αλληλεγγύης, στα ανοιχτά μικρόφωνα του Κοινωνικού Ραδιοφώνου στο Μεταδεύτερο. Είναι ο Νίκος Μαρκόπουλος, η Σωτηρία Πετράκη, η Ράνια Παπαδοπούλου, που μας άνοιξαν διάπλατα την πόρτα του αυτοδιαχειριζόμενου σταθμού προκειμένου το Ανοιχτό μας Σχολείο να έχει τη δική του εκπομπή, φιλοξενώντας πρόσωπα και μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου – επειδή τελικά η Φιλοξενία σαν αρετή μπορεί και να μην είναι τόσο σπάνιο είδος για κάποιους ανθρώπους ακόμα και στους καιρούς που ζούμε. Και αυτή την πρόσκληση την υπερασπίστηκαν με κάθε πιθανό τρόπο όταν δεν είχαν κανέναν απολύτως ενδοιασμό να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους από τον συγκεκριμένο αυτό χώρο (του ραδιοφώνου) με σκοπό να αφοπλίσουν έτσι και την δική μας έκδηλη αμηχανία μπροστά σε αυτό το νέο μας εγχείρημα. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε και έχοντας στο πλευρό μας τους πολύτιμους συνεργάτες του Κοινωνικού Ραδιοφώνου, θέλουμε επιτέλους να περάσουμε τα μικρόφωνα και εμείς με την σειρά μας στους μαθητές και δασκάλους αυτού του Σχολείου, να μοιραστούμε κοινές εμπειρίες ή να σας εκμυστηρευθούμε τους φόβους μας. Θέλουμε να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να μας γίνει επιτέλους γνώση αυτό που πραγματικά μας λείπει… Η συντροφικότητα, η χαρά του να «συνεργώ» με τον διπλανό μου και όχι απλά να του λέω μια «καλημέρα» μέχρι να προσπεράσει και να χαθούμε πάλι στις σκέψεις μας. Μέχρι να μας γίνει συνείδηση το «κανείς χωριστά». Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που μας πλησίασαν και αυτά τα παιδιά του Κοινωνικού Ραδιοφώνου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ένα νέο στοίχημα έχει ήδη κερδηθεί και είναι αυτό της Συμφιλίωσης με τον εαυτό μας σε σχέση με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο! Συντονιστείτε Μαζί μας! Η δικιά μας φωνή είναι η φωνή του «Ανοιχτού μας Σχολείου» στη ζώνη του Κοινωνικού Ραδιοφώνου κάθε δεύτερη Τετάρτη και ώρα 16:00 – 17:00.»
ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS
«Η ACTUP και η ομάδα του διαδικτυακού ραδιοφώνου έχουν πολλά κοινά, από τον τρόπο που έχουν δομηθεί μέχρι τον τρόπο της χρηματοδότησης και της στήριξης της προσπάθειάς τους. Η φωνή, η δύναμη και η δυναμική διεκδίκηση για τα δικαιώματα των οροθετικών και των θυμάτων Trafficking, από την εμφάνιση της ACTUP μέχρι τώρα, έχει πολλά κοινά με τη φωνή, τη δύναμη και τη δυναμική διεκδίκηση της μέχρι τώρα πορείας της κοινωνικής ζώνης του Μεταδεύτερου. Η ελευθερία στην έκφραση, η ελευθερία στην επιλογή και η αλληλεγγύη, είτε με άλλες ομάδες και συλλογικότητες που αποτελούν την κοινωνική ζώνη, είτε με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αποτελούν το πεδίο των δράσεών μας, είναι σταθμός για την ελληνική ραδιοφωνική πραγματικότητα, ειδικά στην εποχή της Κρίσης και του Μνημονίου.»
_MG_0625
Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια
«Με τα παιδιά απο το Μεταδεύτερο και ειδικά απο την εκπομπή «Το όνειρο ενός Σκιάχτρου» συναντηθηκαμε τυχαία, μέσω φίλων και συναγωνιστών από το κίνημα των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης, στο οποίο συμμετέχουμε, με το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια. Λιγοστά τα μέσα τους, όμως  η αγάπη τους και η ομορφιά των ιδεών τους μεγάλες. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανιχνεύεις. Αυτο συνέβη και απο τις δυο πλευρές. Οι εκπρόσωποι του ΦΑΠ πρώτη φορά σε ένα ΜΜΕ και οι Μεταδευτέριοι φίλοι να ανιχνεύουν τις δομές αλληλεγγύης. Το δε αποτέλεσμα ενθαρυντικό και ανεβαστικό για όλους. Η ραδιοφωνική συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε καιρό που ακόμα τίποτα διαφορετικό δεν ήταν ορατό. Τους ευχαριστούμε για το βήμα που μας έδωσαν. Ενημέρωση αλλά κυρίως εξέλιξη και καλλιέργεια ιδεών.»
Praksis
???????????????????????????????
«Η PRAKSIS είναι ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει κύριο στόχο τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης: καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Συμμετέχουμε ενεργά στην Κοινωνική Ζώνη του Μεταδεύτερου με στόχο να αναδείξουμε όλα τα θέματα που απασχολούν κάθε συνάνθρωπό μας που βιώνει κοινωνικό ή/και οικονομικό αποκλεισμό και αποκλείεται από βασικά αγαθά. Όλα αυτά για τα οποία η PRAKSIS προσφέρει βοήθεια, στήριξη, αρωγή ενώ παράλληλα μας δίνεται ακόμα ένα βήμα για την προώθηση της Αλληλεγγύης.»
ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση
«H Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση είναι ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης που ανήκει στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. και απευθύνεται σε χρήστες άνω των 21 ετών. Ονομάστηκε έτσι λόγω των παρεμβάσεων οικολογικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα που πραγματοποιεί. Για παράδειγμα, εάν δεν μας αρέσει μια πλατεία, την αλλάζουμε. Στόχος δεν είναι μόνο η αποχή από την χρήση αλλά και η αλλαγή του συνολικού τρόπου ζωής. Μαθαίνουμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι με καθαρές αξίες και υγιείς σχέσεις. Η ομάδα ραδιοφώνου είναι για εμάς μια ευκαιρία να μιλήσουμε μέσα από την δική μας εμπειρία για την προσωπική μας αλλαγή και να παρακινήσουμε τους ανθρώπους που είναι στη χρήση να κινητοποιηθούν και να ζητήσουν βοήθεια. Εμείς σαν ομάδα ασχολούμαστε με κοινωνικά ζητήματα, μαθαίνουμε να παίρνουμε θέση και να συνεργαζόμαστε. Ακόμη, αποτελεί για μας μια πρόκληση να μάθουμε κάτι καινούργιο, καθώς δεν έχουμε εμπειρία στο ραδιόφωνο.»
ΚΕΘΕΑ Νόστος – Εξάντας
«Για εμάς, τα παιδιά του Νόστου, ήταν μια μοναδική ευκαιρία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας το Κοινωνικό ραδιόφωνο που μας έδωσε το χώρο να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους την εμπειρία μας και να δώσουμε το μήνυμα ότι η απεξάρτηση είναι κάτι που γίνεται όταν το προσπαθείς μαζί με άλλους.  Επίσης, ήταν χαρά μας να βρεθούμε ανάμεσα σας, και να νιώσουμε ότι σε τόσο δύσκολους καιρούς, ο καθένας από τη μεριά του και με το δικό του τρόπο υποστηρίζει στην πράξη αξίες όπως αλληλεγγύη, σεβασμός, αξιοπρέπεια, υποστήριξη.»
ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
agapakis
«Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ , Θεραπευτικό Πρόγραμμα για έφηβους/νεαρούς ενήλικες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, ενώνει τη φωνή του μέσα από το ραδιόφωνο με τους δημιουργούς και τους συμμετέχοντες στο Κοινωνικό Ραδιόφωνο στο Μεταδεύτερο. Ο στόχος της επικοινωνίας μέσα από το ραδιόφωνο αποτελεί έναν από τους σημαντικούς στόχους του Θεραπευτικού Προγράμματος που λόγω του εφηβικού πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επιμορφωτικές δραστηριότητες όπως είναι το ραδιόφωνο και η μουσική. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του Κοινωνικού Ραδιοφώνου μας βρίσκει πρόθυμους να συμβάλουμε μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές, οι οποίες ηχογραφούνται στο Ηχοστούντιο μας και είναι αποτέλεσμα της συστηματικής εκπαίδευσης της ομάδας ραδιοφώνου, στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ακροατών, μεταδίδοντας μηνύματα που προάγουν τη ζωή, τις καθαρές αξίες και τη φιλοσοφία των Θεραπευτικών Κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ. Έχοντας την πολύτιμη εμπειρία της συνεργασίας μας με το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τρεις συνεχόμενες χρονιές, το Μεταδεύτερο μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίζουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας για ένα καλό σκοπό. Ευχαριστούμε θερμά.»
ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
«Μέσα από τον χρόνο που μας παραχώρησε το Κοινωνικό Ραδιόφωνο καταφέραμε να ενημερώσουμε τους ακροατές για πολλά κοινωνικά θέματα και διάφορες κοινωνικές δράσεις που συμβαίνουν στην ζωή μας,και μάθαμε και εμείς μέσα από αυτή την εμπειρία. Γι” αυτό τον λόγο με την σειρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Κοινωνικό Ραδιόφωνο για την ευκαιρία που μας έδωσε να ακουστούν οι δικές μας φωνές, μέσα από την συνεργασία καταφέραμε να συνεργαστούμε, να εκφραστούμε, να γελάσουμε, να δημιουργήσουμε και να εξελιχθούμε. Ευελπιστούμε στην συνέχεια της συνεργασίας μας με πολύ ανυπομονησία.»
ΚΕΘΕΑ Mosaic
Tο ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC είναι πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ που υποστηρίζει μετανάστες και πρόσφυγες  όσον αφορά  στην απεξάρτηση από ουσίες, καθώς και  την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, συμβουλευτικής και εκπαίδευσης. Η εμπειρία που είχε το ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC στο Μεταδεύτερο ήταν πολύ θετική, τόσο για το προσωπικό  όσο και για τα μέλη της θεατρικής ομάδας ΚΡΑΜΑ. Τα μέλη ήρθαν σε επαφή με το ραδιόφωνο, γνώρισαν πώς λειτουργεί και είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν  κάποιους από τους ανθρώπους του ραδιοφώνου σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον.  Η  εμπειρία ήταν ωφέλιμη τόσο προσωπικά για τον καθένα, που είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο ραδιόφωνο, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη που τους  μεταφέρθηκαν οι εντυπώσεις. Επίσης, ήταν και ένας από τους τρόπους που χρησιμοποίησε η ομάδα για να προβάλει το έργο της και τις  μελλοντικές της θεατρικές παραστάσεις στο κοινό του ραδιοφώνου. Η εμπειρία μας αυτή συνέβαλε στο να υπάρχουν σκέψεις για  μελλοντικές συνεργασίες τόσο με άλλες ομάδες που γνωρίσαμε στον χώρο, όσο και για μελλοντική συνεργασία με το ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα να έχουμε δική μας εκπομπή ως ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC.»
ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ
Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ  λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας από το 1995 με κύριο στόχο τη μείωση  βλάβης από την χρήση εξαρτητικών ουσιών σε ενεργούς  χρήστες, που δεν έχουν ενταχθεί σε διαδικασία θεραπείας ή είναι αποκομμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Έχει δημιουργήσει ένα πολύπλευρο δίκτυο υπηρεσιών μέσω του οποίου έρχεται σε επαφή με εξαρτημένα άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως άστεγοι, εκδιδόμενες γυναίκες, μετανάστες. Με το κοινωνικό ραδιόφωνο του Μεταδεύτερου  βρισκόμαστε στην έναρξη της συνεργασίας μας με τον σχεδιασμό ραδιοφωνικών εκπομπών, για αρχή την παρουσίαση του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις (ιστορία της δομής) και στη συνέχεια εκπομπές με το θεραπευτικό προσωπικό για τα θέματα που άπτονται της εργασίας μας (μείωση βλάβης, κοινωνικός αποκλεισμός, υγεία), καθώς και εξωτερικές δράσεις σε “πιάτσες” όπως το Πανεπιστήμιο και το Πεδίον του Άρεως. Τέλος, βρισκόμαστε σε συνεργασία για την παρουσίαση μεγάλης κοινωνικής εκδήλωσης τον Σεπτέμβρη.»
ekpompes oneiron
Ράνια Παπαδοπούλου, εθελόντρια/δημοσιογράφος στο Μεταδεύτερο
«Tο Κοινωνικό Ραδιόφωνο στο αυτοδιαχειριζόμενο Μεταδεύτερο είναι μία πολύ σημαντική ραδιοφωνική ζώνη τόσο για το σταθμό μας όσο και για την ίδια την κοινωνία. Πάνω από 20 ομάδες μπαίνουν στη λογική της ραδιοφωνικής παραγωγής και μέσω των εκπομπών τους παρουσιάζουν το έργο τους και θίγουν πτυχές των κοινωνικών προβλημάτων, που πολλές φορές αγνοούμε. Προσωπικά, ως εθελόντρια στο Μεταδεύτερο και κατ” επέκταση στη ζώνη του Κοινωνικού Ραδιοφώνου, ασχολούμαι με το κομμάτι της επικοινωνίας και της προβολής της ζώνης, ενώ παράλληλα λειτουργώ ως βοηθητικός τροχός για τις εκπομπές κάποιων ομάδων, όπως του Δικτύου Αστέγων, των Συλλογικών Δράσεων Αλληλεγγύης 18ΑΝΩ  κ.ά. – όσον αφορά στο πώς στήνουμε και οργανώνουμε μία ραδιοφωνική εκπομπή. Αυτό που αποκομίζω από την τριβή μου με το όλο εγχείρημα, εκτός της ηθικής ικανοποίησης, είναι και η ελπίδα για ένα δικαιότερο κόσμο, απαλλαγμένο από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που τον διακατέχουν σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και από αυτή την κατάσταση της περιθωριοποίησης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι στρέφονται για βοήθεια στις εν λόγω ομάδες. Μάλιστα, το ότι η αλληλεγγύη γίνεται πράξη, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για όλους τους εθελοντές.»
Σωτηρία Πετράκη, εθελόντρια/ηχολήπτρια στο Μεταδεύτερο
«Το να είσαι μαζί με ανθρώπους που αγωνίζονται εθελοντικά για τον πολιτισμό είναι μεγάλη χαρά. Το να είσαι όμως μαζί με ανθρώπους και οργανώσεις που παλεύουν για να φτιάξουν μια καλύτερη κοινωνία είναι πραγματικά ευτυχία. Στο Κοινωνικό Ραδιόφωνο του Μεταδεύτερου μας δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφούμε και να ενωθούμε με ομάδες, που κάνουν την αλληλεγγύη πράξη και με ανθρώπους, που αν και η ζωή δεν τους φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο, εκείνοι  παλεύουν με ένα πλατύ και όμορφό χαμόγελο και σε κάνουν να βλέπεις τη ζωή πιο όμορφη. Τους ευχαριστούμε πολύ!»
Ράνια Γρυμανέλη, δημοσιογράφος/εθελόντρια
«Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή του κάθε ανθρώπου που λέει κουράστηκα, βαρέθηκα και θα τα αλλάξω όλα. Για εμένα, η γνωριμία με την δημοσιογραφία στάθηκε ορόσημο για αυτό το ξεκίνημα. Είτε μέσω της πένας είτε μέσω της κάμερας, αλλά κυρίως μέσω του ανοιχτού μικροφώνου του Κοινωνικού Ραδιοφώνου, προσπαθώ με τον δικό μου τρόπο να γίνω η αλλαγή που θέλω να φέρω στον κόσμο. Η γνωριμία με άλλους ανθρώπους, ομάδες ή συλλογικότητες τρέφει το νου μου με ιδέες και ενισχύει το πείσμα μου να συνεχίζω.»
Παναγιώτης Δρίβας, δημοσιογράφος/εθελοντής
korovesis koinoniko5
«Το Κοινωνικό Ραδιόφωνο το γνώρισα πρόσφατα. Στο Μεταδεύτερο. Και ήταν λες και το ήξερα από καιρό. ΔΕΝ χρειάστηκε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, η συνεισφορά βγήκε αβίαστα. Βέβαια, πίσω από τη βιτρίνα -τα ακούσματα που φθάνουν στον ακροατή- απαιτήθηκε και απαιτείται σκληρή δουλειά. Οργάνωση, συναντήσεις με τις ομάδες, διαρκής ενημέρωση, προγραμματισμός. Ο εμπνευστής της ζώνης Νίκος Μαρκόπουλος έχει ένα τηλέφωνο “καρφωμένο” στο αυτί εδώ και μήνες, ο υπολογιστής του έχει πάρει φωτιά, η Σωτηρία είναι έτοιμη να ηχογραφήσει ανά πάσα στιγμή στο production, εκτός από τις εκπομπές στον αέρα, η Ράνια, και η μία και η άλλη, με ακούραστη προσφορά.  Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο και ως τέτοιο μόνο σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο, όπως το Μεταδεύτερο, μπορούσε να ευδοκιμήσει. Τα παιδιά των ομάδων, κάνουν τη δική τους εκπομπή, και η παρουσία μας στο στούντιο, όπου υπάρχει, έχει ως στόχο να προωθήσει και να βοηθήσει την πρωτοβουλία τους. Ευάλωτες και κάποτε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς παρεμβάσεις, και οι απόψεις τους να βγαίνουν στον αέρα ανεπιτήδευτα, ανόθευτα. Μας εκπλήσσουν πόσο γρήγορα μαθαίνουν, πόσο γρήγορα διορθώνουν τα λάθη τους, σεβόμενοι τον ακροατή, προσπαθώντας να χτίσουν μια ειλικρινή επικοινωνία. Όλο και περισσότερες  ομάδες θέλουν να ενταχθούν στη ζώνη του Κοινωνικού Ραδιοφώνου, γεγονός που μας δίνει κουράγιο αλλά και αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε με ανοιχτά μυαλά και μικρόφωνα.»
Γιώργος Μητρόπουλος, συντονιστής του αυτοδιαχειριζόμενου Μεταδεύτερου
metadeftero sq
«Οι ταχύτητες από τότε που κηρύχθηκε η έναρξη της κρίσης έχουν γίνει αμείλικτες. Ενα-ένα τα κανάλια της επικοινωνίας κλείνουν. Όσο πιο πολύ στενεύει το φάσμα των ιδεών που γίνονται “ανεκτές” στη δημόσια σφαίρα τόσο περισσότεροι άνθρωποι εξωθούνται στο περιθώριο. Η κοινωνική μνήμη καθώς και οι ιδέες και οι πρακτικές που σήμερα γεννιούνται δεν μπορεί να λείπουν από τη δημόσια σφαίρα, ούτε μπορούν να υπακούσουν στην αγορά, το κράτος ή τη λογική των μεγάλων ιδρυμάτων. Μέχρι στιγμής τα νέα μέσα, ακολουθώντας την παράδοση των “παλιών” επιβάλλουν τη δική τους γλώσσα και τη δική τους αισθητική, εν τέλει το δικό τους περιεχόμενο. Ένα ραδιόφωνο μπορεί να επιζήσει ατόφιο ακόμα και μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον. Μπορεί να αγρεύει, να φωτίζει και να δημιουργεί εστίες πολιτισμού, να διαβάζει και να διαμεσολαβεί την εποχή του, που όλο και περισσότερο καθορίζεται από τον εξόριστο και όχι τον κυρίαρχο λόγο. Και η εμπειρία λέει ότι σε τέτοια ζητήματα το αυτί είναι πολύ καλύτερος σύμβουλος από το μάτι.»

Ο Νίκος Μαρκόπουλος είναι συντονιστής της ζώνης του Κοινωνικού Ραδιοφώνου στο αυτοδιαχειριζόμενο Μεταδεύτερο.
Πηγή : http://unfollow.com.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...