27 Ιουν 2015

Π. Βούλγαρης: Ο υπόγειος πολιτισμός της Άνδρου είναι οι άνθρωποι που αφηγούνται

«Ή Άνδρος τροφοδοτεί εδώ και 25 χρόνια την οικογένειά μου και εμένα, από τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι της, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες και έναν υπόγειο πολιτισμό, αναγνωρισμένο από τον Εμπειρίκο, τον Καραγάτση, τον Πολέμη, και αυτός ο υπόγειος πολιτισμός υπάρχει γιατί οι άνθρωποι αφηγούνται».
Αυτά ανέφερε στην έναρξη της χθεσινής παρουσίασης του 1ου διεθνούς φεστιβάλ Άνδρου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής και γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης μιλώντας για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις γνωστών σχημάτων και συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και κάνει πρεμιέρα την 1η Αυγούστου.
«Συνάντησα τον πολιτισμό από τους ίδιους τους ντόπιους», πρόσθεσε. «Δυο θεατρικά σχήματα από ερασιτέχνες, όπως ο βενζινάς, ο φούρναρης, υπάλληλοι, δάσκαλοι, που ανέβαζαν πάρα πολύ καλές παραστάσεις. Η Φιλαρμονική από νέα παιδιά, η Χορωδία, η κινηματογραφική λέσχη που προβάλλει ό,τι καλύτερο παίζεται στην Αθήνα και την Ευρώπη, τα δυο Μουσεία, Γουλανδρή και Κυδωνιέως, που παρουσιάζουν εξαιρετικές προτάσεις πολιτισμού. Όλος αυτός ο πολιτισμός όλα αυτά τα χρόνια έδωσε καρπούς, τη «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας και μετά την ταινία. Τώρα πια οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό. Στο όνειρο ενός ανθρώπου, του Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές έδωσε ό,τι μπορούσε για να προσφέρει στον τόπο του ένα μοναδικό θέατρο», εξήγησε ο Παντελής Βούλγαρης.
Το καινούργιο υπαίθριο θέατρο, χτισμένο με την ντόπια πέτρα, την ξερολιθιά, ολοκληρώνεται και παραδίδεται στον δήμο, σε σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου. Το φεστιβάλ θα ανοίξει συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα – Γιάννη Μηλιώκα (1η Αυγούστου). Μεταξύ άλλων θα φιλοξενηθούν παραστάσεις όπως οι: Τrilogia Jazz των Τρανταλίδη, Κοντραφούρη και Σαμαρά (4 Αυγούστου), «Απολογία του Σωκράτη» στα αρχαία ελληνικά σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη (9 Αυγούστου), «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο (12 Αυγούστου), «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (17 Αυγούστου), Κατερίνα Πολέμη (20 Αυγούστου), Δήμητρα Γαλάνη (25 Αυγούστου) κ. ά.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε επίσης η έκθεση «Νηπενθή και Εωθινά» του Ίδρύματος Κυδωνιέως από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Σιγάλα, ο οποίος εξήγησε πως οι φετινοί 21οι «Πλόες» είναι αφιερωμένοι στον ζωγράφο, εικονογράφο, χαράκτη και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη, θα εγκαινιασθούν την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως και τις 27 Σεπτεμβρίου σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά. Μαθητής και συνεργάτης του Φώτη Κόντογλου, ο Κοψίδης, που εμπνεύστηκε από την πνευματικότητα της ορθοδοξίας, αλλά μέσα από ένα πρίσμα ελευθερίας, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται και έργα 11 ακόμη καλλιτεχνών.
Μάνια Ζούση
Πηγή: http://www.avgi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...