17 Μαρ 2016

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Άλμα στο μέλλον

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Άλμα στο μέλλον


Τις νέες, πρωτοποριακές δυνατότητες που έχει πλέον στη διάθεση του και τις οποίες μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του παρουσίασε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Σύρο. Αξιοποιώντας ήδη από το 2008 τη σύγχρονη τεχνολογία, το Επιμελητήριο προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και στο πλαίσιο του έργου «Σύγχρονες Ψηφιακές Εφαρμογές της Επιχειρηματικότητας του νομού Κυκλάδων με χρήση Web 2.0/Social Media/Mobile Technologies/Virtual Trade Shows & Ψηφιακή Υποστήριξη Τοπικών Επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013,αναβάθμισε τις υλικοτεχνικές του υποδομές, τα συστήματα διασύνδεσης μεταξύ των νησιών και την ψηφιακή του παρουσία (επιχειρηματική και τουριστική διαδικτυακή πύλη) μέσα από πλούσιο πολύ-μεσικό και πολύ-γλωσσικό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα «ένα έργο που άλλαξε το πρόσωπο του Επιμελητηρίου και τη σχέση του με τα μέλη του» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιάννης Ρούσσος.
Σε ταυτόχρονη διασύνδεση με τα γραφεία του φορέα σε επτά νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Ρούσσος, η προϊσταμένη του Τμήματος Μητρώου Άσπα Μαγουλά, ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων Αντώνης Μαραγκός και ο υπεύθυνος Πληροφοριακών Συστημάτων, Διαδικτυακής Πύλης και Εκπαίδευσης Παναγιώτης Θεοδωράκης αναφέρθηκαν επιγραμματικά σε επιμέρους θέματα του τομέα ευθύνης τους, με τον κ. Ρούσσο να μιλά για την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του φορέα, αλλά να τονίζει παράλληλα ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».



Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε, επίσης, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του φορέα, τη μοναδική λειτουργική του δομή, την αποκεντρωμένη παρουσία του σε επτά νησιά (Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο) και την επέκταση του σε Σίφνο και Κέα, καθώς και την εσωτερική (διαδικτυακή) οργάνωση του. Μάλιστα, ο κ. Ρούσσος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των επιχειρηματιών-μελών του φορέα, τον οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βλέπουν ως έναν «πολύτιμο συνεργάτη και σταθερό σύμμαχο» τους.

Ekyklades.gr: Η μεγαλύτερη πύλη του είδους της σε επισκεψιμότητα
«Δυνατό χαρτί» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αποτελεί – σύμφωνα με τον πρόεδρο του – το ανανεωμένο και αναβαθμισμένο portal του φορέα, η επισκεψιμότητα του οποίου αυξήθηκε κατά 202,5% μέσα σε έναν χρόνο! Για το portal μίλησε ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας και μια μικρή παρουσίαση του.

Aegean Cuisine: Δίκτυο αξιοποίησης και προβολής των τοπικών προϊόντων
Το δίκτυο Aegean Cuisine, το οποίο πρόκειται για ένα πρότυπο δίκτυο αξιοποίησης, ανάδειξης, προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων, παρουσίασε η υπεύθυνη επικοινωνίας Ναταλία Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά και στις επερχόμενες ενέργειες του δικτύου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το μέλλον της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες, ο κ. Ρούσσος υποστήριξε ότι, λόγω και των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι Κυκλάδες βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του φορέα επικαλέστηκε στοιχεία για τον τουρισμό που έχει στη διάθεση του το Επιμελητήριο, σύμφωνα με τα οποία μια μεσαία κατηγορία νησιών, όπως π.χ. η Μήλος, χαράσσουν μια ενθαρρυντική πορεία στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το κάθε νησί μπορεί να αναπτυχθεί με ιδίες δυνάμεις, ειδικά αν υπάρχει συνεργασία και οργανωμένη, συλλογική προσπάθεια των τοπικών φορέων».

«Οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν τη νησιωτική πραγματικότητα»
Στην ερώτηση του naxostimes.gr για το κατά πόσο το κεντρικό κράτος στέκεται αρωγός του Επιμελητηρίου, μιας και πάντα όσοι πολιτικοί επισκέπτονται τη Σύρο, έρχονται σε επαφή και με το Επιμελητήριο, ο κ. Ρούσσος απάντησε ότι διαχρονικά «υπάρχει μια απόσταση των κυβερνήσεων από την πραγματικότητα που βιώνουν τα νησιά», γι’ αυτό και ο φορέας επιμένει στο να φέρνει την πληροφόρηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κεντρική εξουσία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο προετοιμάζεται κατάλληλα κάθε φορά που κάποιος υπουργός ή βουλευτής πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία του και φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης ατζέντα θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε πολιτικού. Όμως, παρά την υποβολή τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των πολιτικών προωθεί ελάχιστα πράγματα σε κυβερνητικό ή πολιτικό επίπεδο.
«Υπάρχουν κορυφαία θέματα (ΦΠΑ, ακτοπλοϊκό) για τα οποία έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο […] Αν δεν υπάρχουν και αυτοί οι φορείς που πιέζουμε, έχουμε αναρωτηθεί σε ποιο σημείο θα είχαμε φτάσει; Όποιος διεκδικεί, του μένει και κάτι. Όποιος δεν διεκδικεί, δεν παίρνει τίποτα» κατέληξε ο κ. Ρούσσος.
Ελένη Τσελεμπή  – naxostimes.grΠηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...