3 Σεπ 2016

Ενας ψαράς με περγαμηνές από την Σέριφο

 Ο Άγγελος Λιβάνιος
Στη Σέριφο  και χάρη στη μορφολογία του νησιού, οι καλύτεροι ψαρότοποι είναι πολύ προστατευμένοι από τον βοριά..Καλά μέρη για υποβρύχιο ψάρεμα θεωρούνται ο κόλπος του Κουταλά στα νοτιοδυτικά του νησιού αλλά και το ακρωτήρι Σπαθί στη νότια πλευρά. 
Επίσης πολύ καλός ψαρότοπος είναι η παραλία του Αβεσαλού, αλλά και το νησάκι Βους στα νότιο ανατολικά του νησιού του , που προσφέρεται τόσο για υποβρύχιο ψάρεμα, όσο και για ψάρεμα από σκάφος ή από την ακτή.
Ο Αγγελος στον βου πριν χρόνια με μια καλή ψαριά 

Βέβαια από τον Απρίλιο του 2014 το ψάρεμα έχει υποστεί περιορισμούς ειδικότερα το ψάρεμα του τόνου έχει απαγορευτεί επειδή  σύμφωνα  με το Ετήσιο Πρόγραμμα Αλιείας βρίσκεται στο όριο εξάντλησης. Μπαίνοντας λοιπόν φέτος το καλοκαίρι στο μανάβικο του πατέρα του στο λιμάνι του νησιού της Σερίφου όπου και εργάζεται κοίταξα ψηλά στον τοίχο μια φωτογραφία αυτήν 
Η φωτογραφία του Άγγελου με την παρέα του δεσπόζει στο μαγαζί του πατέρα του στο λιμάνι του νησιού

Στον Βού λοιπόν το 2013 ο συμπατριώτης μας Άγγελος Μποφίλιος  ψάρεψε μαζί με την παρέα του αυτόν τον τεράστιο τόνο 354 κιλών που θεωρείτε η μεγαλύτερη ψαριά τόνου τουλάχιστον στην Ελλάδα και από μια έρευνα που έκανα είναι και από τις καλύτερες παγκοσμίως    Η μάχη για να τον βγάλουν έξω διήρκεσε πολλές ώρες από ότι μου είπε και τον έβγαλαν με μπαλονάκι αφού περίμεναν να εξαντληθεί το τεράστιο ψάρι




Η  56χρονη Νεοζηλανδέζα Donna Pascoe, 
Πάντως το παγκόσμιο ρεκόρ στο ψάρεμα τόνου το κατέχει μια νεοζηλανδέζα η 56χρονη Donna Pascoe, 
που ψάρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο τον γιγαντιαίο τόνο του Ειρηνικού Ωκεανού, μετά από μία σκληρή «μάχη» που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες…Το ψάρι η αξία του οποίου υπολογίζεται περίπου στα 2 εκατομμύρια δολάρια, θα καταλήξει ταριχευμένο στον τοίχο του σπιτιού της, καθώς δεν ήταν σε θέση να τον πουλήσει από τη στιγμή που δεν πιάστηκε σε εμπορικό πλοίο. Ο τόνος εκτιμάται ότι μπορεί να γεμίσει 1.769 κονσέρβες.
Η 56χρονη, πάντως, με αυτή την ψαριά «σπάει» το παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα ψάρι βάρους 335 κιλών.
Σημειώνεται ότι πέρυσι ένας αντίστοιχος τόνος βάρους 222 κιλών είχε πωληθεί 1,76 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία στην Ιαπωνία.
Τόνος ο ερυθρός ή ορκύνι ή ορτσίν
Kαρβούνια και ορτσίνια
O τόνος είναι ακανθοπτερύγιο ψάρι της οικογενείας των σκομβροειδών.
Στην αρχαιότητα το συναντούσαμε με το όνομα θύννος. Στην Eλλάδα συναντάμε τα εξής είδη:
Tον τόνο τον μακρύπτερο - κιτρινόπτερο, τον τόνο τον ερυθρό ή ορκύνι ή ορτσίνι και την τονίνα ή καρβούνι.
 τονίνα ή καρβούνι.
Το ραχιαίο πτερύγιο του ψαριού χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Tο πρώτο που είναι και μεγαλύτερο αποτελείται από 14 αγκαθωτές ακτίνες, ενώ το δεύτερο έχει μία αγκαθωτή ακτίνα και πολλές μαλακές. Ανάμεσα σ’ αυτό το πτερύγιο και την ουρά έχει μία σειρά από μαλακά ψευδοπτερύγια, πού στον κιτρινόπτερο είναι κίτρινα, γι’ αυτό αποκαλείται και κιτρινόπτερος.
Tο χρώμα του τόνου είναι σκοτεινό υποκύανο και η κοιλιά του είναι σταχτιά με ασημένιες κηλίδες.
Tο καρβούνι αναπαράγεται τον Aύγουστο, ενώ το ορτσίνι εμφανίζεται από τον Μάιο, σε γενικές γραμμές, γιατί όπως έχετε αντιληφθεί κι εσείς «έχουν αλλάξει πολλά»...
Οι τόνοι γενικά μπορεί να φτάσουν μέχρι δυόμισι μέτρα και να ξεπεράσουν τα 250 κιλά.


Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...