11 Ιουλ 2017

Μια σημαντική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα γεωργικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα σε καταρχήν συμφωνία σχετικά με τα κύρια στοιχεία μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης. Πρόκειται για την πιο σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί από την ΕΕ.
Για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αυτή η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών που καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ, θα ανοίξει την αγορά της Ιαπωνίας στις εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και θα αυξήσει τις ευκαιρίες σε ευρύ φάσμα τομέων.
Ο κ. Phil Hogan, επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, δήλωσε: «Πρόκειται για αμοιβαία επωφελή συμφωνία για τους δύο εταίρους, αλλά το μεγάλο όφελος θα το αποκομίσει η αγροτική Ευρώπη. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας είναι η πιο σημαντική και εκτεταμένη συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί στον τομέα της γεωργίας. Σήμερα, καθορίζουμε ένα νέο σημείο αναφοράς για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Από την πρώτη ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα εξαλειφθούν οι δασμοί στις εξαγωγές οίνων. Για τους οινοπαραγωγούς, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 134 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρομοίως, το αυστριακό Tiroler Speck, η γερμανική Münchener Bier, το βελγικό Jambon d’Ardenne, η πολωνική Polska Wódka καθώς και πάνω από 200 άλλες γεωγραφικές ενδείξεις θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στην Ιαπωνία με εκείνο που απολαμβάνουν στην Ευρώπη.»
Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα αυξήσει τις εξαγωγές της ΕΕ και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και τους εργαζόμενους σ’ αυτές αλλά και για τους καταναλωτές. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 20 δισ. ευρώ, κάτι που συνεπάγεται περισσότερες δυνατότητες και θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς της ΕΕ όπως η γεωργία και τα τρόφιμα, τα δερμάτινα είδη, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και άλλα.
Όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία:
  • καταργεί τους δασμούς σε πολλά τυριά όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα βαρύνονται με δασμό 29,8 %) καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο)·
  • θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατοςστην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες·
  • εξασφαλίζει την προστασία στην Ιαπωνία περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, των λεγόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πηγή : http://www.ellinikigeorgia.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...