12 Ιουλ 2017

ΜΗΛΟΣ Θα πούμε το νερό ……. νεράκι – όλη η αλήθεια

Για  ένα στεγνό κατακαλόκαιρο πρέπει να ετοιμάζονται οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού καθώς μπήκαμε ήδη στην περίοδο συνεχόμενων διακοπών της υδροδότησης.
Αυτή είναι η σημερινή ανακοίνωση του δήμου:Σας ενημερώνουμε πως καθώς η παροχή της αφαλάτωσης με 3000 κυβικά νερού ημερησίως δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού, θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης έως την επαρκή πλήρωση των δεξαμενών του Δήμου. Η διακοπή εκτιμάται να διαρκέσει 20 έως 24 ώρες.Παρακαλούμε για την ορθολογική χρήση του νερού όταν επανέλθει η υδροδότηση.
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Μήλου
Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις λίγες.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απ’ αυτές, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ώστε να ξέρουμε όλοι τα ίδια πράγματα πριν καταλογίσουμε ευθύνες εκεί που αναλογούν.
2000 – 2010
Στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού καλύπτονταν εν μέρει από κάποιες δημοτικές γεωτρήσεις και πηγάδια, καθώς και από υδροφόρα φορτηγά που γέμιζαν από ιδιωτικά πηγάδια.
Το νερό περιείχε μεγάλες ποσότητες αλάτων και βέβαια δεν επαρκούσε για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
Ένα πηγάδι και μια γεώτρηση στη θέση “Μαυρομούρι” τροφοδοτούσαν με περίπου 500 κ.μ. ημερησίως τον Αδάμαντα, περιοχές του οποίου είχαν καθημερινά πρόβλημα το καλοκαίρι και κατέφευγαν στα βυτιοφόρα.
Η γεώτρηση στους “Στόλους” έδινε 400 κ.μ. ημερησίως, τα οποία κατέληγαν στα διψασμένα Πάνω Χωριά, τα οποία είχαν νερό για λίγες μόνο ώρες κάθε λίγες ή πολλές εβδομάδες. Και δω τα βυτιοφόρα έδιναν κάποια ανακούφιση με το ανάλογο κόστος βέβαια! Το ίδιο κόστος αντιμετώπιζαν τα Πολλώνια και όλες οι υπόλοιπες κατοικημένες περιοχές του νησιού.
Μια μικρή ανακούφιση υπήρξε μετά το 2001 όταν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας των νησιών ξεκίνησε η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Η Μήλος ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια Κυκλάδων καθώς το 2006 η μεταφορά άγγιξε τα 300.000 κ.μ και το κόστος τα 3 εκατομμύρια € !!
Και πάλι όμως το νερό δεν επαρκούσε με αποτέλεσμα να μοιράζεται …….. με το δελτίο, ιδιαίτερα στα Πάνω χωριά που τον Αύγουστο είχαν για λίγες μόνο ώρες κάθε 15 – 20 ημέρες.
Οι προσπάθειες των δημοτικών αρχών για την κατασκευή αφαλάτωσης με τη χρήση του γεωθερμικού πεδίου είχαν βαλτώσει, όταν το 2005 από την επιχείρηση ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΗΛΟΥ που λειτουργούσε τις ανεμογεννήτριες προτάθηκε η κατασκευή αφαλάτωσης που θα τροφοδοτούταν με ρεύμα από μια ανεμογεννήτρια χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 2007, και μπορούμε να πούμε ότι για κάποια τουλάχιστον χρόνια ξεδίψασε όλο το νησί, καθώς
ΟΛΑ τα χωριά είχαν καθημερινά διαρκή υδροδότηση και κατασκευάσθηκαν δίκτυα στο βόρειο τμήμα του νησιού, τα Πολλώνια, τη Ζεφυρία, το Κλήμα,  και άλλους μικρότερους οικισμούς.
Η μονάδα αφαλάτωσης έχει δυνατότητα παραγωγής 3.000 κ.μ. νερού καθημερινά, αλλά κάποιες εργασίες συντήρησης και μικροβλάβες, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα αυτή.
Ηδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας είχε διαφανεί ότι η ποσότητα αυτή ήταν οριακή κατά την περίοδο του Αυγούστου, και γι΄αυτό ο δήμος από το 2009 είχε αφενός μεν συμφωνήσει με την εταιρεία την επέκταση της μονάδας, αφετέρου είχε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση 468.000 € για την προμήθεια μιας δημοτικής αφαλάτωσης 500 κ.μ. που θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα με την υπάρχουσα, αυξάνοντας την ποσότητα και μειώνοντας το κόστος.
Με βάση την πρόβλεψη για τις ανάγκες του νησιού, θα έπρεπε ήδη από το 2012 να παράγονται 1000 έως 1500 κ.μ. ημερησίως ώστε να μην αντιμετωπισθεί το παραμικρό πρόβλημα
2011-2017
Ο σημερινός δήμαρχος όχι μόνο δεν προχώρησε κάτι το καινούργιο στον τομέα αυτό αλλά διέγραψε τον παλιό σχεδιασμό που θα εξασφάλιζε επάρκεια νερού στο νησί.
Έχοντας διαλαλήσει προεκλογικά ότι θα σταματούσε τη συνεργασία με την ΑΙΟΛΙΚΗ και θα έκανε “δική” του αφαλάτωση, ξεκίνησε ένα διαρκή και αχρείαστο πόλεμο κατά της εταιρείας, με αποτέλεσμα αυτή να αναθεωρήσει τα σχέδια της για επέκταση της εγκατάστασης και να μείνει στην αρχικά συμφωνημένη δυναμικότητα.
Παράλληλα, σταμάτησε την διαδικασία αγοράς της μονάδας των 500 κ.μ. δαπανώντας τα 478 χιλ. σε άλλα έργα, δευτερεύουσας σημασίας.
Και έτσι, μείναμε στα 3.000 κ.μ ημερησίως (αν δεν υπάρξει κάποια βλάβη) τα οποία βεβαίως δεν επαρκούν όταν η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, και τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν διακοπές της υδροδότησης πρώτα στα πάνω χωριά και στη συνέχεια σε όλο το νησί κατά την περίοδο αιχμής.
Δεν θα αναφερθούμε σε μικρότερα προβλήματα όπως αυτά που προκύπτουν από την ποιότητα των δικτύων (κόκκινο νερό) ή στις μικροδιακοπές λόγω συντηρήσεων ή βλαβών.
Θα μείνουμε καθαρά στην επάρκεια του νερού που για ένα τουριστικό νησί είναι μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα το Α και το Ω.
Ήξερε ο δήμαρχος εδώ και χρόνια ότι  παραγωγή των 3.000 την ημέρα δεν επαρκεί!!
Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να απαξιώνει τα όσα έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα από τα προγραμματισθέντα μέχρι το 2010.
Να μας πει , όχι με λόγια αλλά με έργα τι έκανε εκείνος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα!
Όσοι γνωρίζουν βέβαια τα πράγματα, ξέρουν ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Ξέρουν ότι ο κ. Δαμουλάκης άφησε το νησί χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι.
Γιατί, οι διακοπές υδροδότησης δεν θα περιορισθούν στη σημερινή 24ωρη, αλλά θα συνεχισθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα πέσει η κατανάλωση.
Μέχρι τότε εμείς θα διψάμε και  δήμαρχος θα αναγγέλλει βιοκλιματικές ( ή μήπως βιοεγκληματικές) λύσεις , θα κατηγορεί όλους τους προηγούμενους μέχρι τον βασιλιά Όθωνα για τα προβλήματα του νησιού, και ……..μην σας κάνει εντύπωση αν τον δείτε να χορεύει τον ινδιάνικο χορό της βροχής μήπως και μαζέψει σύννεφα.

Όχι είπατε;
ΟΛΑ να τα περιμένετε από ένα τέτοιο καραγκιόζη!
Πηγή : http://info-cyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...