13 Ιουλ 2017

«New York Times» Ένας ταξιδιωτικός ύμνος των Κυκλάδων με επίκεντρο τη Σίφνο

Ένα ταξιδιωτικό ύμνο των Κυκλάδων με επίκεντρο όμως τη Σίφνο, δημοσιεύει το ταξιδιωτικό ένθετο της εφημερίδας «New York Times» σε υπογραφή του συγγραφέα Alexander Chee.
Όπως γράφει, μεταξύ άλλων, «το πρώτο πράγμα που άκουσα ποτέ για το ελληνικό νησί της Σίφνου ήταν πως δεν ήταν διάσημο. Η φίλη μου Σαμπίνα μου το είπε αυτό όταν με προσκάλεσε να την συναντήσω εκεί το καλοκαίρι του 2008.
»Ήμουν μπερδεμένος, νομίζω ότι με παρεξήγησε σαν αυτούς που πάνε μόνο σε διάσημα μέρη. Έσπευσε να εξηγήσει ότι οι τουρίστες ενδιαφέρονται για τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει ότι η Σίφνος ήταν προσιτή και γι’ αυτό μαζί με τον σύζυγό της μπορούσαν να περάσουν διακοπές για ένα μήνα εκεί με τα δύο παιδιά τους. Και πως με τα χρόνια προσκάλεσαν συγγραφείς και ακαδημαϊκούς, καθώς και φίλους που είχαν παντρευτεί. Όλοι αυτοί νοίκιαζαν διαμερίσματα κοντινά μεταξύ τους στο κέντρο του νησιού.
»Δεν σκέφτηκα τότε αν η Σίφνος ήταν διάσημη ή όχι, μέχρι που επιβιβάστηκε σε ένα φέρι από την Αθήνα, όπου και συνάντησα ένα νέο ζευγάρι Ελλήνων, έναν κηπουρό και μία κοινωνική λειτουργό που εργαζόταν με πρόσφυγες. Έσκυψαν και με ρώτησαν αν είμαι Βέλγος. Έτσι σκέφτηκαν αφού έπινα μπύρα και διάβαζα κόμικ (…)».
Τον ρώτησαν πού πάει και τους είπε «Σίφνο». Ανταποκρίθηκαν λέγοντας απλά «δεν είναι φημισμένη» και του μίλησαν για τα ορυχεία χρυσού και ασημιού του νησιού που ο Απόλλωνας τα πλημμύρισε όταν οι νησιώτες τον εξαγρίωσαν….
Στη συνέχεια, αναφέρει πως «η πρόσκληση της φίλης μου αποκάλυψε ότι ποτέ δεν είχα πραγματικές διακοπές. Όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί, είχα δεχτεί την απώλεια ακόμη και της ιδέας των διακοπών ως γεγονός περιμένοντας την νέα οικονομική ανάπτυξη». Ως συγγραφέας και επισκέπτης καθηγητής στο Dartmouth College οι διακοπές ήταν διακοπές εργασίας (…).
Δεν είχε πάει ποτέ στην Ελλάδα και δεν ήταν σίγουρος ότι θα του άρεσε. Έτσι αρκέστηκε σε δέκα μέρες, που από την ώρα που πάτησε το πόδι του του φάνηκαν λίγες. «Γιατί αγάπησα αμέσως την Ελλάδα μόλις βγήκα από το αεροπλάνο στην Αθήνα. Και αστραπιαία αγάπησα τη Σίφνο.
Το πρώτο πρωινό που ξύπνησα νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα κοντά στους φίλους μου στην Απολλωνία βγήκα στον εξώστη γεμάτο με μπουκαμβίλιες, γιασεμιά και κάτι άνθη με καπέλα και τον αέρα να μυρίζει ρίγανη και φασκόμηλο, από τους γύρω λόφους. Τρία μικρά γατάκια με την μάνα τους κάθισαν μαζί μου στην καρέκλα».
Στη συνέχεια μπήκε στη ρουτίνα να πηγαίνει στην παραλία να παραγγέλνει ομελέτα για πρωινό και μετά να σχεδιάζει στον Πλατύ Γιαλό. Και να ανακαλύπτει νέα μέρη που τον μάγευαν να ζωγραφίζει και τα οποία περιέγραψε στο άρθρο της «ΝΥΤ»..
Πηγή: www.ekirikas.com
Πηγή : http://sifnaiko-fos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...