4 Μαρ 2018

«Βουλιάζουν» τα νησιά το 2018

Χρονιά ρεκόρ θα είναι το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό με τις προκρατήσεις να κινούνται με ρυθμό αύξησης 15-25% από πέρσι και ακόμη υψηλότερα στους δημοφιλείς προορισμούς. Στον μεγάλο tour operator Thomas Cook με βάση τις κρατήσεις του 2018 η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τους δημοφιλέστερους προορισμούς, παρότι και η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν επιστρέψει δυναμικά στις προτιμήσεις των τουριστών. 

 Ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία, όπως και οι σχετικοί κλάδοι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αεροπορικές, ξενοδοχεία και ακτοπλοΐα ετοιμάζονται για μια πολύ καλή χρονιά χωρίς όμως σε πολλές περιπτώσεις οι υποδομές της χώρας να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη τουριστική κίνηση. 

 Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός εξηγεί στο “MoneyPro” πώς πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία για να βγει η χώρα κερδισμένη μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζοντας τον τουρισμό στρατηγικά. «Αυξάνονται φέτος σημαντικά οι προκρατήσεις όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και μεγάλες εκπτώσεις, και επομένως μπορεί και να είναι ένα δείγμα αδυναμίας ρευστότητας των ξενοδόχων που επιλέγουν να δώσουν μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητάς τους σε χαμηλότερη τιμή, για να εισπράξουν προκαταβολές. 

Οι δείκτες για φέτος όμως είναι θετικοί, οι αεροπορικές συνδέσεις αυξάνονται και στην Αθήνα η πτητική δραστηριότητα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Το στοίχημα για τη χώρα όμως είναι να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, και να επενδύσει ώστε να βγει ωφελημένη μακροπρόθεσμα. Σήμερα το 87% του τουρισμού πηγαίνει σε 5 περιφέρειες και το 13% σε 8 περιφέρειες, ενώ ο τζίρος του τουρισμού γίνεται σε 3,5 μήνες το χρόνο. 

Τα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα είναι 7 όταν στην Ισπανία είναι 349 και με δεδομένο ότι οι παίκτες γκλοφ ξοδεύουν επτά φορές όσο οι υπόλοιποι τουρίστες, δείχνει πόσο μεγάλη δυνατότητα αναβάθμισης του τουρισμού υπάρχει. 

 Επίσης υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υποδομών στα δημοφιλή νησιά, όπως η Σαντορίνη, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα υπερτουρισμού, αφού οι δρόμοι, τα συστήματα αποχέτευσης, ύδρευσης και απορριμμάτων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην συνεχή αύξηση ξενοδοχείων και τουριστών. 

 Πρέπει να γίνει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και την αύξηση της τουριστικής κίνησης σε όλη την Ελλάδα και όλο το χρόνο τώρα που έχουμε καλές χρονιές τουριστικής ανάπτυξης» 

 ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ 

 Ανεβαίνουν οι τόνοι του ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα και χαρακτηριστικό του «πανικού» των ακτοπλοϊκών μπροστά στην μεγάλη τουριστική κίνηση που έρχεται είναι η προσπάθεια των μετόχων της Golden Star Ferries να δρομολογήσουν εκπρόθεσμα δύο νέα τους ταχύπλοα στις Κυκλάδες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα την… απεργία πείνας του πλοιοκτήτη της ακτοπλοϊκής Γιώργου Στεφάνου επειδή δεν εγκρίθηκε το αίτημα δρομολόγησης. 

 Το πρόβλημα οξύνεται καθώς δήμαρχοι νησιών με κορεσμένα και ανεπαρκή λιμάνια, όπως η Νάξος ή η Σαντορίνη, τονίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω κίνηση, ειδικά τις ώρες που ζητεί η Golden Star. 

 Η Golden Star ζητεί να δρομολογήσει δύο νέα ταχύπλοα στις γραμμές Πειραιάς-Σίφνος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη-Κατάπολα-Κουφονήσι-Νάξος-Μύκονος-Πάρος-Ιος και αντίστροφα Σαντορίνη-Νάξος-Πάρος-Μύκονος-Τήνος και διανυκτέρευση στη Σύρο. 

Από 227 πλοία σε όλες τις γραμμές το 2017 , φέτος έχουν δηλωθεί 255 πλοία ενώ οι εταιρείες που κάνουν τη διαφορά είναι η Sea Jets, με 21 πλοία φέτος σχεδόν σε όλο το Αιγαίο αντί 15 πέρσι και η Golden Star Ferries, με πέντε πλοία από τρία πέρσι.

 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 

 Ο επενδυτικός οργασμός για νέα ξενοδοχεία που ξεκίνησε το 2017 συνεχίζεται και φέτος, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, καθώς ελληνικές και διεθνείς εταιρείες επεκτείνουν την παρουσία τους και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην αυξανόμενη τουριστική πίτα. 

Το 2017 προστέθηκαν 360 νέα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα και έκλεισαν 320. Αυτά που κλείνουν είναι τα μικρότερα και παλαιότερα, ενώ αυτά που δημιουργούνται είναι πολυτελή. 

Οι δύο ισχυρότεροι ευρωπαϊκοί (γερμανικών συμφερόντων) ταξιδιωτικοί όμιλοι TUI και Thomas Cook εμφανίζονται να έχουν ήδη τον έλεγχο σχεδόν 20.000 δωματίων, δηλαδή περισσότερα από τους τρεις μεγαλύτερους εγχώριους πρωταγωνιστές Mitsis Hotels, Grecotel και Aldemar. 

Οι όμιλοι Marriott και Wyndham, επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, ενώ και ο γαλλικός όμιλος Accor αναπτύσσεται. Κύκλοι της αγοράς των ξενοδοχείων, προβλέπουν πως φέτος θα προστεθούν 20.000 κλίνες σε σχέση με πέρσι στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Κως, Ρόδος, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Μεσσηνία) μετά και τις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. 

Πηγή : https://perivolos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...