29 Μαΐ 2018

Το προφίλ των 30 νέων αγροτών στις Κυκλάδες στην προσπάθεια και η Σέριφος

«Ύπαιθρος Χώρα» αναζήτησε τα στοιχεία που καταδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των νέων αγροτών στη χώρα μας. Νεαροί, φιλόδοξοι, μορφωμένοι, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, συναφών ή μη αντικειμένων, νικούν τις κατά τόπους αντιξοότητες και αναζητούν μια διαφορετική τύχη, αξιοποιώντας όσα προσφέρει ο τόπος τους. 

Για άλλους όνειρο ζωής και για άλλους μία λύση στην αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης, στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζεται ποιοι είναι αυτοί οι νέοι που καλούνται να πάρουν στα χέρια τους το παραγωγικό μέλλον της χώρας.

Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων-Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ: Δεν τους πτοούν οι αποστάσεις

«Ήταν μία μεγάλη εμπειρία, γιατί ήρθαμε σε επαφή με κόσμο, στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 για τους νέους γεωργούς, είχαμε κάνει δράσεις ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενημερώνοντας σε όλα τα νησιά κ.ά», μας ενημέρωσε ο Ευάγγελος Παππάς, γεωπόνος και επόπτης του Κέντρου Μελισσοκομίας Πειραιώς και Κυκλάδων.

Με 13 αιτήσεις από την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος και 17 επιπλέον από τη δεύτερη, έφτασαν συνολικά τις 30 αιτήσεις, όλες από τα νησιά των Κυκλάδων και μία από τη Μάνδρα Αττικής. Μόλις το 25% των αιτηθέντων είναι γυναίκες. 

 Από τους αιτούντες κατά τη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος, ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από δύο, απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

 Με την επαγγελματική πολυδραστηριότητα που κυριαρχεί στην περιοχή των Κυκλάδων, οι περισσότεροι από τους νέους που αιτήθηκαν απασχολούνται, συνήθως εποχικά, στον τουρισμό, όμως προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, οπότε και η αγροτική ενασχόληση δεν τους ήταν κάτι ξένο, επεσήμανε ο κ. Παππάς.

«Είχαμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, δύο άτομα, στη Σέριφο και στην Τήνο, οι οποίοι ήταν νέα παιδιά της Αττικής, άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι με μεροκάματα. 

Λόγω καταγωγής επέστρεψαν στον τόπο τους, για να γίνουν και οι δύο μελισσοκόμοι με πολύ σημαντικές προδιαγραφές, κι έχουν στόχο να συμμετέχουν και στα Σχέδια Βελτίωσης», μας επεσήμανε ο κ. Παππάς, χαρούμενος για το μεγάλο στοίχημα που πέτυχε το ΚΕΑ και συνέχισε λέγοντας πως «το 25% του συνολικού αριθμού αυτών των νέων θα μπει και στα σχέδια βελτίωσης για να εκσυγχρονίσει τις εκμεταλλεύσεις του».

 Παρά την ελκυστικότητα των νησιών, οι αγροτικές υποδομές και οι υπηρεσίες σε αυτά είναι πολύ περιορισμένες. 

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν το παράδειγμα του αιτούντος νέου αγρότη από τη Φολέγαδρο, ο οποίος, εκτός από την επικοινωνία του με το ΚΕΑ έπρεπε να συγκεντρώσει μεταξύ άλλων την αίτηση ΜΑΑΕ από τη Νάξο, να απευθυνθεί στη ΔΑΟΚ, που είναι στην Σαντορίνη, καθώς και στην Κεντρική Διεύθυνση, που βρίσκεται στη Σύρο, σύμφωνα με τον κ. Παππά. 
Περισσότερα νέα για τις υπόλοιπες περιφέρειες στον Σύνδεσμο 
http://www.ypaithros.gr/to-profil-ton-neon-agroton-ana-perifereia/
Πηγή : http://www.ypaithros.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...