18 Μαΐ 2018

Πρόταση του Νίκου Συρμαλένιου για δημιουργία δήμου Μικρών Κυκλάδων

Τη δημιουργία ενός αυτοτελούς δήμου Μικρών Κυκλάδων προτείνει ως λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης των δημοτικών κοινοτήτων Σχοινούσας, Δονούσας, Ηρακλειάς και Κουφονησίων ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

 Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: 

Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”», χαρακτήρισε «σοβαρό πρόβλημα» το γεγονός ότι «αυτά τα μικρά νησιά (σ.σ. τα οποία τώρα ανήκουν στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) έχουν χάσει όλη την χρηματοδότηση που έχουν πάρει οι δήμοι», αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

«Υπάρχουν δύο λύσεις, αν το θέλουν βεβαίως και οι ίδιοι. Ή να κάνουν έναν δήμο αυτοτελή των μικρών τεσσάρων νησιών, οπότε από εκεί και έπειτα θα μπορούν να παίρνουν τις χρηματοδοτήσεις. Ή, εφόσον δημιουργήθηκε μέσα στο νομοσχέδιο ο προϋπολογισμός και στις δημοτικές κοινότητες, να πούμε ότι στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες που είναι αυτοτελή νησιά - εκτός από τον δικό τους προϋπολογισμό - θα απευθύνεται κατευθείαν και κρατική χρηματοδότηση, στις περιπτώσεις που ενισχύονται οι μικροί δήμοι, νησιωτικοί ή ορεινοί». 

Επίσης, ο κ. Συρμαλένιος ανέφερε ότι θα έπρεπε να συσταθούν δημοτικές επιτροπές διαβούλευσης ακόμη και στους δήμους κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων, κάτι που προέκυψε από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για το επικείμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο.

 «Πάρα πολλοί φορείς ήρθαν στις συναντήσεις, ακόμα και σε νησιά που είναι κάτω από 5 χιλιάδες και αυτοί οι φορείς είχαν να πουν πολλά και σοβαρά πράγματα. 

Άρα, μπορούν να γίνουν επιτροπές διαβούλευσης στα μέτρα του πληθυσμού των δήμων αυτών και νομίζω ότι το νομοσχέδιο πρέπει να το αποδεχθεί» δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός βουλευτής των Κυκλάδων. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...