Για το επιμορφωτικό πρόγραμμα που “τρέχει” η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας στην ιστοσελίδα της για την «πρόληψη και αντιμετώπιση της λεγεωνέλλας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», ενημέρωσαν χθες, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης και η επόπτρια δημόσιας υγείας με ειδίκευση στην εκπαίδευση κα Αμαλία Τζίκου.
Καταρχάς, ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό γεγονός για τη λειτουργία της υγειονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας. Όπως είπε, υπάρχει ένα μικρόβιο, το λεγόμενο λεγεωνέλλα, το οποίο κυκλοφορεί στις βρύσες, τα νερά, τις πισίνες, ακόμα και στις κουζίνες μας αλλά περισσότερο στους χώρους μαζικής εστίασης ή μαζικής συνεύρεσης όπως είναι τα ξενοδοχεία.
«Είναι ένα μικρόβιο, το οποίο δημιουργεί πολλές φορές ανεξέλεγκτες καταστάσεις και δυστυχώς δεν είμαστε πάντα σε θέση να το αντιμετωπίσουμε όταν παρουσιαστεί.
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα με τη λεγεωνέλλα να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.
Στη συνέχεια, έδωσε το λόγο στην κα Τζίκου, στην οποία και ανήκει η πρωτοβουλία για την πλατφόρμα που δημιούργησαν πάνω στην οποία μπορεί ο καθένας μας να δουλέψει και να δει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μικρόβιο με τον καλύτερο τρόπο.
Από την πλευρά της, η κα Τζίκου, ως υπεύθυνη του συγκεκριμένου προγράμματος, εξήγησε ότι αυτό που έχουν φτιάξει στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ουσιαστικά είναι ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει στηθεί στη σελίδα της Περιφέρειας, έχει κόμβο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συνδεθεί, να τους ζητήσει κωδικούς και να το παρακολουθήσει. Απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε άτομα τα οποία εργάζονται στο χώρο της συντήρησης, σε διευθυντικά στελέχη, σε υπεύθυνους για υγειονομικά θέματα στα ξενοδοχεία και γενικότερα στα τουριστικά καταλύματα.
Είπε, ακόμη:
«Είναι ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, το οποίο υπολογίζουμε ότι είναι περίπου δώδεκα ωρών, απαρτίζεται από τέσσερις ενότητες, μέσα από αυτό κάποιος μπορεί να αποκτήσει και ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης, το οποίο το γνωρίζουμε από τα ξενοδοχεία που ελέγχουμε ότι είναι πλέον απαιτητό από τους πράκτορες, οπότε η Υπηρεσία έρχεται να καλύψει και αυτό το κενό».
Σύμφωνα με την ίδια, ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει ένα εργαλείο που δεν είναι μόνο εργαλείο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, είναι και ένα σύγχρονο εργαλείο αλληλεπίδρασης με τον πολίτη, κάτι που το ήθελαν και πλέον έχουν τις δυνατότητες με το Ίντερνετ να το αποκτήσουν.
Επίσης, θεωρούν ότι το πρόγραμμα αυτό, άρει κάποιες ανισότητες που έχουν να κάνουν με τη νησιωτικότητα ή με την οικονομική δυνατότητα του καθενός να συμμετάσχει σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, αφού αυτό παρέχεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δωρεάν.
Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να στείλει στο προσωπικό της e-mail αίτημα, του χορηγεί κωδικούς και μπαίνει στο πρόγραμμα.
Μπορούν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι απ’ όπου και αν βρίσκονται, αρκεί να έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ και δεν κόβουν κανέναν αρκεί να τους αποδείξει ότι έχει σχέση με το πρόγραμμα αυτό και έτσι θα μπορεί να το παρακολουθήσει.
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης. Η λεγεωνέλλα είναι ένα μικρόβιο που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δείχνει ότι έχει αυξητικές τάσεις αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέτρα που παίρνονται στις επιχειρήσεις αλλά με το ότι μεγάλα άτομα σε ηλικία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ταξιδεύουν περισσότερο, ότι βρίσκονται όλο και συχνότερα αντιδραστήρια, τα οποία απομονώνουν και ταυτοποιούν τη λεγεωνέλλα.
Οπότε, όπως ανέφερε η κα Τζίκου, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε ότι υπάρχουν αυξημένες τάσεις, ωστόσο στη δημόσια υγεία θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις.
Τέλος, το πρόγραμμα το έχουν στείλει και στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, και μάλιστα το τελευταίο θα δημιουργήσει σύνδεσμο στη δική του σελίδα ώστε όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να μπει στη σελίδα της Περιφέρειας
.Πηγή : rodiaki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου