19 Μαΐ 2018

Η Κύθνος δημιουργεί νέα τουριστικά προϊόντα (video)

Η Κύθνος αποτελούσε ανέκαθεν έναν προορισμό ιδανικό για οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές καθώς διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες και γραφικά, ήσυχα χωριά. Τα τελευταία χρόνια όμως, τόσο η δημοτική αρχή όσο και διάφοροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς την ανάπτυξη και άλλων τουριστικών προϊόντων, όπως τον περιπατητικό, τον θρησκευτικό, τον καταδυτικό και τον ιαματικό τουρισμό.

Όπως τόνισε o Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμάτης Γαρδέρης μιλώντας στο Tornos News, στόχος είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη, με τη δημιουργία προϊόντων και πακέτων εναλλακτικού τουρισμού. Κάτι που, καθώς φαίνεται, αποδίδει, αφού κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση επισκεψιμότητας κατά 15-20%. 

Δείτε το video
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Γιάννα Φίλιππα (δείτε το video) ανέλυσε στο Tornos News τις δράσεις του Δήμου και σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ακολουθεί μια πρακτική εξωστρέφειας, με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.

Περιπατητικός τουρισμός


Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη καθώς προσφέρει έναν σχετικά χαλαρό και ευχάριστο τρόπο εξερεύνησης της υπαίθρου. Και η Κύθνος έχει αρχίσει να εντάσσεται δυναμικά σε αυτό το είδος της δραστηριότητας.

 Ο Nigel Tutt, ένας Άγγλος δημοσιογράφος με μακρόχρονη εμπειρία σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, και ταυτόχρονα πεζοπόρος και ορειβάτης, ανακάλυψε πριν από δέκα χρόνια την Κύθνο και από τότε έχει περπατήσει σε κάθε γωνιά της. 

Ίδρυσε το ,https://www.kythnoshiking.com/ προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να εξερευνήσουν τα μονοπάτια του, επιλέγοντας μια από τις 11 πεζοπορικές διαδρομές, μερικώς σηματοδοτημένες, ιδανικές για αρχάριους αλλά και πιο προχωρημένους. Διασχίζουν τοπία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, καλλιεργημένες εκτάσεις, ιστορικά μέρη, αρχαιολογικούς χώρους ενώ πολλές από αυτές καταλήγουν σε υπέροχες αμμουδιές (92 παραλίες έχει η Κύθνος!). 

Η υπό ανασκαφή αρχαία πόλη του Βρυόκαστρου, το Βυζαντινό Κάστρο της Ωριάς, οι θερμές πηγές των Λουτρών, το σπήλαιο Καταφύκι στο γραφικό χωριό της Δρυοπίδας αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο, η εκκλησία της Παναγιάς Κανάλας, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα από τα οποία περνούν οι διαδρομές, οι οποίες καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες, όπως Απόκρουση, Επισκοπή, Κολώνα, Φλαμπούρια, Κουρί, Άγιος Στέφανος και άλλες. 

Σε συνεργασία με την Natural Greece, οι πεζοπορίες μπορούν να έχουν επίκεντρο την εξερεύνηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.
Τα ζωγραφισμένα δρομάκια της Χώρας και η κεντρική πλατεία με καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια
 Το Kythnos Hiking προσφέρει πεζοπορικά πακέτα για μια έως και έξι ημέρες, ενώ μέσω tour operators προσφέρονται και ακόμα μεγαλύτερα πακέτα. Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για πεζοπορικές διαρομές είναι μεγάλο, με τους Γερμανούς, τους Βέλγους, τους Ιταλούς και τους Βρετανούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για αυτού του είδους τη δραστηριότητα ενώ πρόσφατα και στην Ελλάδα η πεζοπορία έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλη απήχηση. 
Η κουκλίστικη Δρυοπίδα είναι χτισμένη σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι ορατή μόνο από την είσοδό της
Το Kythnos Hiking συνεργάζεται με τους tour operators Hellas Reisen (Γερμανία), Europaventures (Βέλγιο), Trekking Italia και Sunvil (Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και με το βρετανικό τουριστικό γραφείο Responsible Travel.Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της δραστηριότητας είναι ότι συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μια και ιδανικές εποχές για πεζοπορία στην Ελλάδα είναι η άνοιξη και το φθινώπορο αφού ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος δεν ενδείκνυται. 
Ο παραλιακός οικισμός των Λουτρών, όπου λειτουργεί υδροθεραπευτήριο
Επίσης, στο πλαίσιο των πεζοπορικών πακέτων οι επισκέπτες συμμετέχουν και σε άλλες δραστηριότητες στην Κύθνο, δίνοντας ζωή στο νησί, όπως επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, σε θρησκευτικούς χώρους, συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις και τοπικά έθιμα (όπως το έθιμο της «Κούνιας» που γίνεται την Κυριακή του Πάσχα: στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. 
Το σπήλαιο Καταφύκι, στη Δρυοπίδα
Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο). Πολλές φορές, συνδυάζουν δραστηριότητες, όπως καταδύσεις ή ιαματικές θεραπείες στα Λουτρά. 

 Νέες επιχειρηματικές δράσεις

 Από πέρυσι το Πάσχα, η οικογένεια Μάνεση λειτουργεί το μοναδικό πιστοποιημένο τυροκομείο του νησιού, που έχει πάρει το όνομά του από το παραδοσιακό τοπικό τυρί «Κύθνιος Τυρός». Εκτός από το ομώνυμο τυρί, παράγει φέτα, ανθότυρο, σκληρό τυρί και κοπανιστή, όλα εξαιρετική ποιότητας. Διανέμονται στα σούπερ μάρκετ Μουρίτης και Μαρτίνο στον Μέριχα. 

Πιατέλα τυριών του τυροκομείου "Κύθνιος Τυρός"

Επίσης στο νησί λειτουργεί το «Κτήμα Γονιδάκης», που παράγει δύο πολύ ενδιαφέροντα κρασιά, το λευκό «Δρύοπας» (ασύρτικο) και το κόκκινο «Ψαροσύρικος», που αποτελεί αναβίωση μιας γηγενούς ποικιλίας. 
Ο Κώστας Γονιδάκης του Κτήματος Γονιδάκη
Προς το παρόν, στο κτήμα δεν λειτουργεί οινοποιείο (τα κρασιά παράγονται και εμφαλώνονται σε οινοποιείο στην Πελοπόννησο), όμως ο ιδιοκτήτης του κτήματος, Κώστας Γονιδάκης φιλοδοξεί ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το επισκέψιμο οινοποιείο που θα είναι σε θέση να προσφέρει περιηγήσεις, οινογευσίες και μια σειρά άλλων δράσεων με επίκεντρο το κρασί. 

 Πηγή : http://www.tornosnews.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...